Moţiunea simplă a PSD împotriva Ralucăi Prună a fost depusă la Camera Deputaţilor. Cu ce explicaţii a venit Ministerul Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Raluca Prună
Raluca Prună

Liderul deputaţilor PSD, Florin Pâslaru, a anunţat, luni, că moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, a fost depusă la Camera Deputaţilor, fiind semnată de 80 de parlamentari. Chiar dacă moţiunea va fi adoptată, premierul nu este obligat să o demită pe Raluca Prună.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, intitulată ”Şi minciuna poate ucide”, va fi discutată luni seară în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, urmând ca aceasta să fie dezbătută marţi, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că PSD va depune luni, la Camera Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei, Raluca Prună, care va avea titlul ”Şi minciuna poate să ucidă”, aceasta fiind cea de-a doua moţiune simplă împotriva sa.

”Se depune astăzi. Textul moţiunii e deja redactat şi va fi depus astăzi. Sunt toate şansele ca mâine (marţi - n.r.) să se dezbată şi tot mâine să se voteze în plen”,  a spus Dragnea, la Parlament.

Liviu Dragnea a mai spus că ”îşi recunoaşte vina” că prima moţiune simplă împotriva lui Prună nu a fost votată de parlamentarii PSD.

”Motivele expuse atunci nu ne-au convins pe noi că era cazul a se depune o moţiune simplă împotriva ministrului Justiţiei”, a adăugat Dragnea

”Declaraţiile publice pe care le-a făcut doamna ministru al Justiţiei nouă ni se par foarte grave. Nu cred că va ţine seama domnul prim-ministru. Doamna ministru are posibilitatea (...) să poată să explice ce a vrut să spună. (...) Eu nu am conversaţii uzuale cu doamna Prună şi nici nu avem o comunicare. Sincer, nici nu ţin să comunic cu doamna Prună”, a mai spus Dragnea.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a spus, joi, în şedinţa Consiliului Superior al Magistraturi (CSM), că a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare.

"Ştiţi cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus şi am minţit la CEDO - şi spun bine minţit la CEDO - că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci, eu am minţit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru şapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, aproape un miliard de euro, dar astea erau nişte bune intenţii, pentru că în realitate în buget noi nu aveam aceşti bani", a spus Raluca Prună în şedinţa CSM.

Explicaţiile ministrului

Ministerul Justiţiei precizează, luni, legat de afirmaţiile făcute de ministrul Raluca Prună în şedinţa CSM de săptămâna trecută, potrivit cărora a minţit la CEDO atunci când a spus că a fost asigurat un buget a câte 150 de milioane de euro pentru şapte penitenciare, că declaraţiile au fost făcute în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale.

"Afirmaţia (ministrului Raluca Prună - n.r.) a fost făcută în contextul lipsei investiţiilor pentru instanţe, al nevoii de avea aceste investiţii şi al necesităţii unei programări bugetare multianuale. Comparaţia cu sistemul penitenciar şi fondurile alocate acestuia a fost făcută doar pentru a sublinia provocările cu care ne confruntăm în cazul dezvoltării unei infrastructurii la nivelul întregului sistem judiciar. Propunerea de a construi noi penitenciare a fost vehiculată în decursul discuţiilor tehnice din minister şi în şedinţele de dezbatere pe tema acţiunilor pe care le poate pregăti România pentru a evita pronunţarea de către CEDO a unei hotărâri pilot", arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicatde presă transmis luni.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite