Moţiunea împotriva lui Prună, votată de 155 de parlamentari. Iolu: Premierul consideră că doamna ministru trebuie să îşi continue activitatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministurlui Justiţiei a fost adoptată, cu 155 de voturi „pentru“. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, le-a spus parlamentarilor că îşi asumă răspunderea pentru declaraţiile sale.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al primului-ministru, Liviu Iolu a anunţat, marţi, că Dacian Cioloş o susţine în continuare pe Raluca Prună pentru postul de ministru al Justiţiei: Premierul consideră că doamna ministru a fost chemată în Parlament nu pentru ceea ce a făcut sau pentru ceea ce nu a făcut în domeniul pe care îl gestionează, ci pentru ceea ce a spus. Premierul consideră că doamna ministru trebuie să îşi continue activitatea şi să gestioneze mai departe portofoliul pe care îl deţine.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, după ce moţiunea a trecut: Repercursiuni în sensul de a fi automat demisă în urma acestei moţiuni nu există. Sigur că acum eu fac parte dintr-o echipă guvernamentală, rămâne de văzut ceea ce va decide premierul. Dacă premierul va decide că trebuie să plec, voi pleca. Dacă premierul va decide că trebuie să rămân până la sfârşitul mandatului, voi rămâne până la sfârşitul mandatului. Da, vorbesc în metafore şi îmi permit să vorbesc aşa cum pot, folosind toată bogăţia de cuvinte a limbii române. Îmi asum asta.

UPDATE Moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor, cu 155 de voturi ”pentru”. În sală se aflau peste 200 de deputaţi, însă 60 dintre aceştia nu au votat, printre care membrii PNL şi cei din grupul minorităţilor, potrivit news.ro.

UPDATE Raluca Prună, ministrul Justiţiei: Ce am făcut ca să am onoarea de a veni în faţa voastră se află în CV-ul meu. Muncim fără să fim obosiţi pe baza unui mandat scurt. Vă mulţumesc pentru ocazia de a mă adresa. Moţiunea simplă mă ajută să explic ce am făcut până acum. 

Aş dori să nu uităm contextul politic şi social în care Guvernul şi-a început activitatea. Vreau să vă între, pe cei care aveţi mulţi ani de experienţă politică: de ce avea societatea nevoia de o schimbare? De ce s-a ajuns în situaţia ca românii să strige exasperaţi: corupţia ucide!.  Sunt un om liber, care îşi asumă răspunderea pentru declaraţii. 

Vreau să subliniez că în lipsa unui cadru predictibil, previzibil, uneori am acţionat în situaţii de criză. Cred că nu trebuie să ne prefacem despre ce este vorba. Am spus cu un limbaj plastic faptul că „împăratul e gol“. Cred că ar trebui construit un consens strategic şi social pe mai multe subiecte de guvernare. 

Una din restanţele la care făceam referire mai devreme este cea a condiţiilor de detenţie şi supraglomerare din penitenciare. Problema nu avea cum să apară peste noapte. 

Ce am vrut să spun e că ne confruntăm cu un risc major. Câteva cifre despre memorandum: a fost aprobat în 27 aprilie. 850 de milioane sunt necesari pentru punerea în practică a acestuia. 

Declaraţia trebuie interpretată în cheia îngrijorării mele ca ministru. Da, recunosc a fost plastică, dar a fost decupată. 


Într-o scrisoare adresată preşedintelui Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, ministrul Justiţiei a transmis scuze că, „din motive independente de voinţa” sa, nu a putut fi prezentă săptămâna trecută, în plen, la dezbaterea moţiunii simple iniţiate de PSD.  „Doresc să am oportunitatea să mă adresez Parlamentului, cu precădere semnatarilor moţiunii simple, înainte de votul programat în şedinţa plenului din săptămâna 17 - 21 octombrie", afirmă Prună, în scrisoare.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca ministrul Justiţiei să vină în plen marţi, de la ora 11,30, a precizat secretarul forului legislativ, Marcel Ciolacu. Potrivit acestuia, marţi, de la ora 12,30, este programată o şedinţă de vot final, inclusiv pe moţiunea simplă pe justiţie. 

Social-democraţii au depus lunea trecută, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă pe tema justiţiei. Documentul, semnat de 80 de deputaţi PSD, este intitulat "Şi minciuna poată să ucidă".  

Vicepremierul Costin Borc a anunţat în ziua dezbaterii moţiunii, în plenul Camerei Deputaţilor, că ministrul Justiţiei nu poate să ajungă la dezbaterea moţiunii simple şi a cerut permisiunea ca aceasta să răspundă acuzelor săptămâna viitoare. "Din păcate, doamna ministru este în avion, avionul ei a întârziat din cauza vremii şi cerem permisiunea să răspundă săptămâna viitoare, înaintea votului la moţiune", a transmis Borc. 

Camera a început dezbaterea moţiunii în lipsa ministrului Raluca Prună. Deputaţii PNL nu au participat la dezbaterea moţiunii, după cum anunţase liderul grupului PNL. Ulterior însă şedinţa plenului a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite