Primăria Capitalei: Marian Munteanu intră în campanie proslăvind tema ortodoxiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian MUnteanu a fost unul din preferaţii Alinei Gorghiu FOTO Mediafax
Marian MUnteanu a fost unul din preferaţii Alinei Gorghiu FOTO Mediafax

Candidatul PNL la Primăria Capitalei abordează un discurs naţionalist-ortodox, fluturând ca primă promisiune Catedrala Mântuirii Neamului.

Marian Munteanu a început să-şi brodeze discursul electoral. După primul interviu în calitate de candidat oficial al PNL la Primăria Capitalei, fostul lider al studenţilor din 1990 pare că se axează în continuare foarte mult pe simbolistică şi mai puţin pe proiecte concrete. Spre exemplu, Marian Munteanu s-a poziţionat încă din prima zi ca un susţinător aprins al Catedralei Mântuirii Neamului, proiect contestat de o parte a societăţii civile pentru opulenţă.

„Catedrala Mântuirii Neamului este un monument dedicat eroilor căzuţi în lupte în toată istoria românilor. Ştiţi că are hramul Ziua Eroilor, Înălţarea Domnului. Eu aşa o văd, ca un monument şi ca un reper fundamental al al civilizaţiei noastre creştine care este susţinut şi dorit de majoritatea oamenilor din ţara asta şi care au şi ei dreptul să aibă un asemenea monument şi un asemenea lăcaş în ţara României“, a spus Marian Munteanu, după care a trecut la comparaţii. „Aşa cum microbiştii au voie să aibă o Arena Naţională care, apropo, a costat bugetul aproape de trei ori mai mulţi bani decît cei băgaţi la catedrală, sau după cum iubitorii de teatru au voie să aibă un Teatru Naţional care a costat vreo 170 de milioane de euro, renovarea, contribuabilii creştini care cotizează la buget au şi ei dreptul ca din bănuţul acela al lor să se construiască acel edificiu“, a afirmat Munteanu la Antena 3.

Candidatul PNL a fost corectat de moderator: renovarea Teatrului Naţional n-a costat 170 de milioane de euro, ci de trei ori mai puţin. „Îmi cer scuze, dar toţi cetăţenii au drepturi. Eu n-a auzit vreun protest că de ce s-a renovat Teatrul Naţional sau că s-a renovat Arena Naţională“, a adăugat Munteanu, care invocă adesea ajutorul divin. „Nu fur şi nu se va fura. Aşa să-mi ajute Dumnezeu! Doamne ajută!“ sunt doar câteva din parantezele inserate de Munteanu în discursul său de candidat.

Cui se adresează Marian Munteanu cu un astfel de mesaj, care nu prea rezonează cu electoratul liberal? „Discursul lui Marian Munteanu nu vizează publicul de dreapta tradiţional, din anii 90, sau cel de dreapta de acum, ce era şi este pro-occidental şi pro-capitalist. Discursul vizează mai degrabă electoratul adunat în ultimul deceniu de mesajele Antenei 3 şi ale lui Victor Ponta: anti-occidental şi anti-american şi care a redescoperit naţionalismul găunos promovat în anii 80 de Ilie Ceauşescu“, răspunde George Rîpa, preşedintele Centrului de Anliză Strategică Aplicată (CASA).

Primele dispute

Referitor la legea antilegionară (217/2015), promulgată de preşedintele Klaus Iohannis anul trecut, candidatul PNL la Primăria Generală a Bucureştiului a declarat că „instigă la anti-semitism“, precizând apoi că „în România nu există antisemitism, ci doare nişte cazuri izolate“. „Ne îngrijorează persoana publică Marian Munteanu, în măsură în care se confundă sau promovează simbolistică extremismului de dreaptă interbelic şi respectiv face declaraţii publice menite să minimalizeze sau să nege o serie de realităţi istorice sau actuale “, arată institutul „Elie Wiesel“ într-un răspuns pentru Hotnews.ro. 

Deşi PNL l-a prezentat drept candidatul societăţii civile, o serie de ONG-uri au cerut PNL să-l retragă pe Marian Munteanu, considerând această nominalizare „o ofensă adusă valorilor democratice ale societăţii în care trăim“. Replica PNL a venit prin intermediul unei scrisori deschise. „Membrii PNL au constatat faptul că în spaţiul public au început din nou să circule aceleaşi acuzaţii lipsite de temei care acum un sfert de secol încercau să păteze imaginea Pieţei Universităţii. De această dată, aceste acuze nu mai vin din partea partidului condus de Ion Iliescu şi nici din partea presei feseniste, ci din partea unor organizaţii şi persoane care aparent consideră că deţin monopolul asupra ideii de societate civilă“, susţin liberalii.

Consilii civice

Întrebat care va fi prima măsură pe care o va lua dacă va ajunge primar, Marian Munteanu a răspuns:„Voi institui în primărie, dacă voi ajunge, consilii civice. Noi avem consilii locale, dar vreau să avem şi consilii civice“. Consultantul politic George Rîpa spune: „Ideea unor consilii civice, de fapt a unor entităţi paralele cu structurile oficiale ale statului, o găsim în istorie la comunişti, la fascişti şi la legionari. O astfel de abordare este anti-democratică. Prezenţa la Sinteza Zilei ne-a arătat un om politic cu o charismă reală, însă cu limite evidente atunci când discută de chestiuni ce ţin de postul pentru care candidează“.

Enigma Munteanu: cine şi când l-a propus candidat?

Copreşedintele PNL, Vasile Blaga, a anunţat iniţial că liderul PNL Bucureşti, Cătălin Predoiu, a venit cu ideea ca Marian Munteanu să candideze la Primăria Capitalei. A doua zi, Cătălin Predoiu l-a contrazis pe Blaga. „Unii dintre colegi, copreşedintele Blaga şi o parte din ziarele de azi au fost mult prea generoşi, respectiv generoase cu mine, atunci când au spus că mi-a aparţinut propunerea Marian Munteanu. Am propus într-adevăr soluţia societăţii civile, dar nu vreau să-mi arog merite necuvenite“, a comentat Cătălin Predoiu, cel care va deconta politic rezultatul alegerilor pe Bucureşti.  Tot a doua zi, în emisiunea Adevărul Live, Alina Gorghiu spunea că Marian Munteanu a fost propus „de mai mulţi lideri ai PNL“. Potrivit unor surse liberale, liderul care l-a propus pe Marian Munteanu în şedinţa restrânsă a PNL a fost chiar Alina Gorghiu.

Se pare că fostul lider al Pieţei Universităţii din 1990 n-a fost totuşi o soluţie apărută de nicăieri. O spune chiar Marian Munteanu. Întrebat, la Antena 3, cine şi când i-a oferit postul de candidat al PNL la Primăria Capitalei, Munteanu a răspuns: „Nu sunt sigur... să nu greşesc. Cred că domnul Atanasiu sau domnul Predoiu, chiar nu ştiu cum au discutat dânşii“. Peste câteva momente, a precizat că nu îl cunoştea pe Cătălin Predoiu şi a afirmat: „M-a sunat domnul Atanasiu“.

Întrebat cînd a avut discuţia cu liderii PNL, Marian Munteanu a început să se încurce în zile, oferind o mică scenetă ridicolă. „A fost luni. Sau marţi. Nominalizarea mea când a fost? Nominalizarea mea a fost acum trei zile. Acum 3 zile? Sau 4? Acum de curând m-a sunat. Nu m-am gândit să ţin minte ziua“, a ezitat Marian Munteanu, care, între timp, şi-a scos telefonul, a început să numere zilele şi să caute în agendă apelurile telefonice.

Dragnea şi Ponta râd de Munteanu

Preşedintele PSD Liviu Dragnea ia peste picior schimbarea candidatului PNL. „Am vrea să comentăm după ce se termină perioada de depunere a candidaturilor, pentru că nu suntem siguri că va rămâne domnul Munteanu candidat. Deja e ca în povestea cu Petrică şi lupul“, a spus liderul PSD, aluzie la faptul că liberalii au ajuns deja la al treilea candidat.

Fostul lider al PSD, Victor Ponta, spune că Marian Munteanu nu ar trebui să obţină mai mult de 1% din voturi. „Sunt convins că dacă se votează pentru Primar la Bucureşti (şi nu pentru varianta românească a lui Rasputin) Marian Munteanu ar trebui în mod firesc să aibă cel mult 1%! Sper să fim lăsaţi pe 5 Iunie să votăm primari care ştiu să administreze oraşe sau comune. Să nu fim obligaţi iar să votam tot felul de salvatori mesianici care după vot se duc să ne salveze în Florida sau la Maglavit“, a spus Ponta, arătând că încă nu s-a împăcat cu pierderea alegerilor prezidenţiale.

Săftoiu: Am acceptat să fiu candidat

Adriana Săftoiu a povestit, la Digi 24, cum au decurs discuţiile în partid după retragerea forţată a lui Ludovic Orban. „Eu am vorbit inclusiv cu domnul Predoiu, care este preşedintele organizaţiei de Bucureşti şi care are o mare responsabilitate în această campanie. Domnul Predoiu a refuzat, şi atunci am spus că accept să candidez la Primăria Capitalei”, a spus Adriana Săftoiu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite