Liberalii i-au pus gând rău lui Victor Ciorbea. Cum ar putea fi „obligat“ Avocatul Poporului să conteste la CCR ordonanţele guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 15 deputaţi liberali şi unul de la PSD au iniţiat un proiect de lege prin care Avocatul Poporului „va fi obligat“ să atace, la Curtea Constituţională, ordonanţele emise de Guvern.

În prezent, numai Avocatul Poporului poate contesta ordonanţele emise de Guvern la Curtea Constituţională, până când acestea ajung în dezbaterea Parlamentului şi dacă nu există altă cale de atac.

Proiectul de lege, iniţiat de liberali, stipulează că ordonanţele Guvernului vor putea fi contestate la CCR şi de către senatori, deputaţi sau chiar simpli cetăţeni. 

„Prezenta propunere legislativă vrea să înlăture această discrepanţă instituţională, în sensul că Avocatul Poporului să poată fi sesizat cu solicitarea de a sesiza Curtea Constituţională a României la cererea motivată a 15 senatori sau 20 de deputaţi sau la cererea a 2.000 de cetăţeni români, indiferent de gen, religie sau etnie“, se arată în expunerea de motive.

Tot în acest proiect de lege se mai specifică şi faptul că, dacă avocatul poporului nu va da curs acestei solicitări, va trebui ca, în termen de 30 de zile de la primirea sesizării, să motiveze în scris refuzul. 

De asemenea, pentru a se evita desemnarea Avocatului Poporului pe criterii politice, liberalii au mai propus completarea condiţiilor de accedere în această funcţie cu criterii de integritate şi de neapartenenţă la un partid politic. „Totodată, am propus şi anumite condiţii pentru revocarea din funcţie. În condiţiile în care acesta este revocat din funcţie nu va beneficia de pensia de serviciu pentru magistraţi“, se mai arată în motivare.

Proiectul de lege a fost iniţiat de un grup de deputaţi PNL: Mircea Toader, Nini Săpunaru, Roman Cristian-Constantin, Andreea Paul, Alexandru Nicolae, Gheorghe Ialomiţeanu, Hărău Eleonora-Carmen, Vasile Gudu, Tinel Gheorghe, Dănuţ Culeţu, Gheorghe Costin, Cristian Chirteş, Florica Cherecheş şi Cristian Buican. Alături de aceştia proiectul de lege a fost semnat şi de deputatul UNPR Camelia Bogdănici.  

Camera Deputaţilor este primul for sesizat. Proiectul se află în dezbatere publică până în 20 martie. 

Avocatul Poporului Victor Ciorbea, pus în funcţie de PSD, a refuzat, în repetate rânduri, să conteste la CCR mai multe ordonanţe emise de Guvernul Victor Ponta. Una dintre ele este cea care a permis migraţia primarilor pentru 45 de zile şi despre care, ulterior, CCR a spus că încalcă Constituţia.

Citeşte şi:

PNL vrea revocarea Avocatului Poporului: Ciorbea, acuzat că face jocurile lui Ponta

Cum şi-a scuzat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, tăcerea din campanie, în faţa Comisiei Europene. Comunitatea "Uniţi Salvăm" îi cere demisia

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite