Mircea Geoană a fost exclus din PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu și Mircea Geoană
Ion Iliescu și Mircea Geoană

Comitetul Executiv (CEx) al PSD a decis marţi excluderea lui Mircea Geoană din partid.

UPDATE 20.15 "Adio, tovarăşi. Pe curând, prieteni", a fost declaraţia cu care Geoană s-a despărţit de PSD.

20.05 "Din păcate, acest partid, atâta vreme cât este condus din umbră de domnii Iliescu şi Năstase nu are nicio şansă de reformare. Au pus în fruntea partidului o marionetă pe care o manipulează şi care are, la o vârstă atât de fragedă, apucături tiranice şi o lipsă cumplită de caracter", a fost mesajul lui Geoană către social-democraţi.

OPINIE: Iliescu, adevăratul prostănac

20.00 Geoană: POnta este marionata lui Iliescu şi Năstase

19.55 CEx a decis excluderea lui Geoană cu 50 de voturi pentru, cinci împotrivă şi trei abţineri

19. 45 Comitetul Executiv a decis excluderea lui Mircea Geoană din partid

19.30 Marian Vanghelie, Oana Mizil, Adrian Popescu, Bunea Stancu şi Dumitru Buzatu au fost, la CEX al PSD, printre cei care, explicit sau voalat, s-au opus excluderii lui Mircea Geoană din PSD.

Surse din CEX au declarat, marţi, că printre cei care au fost, la discuţiile pe cazul Geoană, s-au opus propunerii de excludere a acestuia din partid, cei mai vehemenţi împotriva excluderii fostului preşedinte PSD din partid s-au numărat Oana Mizil, Dan Marian Vanghelie şi Adrian Popescu.

19.15 Surse din Comitetul Executiv Naţional al PSD au declarat, marţi, că Mircea Geoană le-a reproşat, în timpul şedinţei, lui Ion Iliescu şi lui Adrian Năstase că îl "girează" pe Victor Ponta în tentativa acestuia de a-l exclude din partid.

"Adrian, acum văd că îl girezi pe Victor, dar la Congres (din 2010 - n.r.) ţi-a fost frică să te bagi cu Ponta", i-a spus Geoană lui Năstase, potrivit surselor menţionate.

18.00 Câteva zeci de susţinători ai lui Mircea Geoană au venit în faţa sălii în care a avut loc şedinţa CEx

17.40 Victor Ponta i-ar fi cerut lui Mircea Geoană să plece din sală, la momentul votului, dar acesta a refuzat, au declarat surse participante la şedinţă

17.30 Începe votul pentru excludrea lui Geoană.

17.20 Mircea Geoană a refuzat să predea şefia Senatului

17.10 Victor Ponta a propus ca Ioan Chelaru să fie preşedinte interimar al Senatului până la lămuirea situaţiei lui Mircea Geoană

16.50 Înainte de a intra la ”judecată”, Mircea Geoană a declarat, la finalul întrevederii cu aleşii din Dolj, că este calm şi plin de încredere, subliniind însă că nu are nicio intenţie "să-şi mai calce pe demnitate".

"Regret că în loc să vorbim despre soluţii pentru România, PSD e târât într-un scandal care nu înţeleg de unde a pornit. Sper să aflu mai mult de la acest Comitet, pentru că nimeni nu ştie de unde a plecat acest scandal, cine l-a amplificat. Mă duc plin de calm şi de încredere, ca un om care a condus acest partid cinci ani, să am o întâlnire clară, netă, în care să ne spunem adevărul unii altora. Dacă e ceva care să-mi fie reproşat să-mi fie spus, nu să fie inventat", a spus Geoană.

16.40 Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a negat informaţiile apărute în mai multe publicaţii potrivit cărora va încerca să impună suspendarea pentru un an a lui Mircea Geoană în locul excluderii, sau că va cere congres extraordinar.

"Eu aş vrea să folosesc prilejul, că e presa aici, pentru că cu surprindere am constatat vehicularea unei informaţii false. Mi s-a atribuit că aş fi declarat că am de gând, în cadrul CEx, să propun nu ştiu ce în legătură cu sancţionarea dlui Geoană. N-am făcut nici o astfel de declaraţie nimănui şi am refuzat la diverse solicitări să fac vreo declaraţie cu privire la părerile mele sau cu privire la această chestiune.

16.25 Preşedintele PSD Giurgiu, Adrian Popescu, a anunţat că va vota împotriva excluderii lui Mircea Geoană din partid, iar dacă fostul preşedinte va fi exclus va pleca alături de el, împreună cu 21 de membri ai conducerii judeţene. .

16.20 Preşedintele Senatului Mircea Geoană a declarat că întrebarea care trebuie pusă este dacă PSD poate merge mai departe fără el, adăugând şi că nu se va despărţi niciodată de partid, întrucât el nu este reprezentat de o "mână de lideri", ci de sute de mii de oameni.

16.00 Şedinţa CEx în care se discută soarta lui Geoanp a început. Primarul sectorul 5 Marian Vanghelie îl susţine pe Geoană. "Ce se întâmplă acum nu însemană eliminarea lui Geoană ci înseamnă decapitarea PSD. Sper că nu va fi o decizie capitlă", a declarat Vanghelie ]naite de intra la şedinţa CEx şi de a ocupa un lor lângă Mircea Geoană.

15.15 Mircea Geaonă se întâlneşte la Senat cu primarii PSD din Dolj, fieful său electoral

14.30  Un număr de 38 dintre preşedinţii de organizaţii judeţene şi de sector ale PSD au mandate de la filiale pentru a vota, la Comitetul Executiv Naţional de marţi, propunerea de excludere a lui Mircea Geoană din partid, au declarat surse social-democrate.
Potrivit surselor citate, zece dintre preşedinţii de organizaţii ar urma să voteze fie împotriva excluderii fostului lider PSD, fie să se abţină de la vot. Printre aceştia se numără PSD Bucureşti şi cinci dintre filialele de sector, PSD Dolj, PSD Giurgiu, PSD Vaslui, PSD Călăraşi.
Comitetul Executiv al PSD, care are 57 de membri, se reuneşte marţi, pe ordinea de zi figurând şi propunerea Comisiei de integritate ca Mircea Geoană să fie exclus din partid. Decizia CNAIM a fost luată duminica trecută, cu 43 de voturi favorabile şi cinci voturi "împotrivă".
Potrivit unor surse social-democrate Ion Iliescu intenţionează să propună Comitetului Executiv (CEx) care se va întruni la ora 16.00 să nu valideze propunerea Comisiei de Integritate de excludere a lui Geoană.
Alternativa vizată de Iliescu este potrivit surselor citate suspendarea pe un an de zile din partid.
De altfel, Ion Iliescu a pledat de mai multe ori pentru o soluţie de compromis între Mircea Geoană şi Victor Ponta. Nu mai departe de săptămâna trecută el a afirmat că este suficient timp ca părţile să se reconcilieze.
CEx al PSD , care va decide la ora 16.00 soarta lui Mircea geoană faca parte 57 de membrii - vicepreşedinţii şi şefii de filiale. Exclduerea lui Mircea geoană din PSD trebuie aprobată de două treimi din membrii CEx.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite