PSD şi PNL - groparii TVR

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotidianul „Evenimentul zilei” a publicat în versiunea print a ediţiei de vineri, 24 iulie 2015, un amplu documentar despre felul în care s-a degradat în ultimii zece ani situaţia financiară a Televiziunii Române.

Răstimp în care preşedinţi-directori generali numiţi eminamente pe criterii politice fie nu au ştiut, fie nu au putut, fie nu au vrut să păstreze independenţa editorială a TVR, sacrificând-o intereselor politice ale partidelor sau alianţelor ce i-au numit în funcţie. Fără ca, la schimb, un schimb dezonorant şi ilegal în acelaşi timp, să primească ajutorul de care TVR avea nevoie pentru a nu se confrunta cu primejdia de a nu-şi mai putea îndeplinea misiunea ori chiar de a-şi înceta emisia. Aşa cum se prezintă situaţia în clipa de faţă.

Pe lista neagră a vinovaţilor identificaţi de Evenimentul zilei se află Tudor Giurgiu, desemnat PDG de Alianţa D.A., Alexandru Sassu, ajuns şef datorită sprijinului politic al PSD, Alexandru Lăzescu, devenit director graţie umărului prietenesc şi deloc dezinteresat pus de PDL şi de preşedintele Traian Băsescu, Claudiu Elwis Săftoiu, creaţia caraghioasă a USL şi, ultimul şi cel mai catastrofal de pe listă, cel aflat încă în funcţie, Stelian Tănase. O struţo-cămilă umană şi partinică, tipul profitorului şi al „orientatului politic” în funcţie de interese pecuniare imediate Preferat de PNL, instalat in funcţie după ruperea USL de PSD, susţinut să îşi continue bezmeticul şi catastrofalul mandat de acelaşi PNL. Un partid care a ajuns în situaţia hoţului care strigă „hoţii”, acuzând PSD de politizarea SRTV, când în fruntea acesteia se află un personaj sinistru care, spre a-şi asigura perpetuarea în funcţie şi fabulosul şi cu nimic meritatul salariu de 4700 de euro lunar, i-a pus la picioare instituţia din Calea Dorobanţi. Ajutat de faimosul comisar politic Radu Carp, fost membru PDL, actualmente membru PNL, personaj a cărui ascensiune e intim legată de serviciile aduse sponsorilor săi politici. Cei care l-au infiltrat în TVR încă din vremea tandemului Lăzescu-Culcer şi care l-au făcut, la un moment dat, complet ilegal, director al Institutului Diplomatic, reînnoindu-i şi amplificând-i acum sarcinile de control şi supraveghere, încă şi mai pronunţate în ultimele luni. Perioadă în care dl. Carp a devenit un fel de bodyguard ideologic al d-lui Stelian Tănase. Tristă descalificare morală a unui profesor universitar fie el şi de la SNSPA!

Fără doar şi poate, fiecare dintre directorii menţionaţi de Evenimentul zilei are vini mari pe care, firesc, ar fi să le cerceteze, evalueze şi taxeze drastic organele competente ale Statului de drept. Aceasta cu condiţia ca respectivele organe să aibă baza legală de a o face cu adevărat. Or, din păcate, nici unul dintre cei pe care Evenimentul zilei îi numeşte „groparii TVR” nu a semnat vreodată nici un fel de contract de management pe baza căruia să fie tras la răspundere pentru faptele comise în fruntea TVR. Fapt incredibil, dar în România posibil.

Aceşti „gropari” şi-au desăvârşit nelegiuirile ajutaţi de complicităţile şi iresponsabilităţile succesivelor Consilii de Administraţie. A căror unică preocupare a fost ca membrii lor să încaseze indemnizaţii de şedinţă tot mai consistente. Acesta a fost motivul pentru care respectivii au aprobat mărirea salariului PDG. Căci indemnizaţia servanţilor politici miluiţi de partide cu sinecura de membru în CA al TVR e calculată prin raportarea la leafa preşedintelui. Nimic mai grăitor pentru calitatea morală zero a acestor trepăduşi nocivi, indivizi de periferie ai vieţii publice româneşti, când nu chiar caraghioşi şi clowni naţionali trişti, e faptul că la şedinţa de săptămâna trecută a CA al TVR, şedinţă convocată imediat după ce conturile instituţiei au fost blocate, nici măcar unul singur nu a propus diminuarea indemnizaţilor proprii ori a celei a lui Stelian Tănase. Individ grotesc care pozează în victimă, sfidând cu asentimentul PNL, UDMR şi al grupului parlamentar al minorităţilor legea ce nu îi îngăduie să facă politică militantă. Dar şi Comisia de etică, salariaţii TVR si, mai presus de toate, telespectatorii.

La ultima şedinţă a CA, s-au făcut tot felul de propuneri, care mai de care mai cinice, al căror unic scop este acela de a transfera asupra salariaţilor vinile pentru situaţia în care se află azi TVR. Reduceri de salarii, reduceri de sporuri, reduceri de programe, desfiinţări de canale, reduceri de personal, ştergeri de datorii- acestea sunt soluţiile ce le trec prin capul unor persoane fără anvergură precum Radu Carp, Claudiu Brânzan, Romina Surugiu (şi ea, asemenea d-lui. Carp, cadru didactic la SNSPA. Academia „Ştefan Gheorghiu” cosmetizată, şi om al PNL, de fapt al PDL tot ca şi dl. Carp), deşi oficial reprezintă Preşedinţia), Blebea, Bădescu, Cornea, Debreczeni Hajnalka, Cristian Petcu, Florin Condurăţeanu, Adrian Bucur.

Fără îndoială, nici unul dintre cei cinci PDG numiţi mai sus nu şi-ar fi putut face de cap în felul în care au făcut-o dacă deja demult depăşita Lege 41/1994 de organizare şi funcţionare a SRTV şi a SRR ar fi fost modificată, actualizată ori, şi mai bine, înlocuită de-a dreptul, cu una adaptată vremurilor în care trăim. Dacă succesivele Parlamente ale României şi-ar fi exercitat corect şi fără partizanate rolul de control asupra TVR. Dacă guvernele şi-ar fi ţinut promisiunile de a ajuta cu adevărat SRTV. Dacă guvernul Ponta şi-ar fi îndeplinit obligaţiile din Memorandumul de înţelegere semnat în vara anului 2012, când conturile TVR erau iarăşi blocate.

Nici Parlamentul, nici politicienii nu vor, de fapt, să se schimbe nimic. Degeaba postează pe facebook dna Alina Gorghiu, copresedintă a PNL, lozinci despre independenţa TVR, aşa cum a făcut-o duminica trecută. Chiar în momentul în care partidul domniei-sale face jocurile în politica editorială a TVR prin oameni precum Stelian Tănase şi dublul său, Radu Carp, sau o obedienţă şi complet nepricepută şefă a Ştirilor, aşa cum e doamna Raluca Stroe-Brumariu.

Atât PNL cât şi PSD se iluzionează că mai pot păcăli pe cineva. Păcălelile lor şi jocurile lor politice iresponsabile nu fac decât să îngroape TVR.  


„Adevărul“ încurajează dialogul şi libera exprimare a autorilor de pe platforma Blogurile adevarul.ro. Cu toate acestea, opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă întotdeauna poziţia ziarului. De asemenea, „Adevărul” se distanţează de eventualele conflicte de idei între bloggerii gazduiţi de adevarul.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite