Ponta, despre poziţia comună cu Serbia şi Bulgaria: Ce să fac cu mandat de la Iohannis? Mă întâlnesc când vreau cu ceilalţi premieri. S-a dus ca surda la horă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta spune că nu avea de ce să ceară mandat de la preşedintele Klaus Iohannis pentru poziţia comună cu premierul sârb şi bulgar referitoare la închiderea frontierelor, în situaţia în care Germania şi Austria le închid pe ale lor.

"Ce să fac cu mandat? Mă întâlnesc când vreau cu ceilalţi premieri, ce, sunt viceprimar la Sibiu să cer mandat? S-a dus ca surda la horă (n.r. Klaus Iohannis) şi cum s-a dus aşa s-a şi întors. Eu vreau sa mai stabilim un lucru. Prolema nu e ce spune Iohannis, problema e că nu face nimic. Dvs. ştiţi ce a făcut ieri la Bruxelles? Că restul miniştrilor spun că merge la Bruxelles ca surda iîn hora, merge, tace din gură, se întoarce, tace din gură. Treaba mea ca premier e ca măsurile să fie cunoscute. Repet, nu să îşi inchidă toţi graniţele şi noi să rămânem cu refugiaţii. Domnul Iohanns cade în capcana, fiind doar arogant", a spus Ponta.

Premierul şi-a menţinut poyiţia de închidere a frontierelor în cazul în care Germania şi Austria recurg la acest gest. "Participăm la efortul european, dacă toţi îşi inchid graniţele, nu o să fim de acord ca toţi refugiaţii să rămână în Serbia, Bulgaria, şi Romania, ar fi incorect să fim o zona de buffer. Să ştie toţi cetăţenii că am luat măsuri pe plan naţional, la ora 13.00 avem o nouă întâlnire cu coaliţia, ca să luăm toate măsurile cooperative, dar şi pe plan regional . Faptul că avem acel grup stabilit la Craiova şi că noi cooperam, cele trei ţări, e un lucru foarte bun pentru România, Serbia şi Bulgaria, faptul că ne pregatim e lucrul cel mai important", a mai spus Ponta.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, duminică, la Arad, despre afirmaţiile premierului Victor Ponta privind o poziţie comună a României, Bulgariei şi Serbiei în cazul închiderii frontierelor, că prim-ministul nu l-a consultat, nu a avut mandat să angajeze România şi s-a „plimbat până la Sofia“.

„Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine. S-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alţi prim-miniştri, chestiune care este interesantă ca preocupare de weekend. Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România în vreun fel. Declaraţiile făcute sunt neangajate de mine”, a declarat Iohannis la Arad.

Victor Ponta a declarat, cu o zi înainte, la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii Bulgariei şi Serbiei, că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru a nu mai lăsa să treacă migranţi, ar veni în cazul în care Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, aceasta fiind poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles. 

„Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. „Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări“, a adăugat Ponta. „Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util“, a mai precizat liderul de la Palatul Victoria.

O declaraţie mult ai tranşantă a fost cea a lui Borisov. „Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele“, a precizt premierul bulgar. „Nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a mai adăugat liderul de la Sofia.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite