PNL şi USR au atacat la CCR proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PNL şi USR au anunţat, joi, că au atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege privind modificarea Codului de procedură penală. Deputatul PNL Ioan Cupşa a declarat că sesizarea are în vedere peste 70 de articole neconstituţionale, unele dintre ele „fiind neclare sau aproape de necitit”. La rândul său, deputatul USR Stelian Ion a susţinut că decizia CCR ar trebui să „taie avântul persoanelor care vor să avantajeze infractorii”.

„Sesizăm CCR privitor la legea de modificare a Codului de procedură penală. Această lege este o adevărată lege a favorităzii infractorului, pentru că prin sutele de amemndamente pe care le-au formulat cei din PSD-ALDE, pe care le-au trecut nu veţi găsi nici măcar un amendament care să arate că se preocupă în vreun fel de protejarea drepturilor şi libertăţilor legitime ale tuturor cetăţenilor de bună credinţă. Critica noastră este una întemeiată (...) Sunt peste 50 de articole care sunt neconstituţionale în forma în care au fost adoptate, sunt neclare, unele dintre ele aproape de necitit. În egală măsură, există cel puţin 25-26 de texte normative care sunt contrarii sau care vădesc un paralelism legislativ sau încalcă legea cea care reglemenntează felul în care ar trebui ca noi, cei de aici din Parlament, să legiferăm. Ceea ce se întâmplă este de o gravitate fără precedent. Se pare că îi preocupă în exclusivitate soarta infractorilor din această ţară”, a anunţat Ioan Cupşa.

Totodată, deputatul USR Stelian Ion a susţinut că decizia Curţii pe acest proiect de lege va fi una dintre cele mai aşteptate, pentru că are ocazia să “taie avântul acestor persoane care doresc să încurajeze infracţiunile şi doresc să îi avantajeze pe infractori”.

„Într-adevăr, în urma unui efort comun efectuat de către USR şi de către colegii din PNL, am reuşit să definitivăm această variantă a contestaţiei la CCR. Va fi una dintre cele mai aşteptate decizii pe care le va pronunţa CCR în perioada imediat următoare, pentru că are această ocazie CCR de a tăia avântul acestor persoane care doresc să încurajeze infracţiunile şi doresc să îi avantajeze pe infractori. Sunt foarte multe argumente pe care le-am adus. Am convingerea că foarte multe dintre ele vor fi încuviinţate şi vor fi acceptate de CCR pentru că multe dintre ele sunt atât de flagrante, încât este absolut imposibil pentru un jurist cu minimă pregătire în domeniu să nu înţeleagă argumentele noastre şă să nu le accepte. E vorba de faptul că nu se poate să retroactiveze aceste prevederi care sunt de procedură, nu sunt norme penale de drept penal substanţial. Este vorba despre faptul că nu poţi să redeschizi procese deja judecate definitv, nu poţi să dai legi cu dedicaţie”, a explicat Stelian Ion.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a Codului de procedură penală a fost votat, luni seară, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de cameră decizională, după mai multe ore de dezbateri. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite