Ponta, în „Die Welt”: „Nu vreau să fiu ticălosul Europei”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta crede că România va intra în Schengen anul viitor FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta crede că România va intra în Schengen anul viitor FOTO Reuters

Într-un interviu acordat pentru publicaţia berlineză „Die Welt”, în care vorbeşte despre corupţia din România, relaţia cu Uniunea Europeană şi o viitoare coabitare cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta spune că „nu vrea să fie ticălosul” Europei.

Colaborarea cu preşedintele pentru aderarea la Schengen

„Eu sunt optimist că Preşedinţia irlandeză va avansa chestiunea aderării (n.r. - la Schengen) în prima jumătate a anului 2013. Eu şi preşedintele cooperăm în acest sens. Am îndeplinit toate cerinţele. La Consiliul JAI din martie aştept undă verde”, a declarat pentru „Die Welt” Victor Ponta.

„După cum ştiţi, discuţiile s-au amânat până la momentul prezentării raportului privind MCV, raport care va fi prezentat de Comisie, fie la începutul acestui an, fie anul viitor, motiv pentru care am solicitat în cadrul Consiliului Afaceri Generale ca actualul Consiliu să ia act de deplina capacitate tehnică a României şi de îndeplinirea condiţiilor pentru a intra în spaţiul Schengen urmând ca la următorul Consiliu Justiţie şi Afaceri Interne din martie anul următor să fie discutat şi decis un calendar clar de aderare a României la spaţiul Schengen”, a mai spus acesta.

În interviul acordat „Die Welt”, premierul a reiterat că Traian Băsescu va respecta rezultatele alegerilor. „Nimeni, nici preşedintele, nici eu, nu poate permite o nouă criză politică în România”, a declarat premierul, care s-a arătat sigur că noul Executiv va fi numit înainte de Crăciun.

Relaţia Ponta - Europa

În ceea ce priveşte atacurile din vară ale Bruxelles-ului la adresa USL, Ponta a declarat că nu se consideră o victimă a PPE şi cu atât mai puţin a preşedintelui CE Jose Manuel Barroso.

„Cât despre doamna Reding care m-a prezentat ca şi cum aş fi ticălosul Europei, asta nu a fost nici un moment intenţia mea. Nu pot să neg că m-au supărat unele comentarii ale doamnei Reding. Senzaţia mea este că, de când am depăşit criza din România, comentariile politice au încetat”, a mai declarat premierul.

„Din cauza alegerilor şi a majorităţii îndoielnice, Parlamentul nu a reuşit să lucreze în condiţii optime. Aici s-a adăugat şi presiunea din partea FMI şi a Comisiei Europene. Parţial a trebuit să uzăm de ordonanţe de urgenţă, fiindcă aşa ne-a cerut Bruxelles-ul”, a spus şeful Executivului.

Asemănarea cu Viktor Orban nu-şi are rostul

Premierul consideră că orice asemănare între el şi premierul ungar Viktor Orban este „o greşeală”. „În afară de prenume, nu am nimic de împărţit cu Viktor Orban. Eu sunt de stânga, el e de dreapta, dacă nu chiar de extremă dreapta. Mie nici nu îmi trece prin gând să atac statutul Băncii Centrale sau să îngrădesc libertatea presei”, a susţinut Ponta.

Întrebat dacă intenţionează să-şi asigure o „carieră veşnică” asemeni premierului ungar, Pionta a declarat că nu este sigur că vrea să rămână atât de mult la putere. „Am doar 40 de ani şi îmi propun să ating obiective interesante, nu doar în politică”, a spus preşedintele PSD.

Despre modificarea Constituţiei

„Ideea de a schimba Constituţia este împărtăşită atât de mediul politic, cât şi de cel social. Sigur că există şi obiecţii, însă toţi sunt convinşi că o Constituţie adoptată acum 22 de ani este neclară în foarte multe puncte. Lipsesc mecanismele de rezolvare a crizelor. Eu vreau o alegere directă a preşedintelui. Un lucru e sigur: nu putem modifica Constituţia fără un referendum”, a arătat premierul Victor Ponta.

Despre eliberarea lui Năstase

Ponta dezminte zvonurile potrivit cărora ar vrea să-şi scoată mentorul, pe Adrian Năstase, din închisoare. „Nu este adevărat. Nici măcar nu sunt în măsură să fac aşa ceva. Condamnarea domnului Năstase nu m-a făcut fericit. Dar eu sunt subiectiv, fiindcă am o relaţie personală strânsă cu Adrian Nastase şi nu voi renunţa niciodată la ea", a mai spus premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite