Ponta: Nu poate doar statul să ajute la integrarea refugiaţilor, e nevoie de implicarea societăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la întâlnirea cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţile publice locale pe tema gestionării crizei refugiaţilor, că nu poate "doar statul" să ajute la integrarea refugiaţilor, ci este nevoie şi de implicarea ONG-urilor şi a societăţii civile.

"Nu cred că pot doar autorităţile să facă ceva în ceea ce priveşte integrarea unor persoane pe un termen scurt, mediu sau lung în societatea românească", a declarat premierul Victor Ponta la întâlnirea, de la Palatul Victoria, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai autorităţilor publice locale.

Victor Ponta a arătat că refugiaţii trebuie integraţi, fiind vorba şi despre copii care au drepturi internaţionale, care trebuie respectate.

"Nu pot doar autorităţile, cu mijloacele pe care le avem. Luăm nişte oameni, îi punem în nişte clădiri şi cu asta-basta. E vorba totuşi de copii, în primul rând, care au nişte drepturi internaţionale unanim recunoscute şi mă refer aici la şcoală, grădiniţă, la îngrijire medicală, e vorba despre dorinţa de a găsi un loc de muncă, pentru că, altfel, pe bună dreptate, sociatatea zice: ce facem, plătim de la noi pentru alţii? şi e vorba despre pregătirea comunităţilor locale oriunde vor fi asemenea situaţii, ca să nu ne comportăm ca în urmă cu o mie de ani, să ne speriem că vine cineva şi trebuie să fugim noi", a precizat premierul.

În acelaşi context, prim-ministrul a spus că nu este de acord cu cei care susţin că refugiaţii au plecat din ţara lor doar pentru că în "Germania se trăieşte mai bine".

"Nu sunt de acord cu discursul că cei care fug din Siria sau din Irak o duc foarte bine acolo, în ţara lor şi, uite, doar au venit că se trăieşte mai bine în Germania. Nu, chiar sunt refugiaţi. Că e vorba şi de migranţi economici e posibil, dar România nu e în situaţia să vorbească de migranţi economici, că avem şi noi milioane de români care au plecat în scopul de a trăi mai bine", a spus Ponta, agăugând totodată că nu este de acord cu ridicarea unor garduri la graniţă sau cu tunuri cu apă împotriva "unor oameni disperaţi", dar nu este de acord nici cu ideea că România poate integra "oricâţi şi oricând" refugiaţi şi, de aceea, susţine premierul, este nevoie de colaborarea cu societatea civilă.

"Mulţumesc că aţi acceptat să vă vedeţi cu instituţiile publice, care şi ele încearcă să se pregătească acum pentru o provocare pe care nu au mai avut-o până în prezent (...), dacă vrem să avem succes trebuie să colaborăm, că nu poate doar statul, nu ştie doar statul, nu ştiu doar instituţiile publice. Noi ştim să păzim graniţa, ştim să facem nişte facilităţi de cazare, dar mai mult de atât nu putem face decât împreună cu socitatea civilă", a subliniat Ponta.

La întâlnirea de la Guvern au fost mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile şi ai ONG-urilor, printre care UNCIEF, Asociaţia Pro Democraţia, Centrul pentru Dezvoltarea Democratică, Ascociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni şi Federaţia Organizaţilor Neguvernamentale pentru Copil.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite