Conducerea PDL, la mâna locotenenţilor lui Vasile Blaga. Susţinătorii Elenei Udrea, scoşi din ecuaţia puterii.Paleologu şi Florin Popescu au rămas în afara BPN

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Naţional de Coordonare al PDL alege Biroul Politic FOTO Eduard Enea
Consiliul Naţional de Coordonare al PDL alege Biroul Politic FOTO Eduard Enea

Democrat-liberalii s-au întâlnit sâmbătă, în Consiliul Naţional de Coordonare, pentru a-şi alege noua structură de conducere. Candidaţii din tabăra lui Vasile Blaga şi-au adjudecat toate cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte şi 14 din cele 16 fotolii de vicepreşedinte. La polul opus, dintrei cei care au susţinut-o pe Elena Udrea la Convenţie, numai Roberta Anastase şi Ioan Oltean au prins un loc în viitorul Birou Politic al PDL.

UPDATE  S-au numărat voturile pentru vicepreşedinţi. Radu F. Alexandru l-a învins pe Teodor Paleologu pentru funcţia de vicepreşedinte pentru relaţii internaţionale. Paleologu nu va face parte din viitorul BPN al partidului.

Din tabăra lui Vasile Blaga au mai câştigat fotolii de vicepreşedinte: Alexandru Nazare,  Sulfina Barbu, Alin Tişe, Alin Popoviciu, Raluca Turcan, Mircea Hava, Ioan Bălan, Romeo Raicu, Cezar Preda şi Bogdan Cantaragiu, Ştefan Gheorghe, Elena Dobre şi Marian Jean Marinescu.

Singurii susţinători ai Elenei Udrea care au obţinut un mandat de vicepreşedinte sunt Roberta Anstase şi Ioan Oltean. Marii perdanţi ai scrutinului sunt Teodor Paleologu şi Florin Popescu, care au rămas în afara Biroului Permanent Naţional. Aceştia fac parte, de asemenea, din tabăra Elenei Udrea.

UPDATE Vasile Blaga a anunţat o pauză: "puteţi să luaţi o ţigară, dacă doriţi, 15 minute!"

UPDATE  Cristina Trăilă, candidat la un post de secretar executiv al comisiei pentru strategii politice şi politicã externă,  i s-a adresat contracandidatului său, Eugen Tomac, în limba rusã. "În primul rând, vreau sã-i mulţumesc lui Eugen. Spasiba, Eugen! (mulţumesc, în rusã - n.r.). Asta, ca sã înţelegem ce înseamnã mulţumesc!", i-a transmis, cu ironie, Trăilă. Tomac şi-a câştigat mandatul de parlamentar pentru Diaspora într-un colegiu din Republica Moldova.

UPDATE Vasile Blaga îi roagă, din nou, pe delegaţii CNC să vină în sală. Urmează prezentarea candidaţilor pentru funcţiile de secretari generali-adjuncţi şi secretari regionali. În acest moment sunt mai mulţi oameni la bufet, decât în sală unde candidaţii se prezintă.

UPDATE Oamenii lui Vasile Blaga au câştigat toate cele patru fotolii de prim-vicepreşedinte. Astfel, noii prim-vicepreşedinţi ai PDL sunt: Anca Boagiu, Liviu Negoiţă, Dorin Florea şi Andreea Paul. De asemena, Gheorghe Flutur a fost reales secretar-general al PDL, cu 505 voturi "pentru" şi 22 "împotrivă". Democra-liberalii l-au ales pe Ion Ivaşcu drept trezorier al partidului.

Anca Boagiu a primit 514 voturi "pentru" şi 58 "împotrivă" şi se va ocupa de strategii politice. Liviu Negoiţă a primit 530 de voturi "pentru" şi 42 "împotrivă" şi va avea atribuţii în comunicare, iar Dorin Florea a fost votat de 516 delegaţi, 49 fiind "împotrivă" .Singurul duel a fost între Ion Ariton, susţinătorul Elenei Udrea, şi Andreea Paul, din tabără lui Vasile Blaga. Aceştia s-au luptat pentru funcţia de prim-vicepreşedinte pentru mediul de afaceri şi societate civilă, câştig de cauză având Andreea Paul, care a primit 401 voturi, faţă de 161, cât a primit Ariton. La sesiunea de vot a vicepreşedinţilor, din boxele sălii răsuna celebra melodie „Bang Bang (My baby shot me down)“.

UPDATE A început a doua rundă de vot, în care vor fi aleşi vicepreşedinţii.

UPDATE Cezar Preda, candidat la funcţia de vicepreşedinte, a ţinut un discurs scurt, dar plin de încărcătură: "Văd că e vremea mulţumirilor. Unii le mulţumesc preşedinţilor de partid, alţii îi mulţumesc lui Dumnezeu. Mai mult decât crema care se află aici, deocamdată mai mult nu avem. Vă mulţumesc!

UPDATE Candidaţii la cele 16 funcţii de vicepreşedinte susţin discursuri. Cei mai mulţi dintre ei nu se află în sală în momentul în care sunt chemaţi la microfon. Vasile Blaga: "Îşi fac campanie pe holuri", a spus Blaga, nemulţumit.

UPDATE Blaga a primit un buletin de vot în plus, pe care l-a returnat .

UPDATE A votat şi europarlamentarul Elena Băsescu. "Am încredere în colegii din comisia de organizare şi în Vasile Blaga", a spus Elena Băsescu.Ea şi-a exprimat susţinerea pentru Petru Luhan, care candideazã pentru o funcţie de vicepreşedinte,şi pentru Eugen Tomac, care intrã în cursa pentru un post de secretar executiv regional.

UPDATE Elena Udrea: "Voi vota atât pentru candidaţii care au semnat pentru moţiunea mea, cât şi pentru cei care l-au susţinut pe domnul Blaga, dar care merită să fie votaţi". Elena Udrea a subliniat că nu va face opoziţie în interiorul partidului.

UPDATE A început prima rundă de vot. Delegaţii îşi aleg prim-vicepreşedinţii, secretarul general şi trezorierul.

UPDATE Gheorghe Flutur, candidat la funcţia de secretar-general: "Doresc să continui! Partidul trebuie reconstruit. Dacă ne veţi alege, trebuie să aveţi aşteptări mari de la noi."

UPDATE Anca Boagiu, candidat la funcţia de prim-vicepreşedinte: "Dragă Vasile, dragă Emil, dragi pedelişti, eu sunt Anca. Nu sunt nici Boagiu de la Transporturi, de la PPE, nici şefa de la sectorul 2. Duşmanul nostru nu trebuie să fie în interiorul partidului".

UPDATE Teodor Paleologu s-a retras din cursa pentru un loc de prim-vicepreşedinte, anunţând că îl susţine pe Dorin Florea, "un om pentru care am o simpatie imensă". "Voi candida, totuşi, pentru un loc de vicepreşedinte, pentru că partidul are nevoie de un om care să se ocupe şi cu relaţiile externe", a motivat Paleologu.

UPDATE În acest moment, la Consiliul PDL sunt prezenţi 472 de delegaţi, dar vor putea vota toţi cei care se vor prezenta până când sesiunea de vot se va declara închisă.

UPDATE Vasile Blaga a deschis şedinţa PDL cu un avertisment: "Nimeni din PDL nu are dreptul să se considere împotriva partidului. Nimeni nu are dreptul să fie, în acelaşi timp, şi în partid şi în afara partidului. Numai uniţi vom crea succesele viitoare, trebuie doar să respectăm statutul, cu toţii", a fost mesajul lui Blaga. "Să alegeţi azi omanei sută la sută PDL!", a mai spus Blaga.

UPDATE Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a început cu un moment de reculegere în memoria lui Mureşan Teodor, fost membru al organizaţiei de pensionari.
________________________________________
Pe hârtie, lupta pentru un fotoliu în conducerea PDL se anunţă destul de strânsă. 120 de membri democrat-liberali s-au înscris pentru cele 50 de funcţii de conducere, după cum a anunţat liderul PDL Gheorghe Flutur. Acesta din urmă va candida pentru un nou mandat de secretar-general şi are şanse maxime de reuşită, din moment ce este singurul care râvneşte acest post.

Pentru cele patru funcţii de prim-vicepreşedinte, democrat-liberalii vor concura pe domenii. Astfel, Andreea Paul şi Ion Ariton se vor lupta pentru domeniul economic, Teodor Paleologu şi Dorin Florea pentru domeniul politici publice, Liviu Negoiţă pe domeniul comunicare, iar Anca Boagiu pe strategii politice.

Oamenii lui Blaga se bat pe funcţii
Dacă în campania internă pentru şefia partidului, echipa lui Vasile Blaga părea cât se poate de unită, lucrurile s-au schimbat în ultimele zile. Competiţia dintre suporterii lui Vasile Blaga se observă, în special, la nivelul posturilor de vicepreşedinte. Astfel, Sulfina Barbu, Radu F. Alexandru, Cezar Preda, Mircea Hava, Ioan Bălan  s-au înscris în cursa pentru un post de vicepreşedinte al partidului.  Şi pentru postul de vicepreşedinte în domeniul politicilor economice şi mediu de afaceri al PDL, deputatul PDL de Brăila Alexandru Nazare şi europarlamentarul PDL Petru Luhan, ambii suporteri ai lui Vasile Blaga.

Tabăra Macovei refuză funcţiile
Europarlamentarul PDL Monica Macovei nu şi-a depus candidatura pentru nicio funcţie, aşa cum anunţa încă de la finalul Convenţiei. Mai mult, nici susţinătorii Monicăi Macovei nu au intrat în hora alegerilor. Aceştia au decis nici să nu se prezinte sâmbătă, la Palatul Parlamentului. Singurul care va asista la vot din partea tabereai Macovei va fi Cristian Preda.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite