Legile Justiţiei. Iohannis nu mai poate refuza nici măcar o dată numirea şefilor Curţii Supreme, dar va numi  în continuare procurorii-şefi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ţării nu va mai putea refuza numirile în funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), fiind obligat să accepte propunerile CSM, a decis, vineri, comisia parlamentară condusă de Florin Iordache, după dezbateri aprinse. Pe de altă parte, Comisia Iordache a decis să-l păstreze pe şeful statului în procedura de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT.

UPDATE Dezbaterile s-au încheiat. Comisia reia discuţiile luni. 

UPDATE Preşedintele rămâne în procedura de numire a procurorilor-şefi. Comisia Iordache a votat să se pastreze art. 54 alin (1) în forma aflată acum în vigoare. Pe scurt, preşedintele ţării numeşte procurorii-şefi. 

UPDATE Reprezentanta Guvernului susţine că CSM trebuie să numească procurorii-şefi, la propunerea ministrului Justiţiei: „S-a dorit ca legea să atribuie ministrului Justiţiei un rol semnificativ în procedura de numire a procurorilor-şefi“. 

UPDATE CSM suţine că procurorii-şefi ar trebui numiţi de preşedintele României, la propunerea CSM, cu avizul ministrului Justiţiei. 

UPDATE Nicolae Moga (PSD): Nu văd niciun impediment ca CSM să numească procurii-şefi. 

UPDATE Steluţa Cătăniciu (ALDE) suţine propunerea Guvernului privind procedura de numire a procurorilor-şefi. Propunerea Guvernului, în forma scrisă de Tudorel Toader, îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a procurorilor-şefi. Rolul numirii ar reveni exclusiv CSM-ului. 

UPDATE Stelian Ion (USR): Dacă vreţi să faceţi modificări pe numirea procuorilor-şefi, atunci e absolut necesar avizul Comisiei de la Venaţia. 

UPDATE Robert Cazanciuc, senator PSD: Putem lăsa integral textul aşa cum este acum în vigoare ( referitor la numirea procurorilor-şefi  - n.r). Deci nu mai e nevoie să sesizăm Comisia de la Veneţia, pentru că nu intervenim pe text. Astfel, nu mai e niciun fel de dubiu că nu respectăm MCV. E o falsă problemă dacă Parlamentul sesizează sau nu Comisia de la Veneţia. 

UPDATE Florin Iordache (PSD): Dacă preşedintele numeşte şi revocă procurorii de rang înalt, de ce să mai cerem avizul Comisiei de la Veneţia?

UPDATE George Dircă, deputat USR: „Noi am contestat la CCR regulamentului acestei comisii, deci există posibilitatea ca munca noastă să fie în zadar. Solictiăm să suspendăm lucrările comsiei până când CCR se va propunţa pe sesizarea noastră“. Solicitarea USR a fost respinsă cu voturile PSD-ALDE. 

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion cere avizul Comisiei de la Veneţia pe procedura de numire a procurorilor-şefi. „Este foarte important să aşteptăm avizul Comisiei de la Veneţia“, a spus Stelian Ion. 

UPDATE Se dezbate articolul referitor la numirea procurorului general şi al procurorului-şef al DNA. Miza este, din nou, scoatarea preşedintelui din procedura de numire

UPDATE Propunera CSM - prin care preşedintele nu mai poate refuza propunerile venite de la CSM pentru preşedintele şi vicepreşedinţii Curţii Supreme- a fost adoptată, după ce a fost însuşită de PSD. Practic, şeful statului este obligat să accepte propunerile venite din partea CSM pentru şefia Curţii Supreme. 

Amendamentul a fost adoptat cu 11 voturi ”pentru”, din partea PSD şi ALDE, 5 voturi ”împotrivă”, din partea opoziţiei, şi o abţinere, a lui Marton Arpad (UDMR).

UPDATE Dana Gârbovan (UNJR): În ce termeni ar putea refuza preşedintele oi propunere pentru ÎCCJ?

UPDATE Cătălin Predoiu (PNL): Ce vrem să facem din şeful statului? O simplă etichetă pe o uşă? Să-i reducem atributele, să-i răpim un minim drept de a refuza o singură propunere motivat? Pot fi diverse motive pentru care preşedntele poate refuza o propunere. În alte state, e un drept suveran şi discreţionar ca preşedintele să refuze. Aici e un drept cenzurat: preşedintele poate refuza doar o singură dată, motivat. Vă rog să faceţi abstracţie că aveţi sau nu un preşedinte la Cotroceni. Aceeaşi poziţie aş fi avut-o şi dacă la Cotroceni era acum candidatul dvs, al PSD ( Victor Ponta - n.r). 

UPDATE Oana Florea (PSD): „Dreptul unei persoane de a ccede la o funcţie este încălcat în cazul unui refuz din partea preşedintelui“. 

UPDATE Steluţa Cătăniciu (ALDE): „Cum poate motiva preşedintele că o persoană testată de CSM ... ce motiv poate să invoce preşedintele pentru a refuza o asemenea propunere?“

UPDATE Alina Gorghiu (PNL): „În cazul în care goliţi de conţinut atibuţiile preşedintelui, vom contesta la CCR“. 

UPDATE Stelian Ion (USR) susţine că Iohannis trebuie să aibă dreptul de a refuza motivat propunerile venite de la CSM: „E o garanţie suplimentară că se păstrează independenţa Justiţiei“. 

UPDATE Cătălin Predoiu (PNL), despre posibilitatea ca preşedintele să refuze o singură dată numirea procurorilor-şefi: „Preşedintele ţării este încărcat cu cea mai mare legitimitate populară. Nu putem să-l reducem la statutul de simplu notar - doar să semneze o propunere de la CSM. Ar însemna să-l deposedăm de un atribut esenţial. Propunem să fie păstrată procedura actuală“. 

UPDATE Comisia discută articolul 53 din Legea 303/2004, mai exact daca preşedintele va mai putea refuza, o singura dată, numirea preşedintelui şi vicepreşedinţilor ÎCCJ în forma propusă de CSM.

UPDATE Preşedintele României va numi preşedintele si vicepreşedinţii la ÎCCJ în continuare.

UPDATE Deputatul USR Stelian Ion a contestat  faptul ca UNJR face amendamente ad-hoc, Nicolicea i-a cerut lui Iordache sa ia masuri, numindu-l pe Stelian Ion "scandalagiu". În replică, Stelian Ion a anunţat ca îl va da in judecată pe deputatul PSD Eugen Nicolicea. "Voi formula o acţiune in instanta pentru limbaj licenţios" a spus Stelian Ion.

UPDATE La dezbateri a avenit şi Victor Alistar, membru CSM din partea societăţii civile. Alistar a lipsit joi de la comisie, ca urmare a faptului că  miercuri a fost implicat intr-un accident rutier.

***
Comisia specială din Parlament care se ocupă de modificarea legilor Justiţiei, condusă de Florin Iordache, a continuat ieri modificarea Statutului judecătorilor şi procurorilor. Una dintre modificările comisiei a fost abrogarea unui articol  al Legii 303/2004 prin care îl scoate pe preşedintele ţării din procedura de numire a magistraţilor simpli, după ce au absolvit examenul de capacitate.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite