Ponta: Închiderea frontierelor, poziţia comună a României, Bulgariei şi Serbiei la mini-summitul de la Bruxelles, dacă Germania şi Austria fac un lucru asemănător

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierii României, Bulgariei şi Serbiei: Victor Ponta, Boiko Borisov şi Aleksandr Vucic. FOTO Sofiaglobe.com
Premierii României, Bulgariei şi Serbiei: Victor Ponta, Boiko Borisov şi Aleksandr Vucic. FOTO Sofiaglobe.com

Victor Ponta a declarat sâmbătă la Sofia, în urma întâlnirii cu premierii Bulgariei şi Serbiei, că închiderea frontierelor celor trei ţări pentru a nu mai lăsa să treacă migranţi, ar veni în cazul în care Germania şi Austria le vor închide pe ale lor, aceasta fiind poziţia celor trei state la mini-summitul de duminică de la Bruxelles, relatează Reuters.

Bulgaria, România şi Serbia vor fi pregătite să închidă frontierele pentru a nu mai permite intrarea migranţilor, în cazul în care Germania şi Austria vor face acest lucru, a fost anunţul făcut premierul bulgar Boiko Borisov, la scurt timp după întâlnirea celor trei şefi de guvern. „Acesta este un indiciu al disensiunilor dintre statele membre ale Uniunii Europene (UE) cu privire la modul în care să gestioneze un aflux de sute de mii de migranţi, dintre care mulţi fug din calea războaielor din Siria, Irak şi Afganistan“, notează Reuters.

Premierul Victor Ponta a spus că aceasta va fi poziţia comună a celor trei ţări la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guverne convocată duminică la Bruxelles în vederea abordării crizei migranţilor în Balcanii de Vest. Mii de pe persoane care încearcă să ajungă pe această rută în Germania sunt blocate deja în condiţii care se deteriorează.

„Noi ne îndeplinim obligaţiile, noi suntem solidari cu toată Europa", a spus Ponta. "Dar responsabilitatea nu le poate reveni doar unor ţări“, a spus Ponta. „Dacă vor exista ţări care îşi vor închide frontierele sau care vor construi garduri, noi avem dreptul să ne apărăm în timp util“, a liderul de la Palatul Victoria.

O declaraţie mult ai tranşantă a fost cea a lui Borisov. „Noi, cele trei ţări, suntem pregătite, dacă Germania şi Austria îşi închid frontierele, să nu ne lăsăm ţările să devină zone-tampon. Vom fi pregătiţi să închidem frontierele“, a precizt premierul bulgar. „Nu ne vom expune ţările presiunii devastatoare a milioane (de oameni) care vor veni", a mai adăugat liderul de la Sofia. 

Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker i-a invitat duminică, la un mini-summit pe şefii de stat şi de guverne din Austria, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Germania, Grecia, Ungaria, România, Serbia şi Slovenia, plus organizaţii-cheie implicate. Scopul reuniunii este să ajungă la „concluzii operaţionale comune care să fie implementate imediat".

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite