Politicienii se ceartă, bogaţii prosperă iar poporul sărăceşte

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conflict în Parlamentul din Ucraina.Foto: Reuters
Conflict în Parlamentul din Ucraina.Foto: Reuters

Decalajul între bogaţi şi săraci se agravează şi devine principalul risc cu care se va confrunta omenirea în următorii 10 ani. „Oamenii nu mai pot pur si simplu sa suporte“ este avertismentul Forumului Economic Mondial ce a început ieri în Elveţia. Dragi politicieni, se aude?

Ca şi cum nu era de ajuns, raportul prezintă şi alte riscuri mondiale: evenimente meteo extreme, schimbări climatice, şomaj, crize bugetare, atacurile cibernetice, căderi ale sistemelor informatice, chiar şi posibile crize ale apei. Iar peste toate,  Forumul arată că, urmare a recentelor scandaluri de spionaj şi supraveghere a americanilor, naţiunile încep să sufere de lipsă de încredere, iar nivelul de cooperare scade. Exact ce lipsea pentru ca deruta să fie şi mai mare.

  De unde vin toate aceste probleme? Din felul iraţional şi imoral în care omenirea este condusă. Erorile de abordare a unor chestiuni, proiectele iluzorii, amatorismul liderilor sunt doar câteva posibile cauze de suprafaţă. Mai în adânc însă, problemele sunt de natură spirituală: lăcomia, mândria, plăcerile, lipsa de înţelepciune şi de recunoştinţă, corupţia morală, demagogia şi aşa mai departe.

Dar toate acestea nu sunt atât de catastrofale pe cât par. „A greşi este omeneşte, a te îndrepta este îngereşte“ spune o veche vorbă. De aceea, problema cea mare a umanităţii nu este existenţa celor descrise până acum, ci persistenţa în ele, lipsa de îndreptare şi poate chiar şi lipsa dorinţei de îndreptare, mascată perfid sub chipul aşa-zisei neputinţe. Unii îi spun mai pretenţios „lipsă de voinţă politică“. Practic, este un cancer sufletesc.

În schimb, constat că politicienii şi bogaţii lumii nu duc deloc lipsă de dorinţă de a-şi atinge propriile interese, de voinţă de a se lupta pentru putere şi de chef de ceartă. Zi de zi, media este asaltată (nu fără voia ei) de declaraţii, contre, împunsături, certuri etc. Mă uimesc de câtă energie se aruncă în lupta politică, ce este, desigur, doar un paravan pentru cea economică. Ce bine ar fi dacă oamenii aceştia ar realiza că îşi bat joc de noi, în văzul lumii întregi. Adică noi îi punem să ne conducă şi ei risipesc energii şi resurse imense doar pentru interesele lor.

  Dragi politicieni şi bogaţi ai lumii. Treziţi-vă! Suntem o mână de oameni în Univers, ancoraţi de un boţ de humă numit Terra, aflaţi pe un drum existenţial mai presus de nimicurile şi meschinăriile de care zilnic suntem capabili. Domniile voastre vă certaţi şi vă sporiţi averile, iar poporul sărăceşte. Ce vreţi să faceţi pe viitor? Mai contăm în planurile dumneavoastră? Opriţi-vă, până nu ne distrugeţi şi pe noi şi pe voi (deşi poate că încă nu vă daţi seama de legătura dintre noi şi voi)!

Deşi vă purtaţi ca şi cum nu-L vedeţi pe Dumnezeu, credeţi că Dumnezeu nu vă vede?!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite