Proiectul de lege Roşia Montană o ia de la capăt în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aleşii vor decide legalitatea proiectului de lege
Aleşii vor decide legalitatea proiectului de lege

Premierul Victor Ponta şi liderul PNL Crin Antonescu au decis să reia dezbaterile la proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, renunţând la procedura de urgenţă. Astfel, chiar dacă în comisiile Senatului a primit aviz negativ, proiectul de lege îşi va relua traseul legislativ.

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au hotărât să mai dea o şansă proiectului de lege Roşia Montană, cel puţin la nivelul dezbaterilor. După ce, la începutul săptămânii, premierul anunţa că înfiinţarea unei comisii speciale în Parlament care să dezbată proiectul exploatării miniere nu-şi mai are rostul, lucrurile s-au schimbat după numai câteva zile.

La finalul unei şedinţe-fulger la Parlament, liderii USL au anunţat că aleşii se vor strânge, totuşi, într-o comisie specială şi vor analiza proiectul minier.

 „Eu mi-am reafirmat convingerea că este un proiect care în mod normal se asumă sau nu se asumă de către Guvern. Domnul prim-ministru a rămas pe ideea că proiectul a fost înaintat în Parlament. PSD a convenit, vorbesc de domnul Ponta în calitate de lider PSD, să revenim la formula convenită iniţial, a unei comisii speciale în Parlament, deci să solicite retragerea procedurii de urgenţă, comisie la care nu m-am opus niciodată şi care să se constituie după retragerea procedurii de urgenţă din Senat“, a spus Antonescu, după întâlnirea pe care avut-o cu premierul Victor Ponta şi alţi lideri din USL la cabinetul său de la Senat. El a precizat că la nivelul comisiei speciale ar urma să aibă loc audieri ale tuturor părţilor implicate în proiectul Roşia Montană.

Paşii procedurali
Proiectul de lege privind Roşia Montană a fost iniţiat de Guvern şi trimis Parlamentului, acolo unde a început dezbaterea în procedură de urgenţă. Proeictul legislativ a ajuns la Senat şi a fost respins deja de două Comisii, cea juridică şi cea de administraţie, cu unanimitate de voturi. Acum, după ce liderii USL au convenit să înceapă dezbaterile într-o comisie specială, decizia senatorilor va trebui anulată.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a explicat traseul legislativ al proiectului. „Trebuie retrasă procedura de urgenţă de către Biroul Permanent. Apoi, proiectul se dezbate în comisia specială, de unde este trimis din nou la comisiile permanente (n.r.- juridică şi de administraţie), acolo unde va primi aviz pozitiv sau negativ, iar, în final, va ajunge în plenul Parlamentului“, a explicat Nicolicea pentru „Adevărul“. Decizia formală de înfiinţare a acestei comisii ar urma să fie luată în plenul celor două Camere săptămâna viitoare.

Cât despre cele două avize negative primite de proiect în comisiile Senatului, Nicolicea a spus: „Ele nu vor mai avea nicio valoare în momentul în care va fi retrasă procedura de urgenţă“.

Cum votează miniştrii
Miniştrii implicaţi în proiectul Roşia Montană au o misiune dificilă în Parlament. Vor respecta disciplina de partid sau vor vota după propriul raţionament? Aceasta este întrebarea la care cei mai mulţi răspund cu noduri în gât. Ministrul Dan Şova a anunţat că, în calitate de senator PSD, ar vota pentru proiectul Roşia Montană dacă votul va fi lăsat „liber“. „Din punct de vedere al disciplinei parlamentare, dacă se ia o decizie politică, o să votăm cu toţii împotrivă, dacă aşa se hotărăşte. Dacă rămâne cu votul liber, fiecare să voteze cum vrea, eu votez da“, a precizat Dan Şova. La scurt timp, Şova a ţinut să precizeze: „Cred că senatorul Şova spune da, ministrul Şova a contribuit la acest proiect şi va spune da“.

Nici titularul de la Cultură, Daniel Barbu, unul dintre miniştrii care au avizat proiectul, nu este într-o situaţie mai fericită. „Eu voi vota împotrivă – sunt într-o situaţie delicată, din punct de vedere tehnic am subscris acestui acord, am convingerea că pe latura de patrimoniu proiectul este absolut în regulă. Niciuna din legile naţionale sau din prevederile internaţionale legate de bunele practici de prezervare a patrimoniului nu vor fi încălcate. Atâta timp cât hotărârea oficială  a PNL este de a vota împotrivă, şi eu voi vota împotrivă. Situaţia e delicată“, a explicat Barbu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite