Parlamentarii votează duminică bugetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul României FOTO Adevărul
Parlamentul României FOTO Adevărul

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a reluat sâmbătă dimineaţă dezbaterile pe bugetul asigurărilor sociale, urmând ca duminică să fie dat votul final pe cele două bugete.

Parlamentarii PSD vor vota proiectul de buget pe 2015 pe motiv că este unul „sănătos”, în timp ce cei de la PNL au anunţat, vineri, în plenul Parlamentului, că nu-l susţin deoarece este un buget „nerealist, mincinos”, iar UDMR va decide după dezbateri.

„Acest buget este o improvizaţie de la un capăt la altul, este nerealist, neprofesionist şi mincinos, este un plagiat marca Ponta a celui din 2014 şi este chiar mai rău. Ne spulberă orice speranţă de mai bine. Grupul PNL va vota împotriva acestui proiect croit iresponsabil”, a spus deputatul PNL Eugen Nicolăescu.

Comisiile de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat au adoptat, joi, proiectul bugetului de stat pe 2015, cu doar două voturi „împotrivă” şi o abţinere, după un maraton de dezbateri, care a durat trei zile.

Ministerele Muncii, Dezvoltării, Finanţelor, Fondurilor Europene, Agriculturii, Mediului, Transporturilor, Economiei vor avea bugete mai mari anul viitor, în timp ce alocările pentru ministerele Sănătăţii, Culturii şi Administraţiei şi Internelor vor fi mai mici.

Prim-ministrul Victor Ponta le-a cerut miniştrilor să explice că scăderile de bugete pentru 2015 se explică prin reducerea contribuţiilor sociale la angajator cu cinci puncte procentuale şi prin plata titlurilor executorii, fiind firesc să nu se regăsească în buget cheltuielile economisite.

„Acolo unde apar scăderi în diverse bugete, apar din două motive. În primul rând, scăderea CAS cu 5 puncte procentuale se aplică şi la instituţiile publice, adică şi la cheltuielile noastre cu salarii se scad 5%, că plătim mai puţin CAS, nu doar privatul, ci şi instituţia publică, şi, de asemenea, titlurile executorii, hotărârile judecătoreşti pe care le-am plătit şi le plătim în continuare, e normal să nu mai apară în buget", spunea premierul Ponta, la începutul şedinţei de aprobare a proiectului de buget pentru 2015.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite