Ponta: Decizia lui Juncker privind comisarul, săptămâna viitoare. Premierul confirmă nominalizarea unei femei din partea României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul
Premierul Victor Ponta FOTO Adevărul

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că decizia preşedintelui CE Jean-Claude Juncker privind portofoliul pentru România în Comisia Europeană va fi anunţată săptămâna viitoare, iar imediat după anunţ se va trece la audierea persoanei nominalizate în Parlamentul României.

Victor Ponta a refuzat să nominalizeze propunerile făcute de Guvern pentru postul de comisar european, dar a confirmat că este vorba de o femeie.
Ponta a precizat că opţiunea iniţială a Guvernului a fost aceea de a păstra în CE portofoliul Agriculturii şi de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş, dar, în urma discuţiei avute cu Jean-Claude Juncker, acest lucru este foarte puţin probabil.

”Am avut o singură discuţie cu preşedintele Băsescu, să păstrm portofoliul Agriculturii, dar este foarte puţin probabilă, am discutat cu domnul Junker pentru un alt portofoliu. Săptămâna viitoare domnul Juncker va anunţa decizia sa, eu o cunosc, dar este obligaţia oricărui şef de guvern de a respecta dreptul preşedintelui de a anunţa CE şi numele comisarilor”, a spus Ponta.

Corina Creţu, posibila propunere pentru postul de comisar european

Întrebat dacă poate confirma nominalizarea Corinei Creţu, premierul a răspuns că propunerea se referă la o femeie, dar a refuzat să dea nume. 

“Nu vă pot confirma, dintr-un motiv foarte simplu. În momentul în care domnul Juncker anunţă clar portofoliul acordat României, atunci avem şi propunerea. Vă pot confirma faptul că am avut o discuţie (...) asupra faptului că avem posibilitatea de a propune o femeie pentru a fi comisar european, pentru că, altfel, Comisia Europeană nu va trece în Parlamentul European dacă nu are respectat principiul balanţei între femei şi bărbaţi. Categoric, propunerea noastră este o femeie, pentru că astfel putem obţine un portofoliu mai important”, a spus Ponta.

Ponta a explicat de ce Parlamentul nu i-a audiat pe cei propuşi pentru portofoliul de comisar european. ”Nu puteam să cer audierea unei persoane câtă vreme aceasta nu a fost nominalizată. După ce Jean-Claude Juncker va face nominalizările, săptămâna vitoare, atunci vom audia persoana în Parlament”, a spus Ponta.

Dacian Cioloş şi Corina Creţu ar fi cele două nominalizări pentru funcţia de comisar european pe care Guvernul le-ar fi trimis la Bruxelles, au precizat surse oficiale pentru Mediafax. Nominalizările ar fi fost transmise la sfârşitul lunii iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite