VIDEO Klaus Iohannis pleacă în Malta pentru summitul anti-migraţie: Trebuie să întărim graniţele exterioare ale UE. Poziţia României este neschimbată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o scurtă declaraţie de presă, miercuri, înainte de a pleca în Malta, la summitul european pe tema migraţiei. „România este solidară cu restul statelor UE şi doreşte ca împreună cu acestea să găsească cele mai bune soluţii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiaţi“, a spus Iohannis.

UPDATE Klaus Iohannis: Astăzi şi mâine sunt convocate două întâlniri internaţionale importante. Prima este un summit între Uniunea Europeană şi ţări din Africa, iar a doua întâlnire este un Consiliu European Extraordinar. Ambele întâlniri se vor desfăşura în Malta. Voi participa la ambele întâlniri.

Prima, summitul Uniunii Europene cu ţări din Africa, îi reuneşte pe toţi reprezentanţii ţărilor din Uniune şi un număr foarte mare de lideri de state şi de guverne din Africa. Scopul acestei întâlniri este de a găsi cele mai bune căi pentru a opri migraţia pe aşa-numita rută sudică, care de obicei ajunge, prin Italia, în Europa. Este evident că aici avem nevoie de un mecanism de sprijin pentru ţările africane pentru a fi în situaţia să controlăm şi să îngrădim această migraţie.

A doua întâlnire, Consiliul European extraordinar, va avea ca şi temă centrală tot migraţia, însă ne vom concentra mai degrabă pe o abordare generală. După întâlnirile pe care le-am avut în ultimele luni de zile s-a văzut că este încă nevoie de foarte multă coordonare pentru a progresa într-un control eficient al fluxului de refugiaţi. Vom discuta, cu siguranţă, despre întărirea controlului la graniţele exterioare ale Uniunii Europene, despre gestionarea fluxurilor de refugiaţi şi, cu siguranţă, vom discuta şi despre aşa-numitele hot spoturi, locurile unde vor fi primiţi şi înregistraţi refugiaţii.

Poziţia României, pe care o voi prezenta atât la summit, cât şi Consiliul European extraordinar este poziţia deja binecunoscută, nu avem motive să schimbăm această poziţie. Dacă ar fi să rezum foarte pe scurt: România este solidară cu celelalte state membre din Uniunea Europeană şi doreşte, împreună cu acestea, să găsească cele mai bune soluţii pentru a putea gestiona acest flux important de refugiaţi. România are un control riguros la propriile graniţe şi nu au apărut nici un fel de probleme specifice la noi în ţară. România este implicată în foarte multe acţiuni europene şi internaţionale care vizează acest fenomen, suntem foarte implicaţi în agenţia Frontex, suntem parte şi suntem implicaţi şi în alte acţiuni organizate atât la nivel european, cât şi la nivel internaţional, de exemplu prin ONU.

România este de părere că e nevoie de o colaborare strânsă atât cu ţările de origine, cât şi cu ţările de tranzit pentru a controla fluxul de refugiaţi. Pentru ţările de origine este nevoie, de obicei, de măsuri de sprijin şi de pacificare; pentru ţările de tranzit este nevoie de o colaborare intensă pentru a le ajuta să gestioneze la rândul lor şi să îngrădească fluxul de refugiaţi. România este de acord să se implice în toate aceste măsuri. De asemenea, suntem de părere că trebuie întărite graniţele exterioare ale Uniunii Europene şi aici nu vorbesc despre graniţele noastre, care funcţionează foarte bine, ci de alte graniţe pe unde intră fluxul în Europa. 

Summit de amploare

Şefi de stat şi de guvern din aproape toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) şi din peste 30 de ţări africane participă miercuri, în capitala malteză Valletta, la negocieri pe tema gestionării crizei migraţiei care afectează Europa, relatează AFP în pagina electronică.

Summitul de două zile se încheie joi şi este urmat, imediat, de o reuniune informală a liderilor UE, care vor evalua situaţia în care se află încercarea lor de a răspunde în comun celei mai mari mişcări de populaţii de pe continent de la al Doilea Război Mondial încoace.

Dintre cele 28 de state membre UE, 24 vor fi reprezentate în Malta la nivel de şefi de stat şi de guvern, iar celelalte patru la nivel de miniştri, potrivit unei liste cu participanţii, furnizate AFP de către un diplomat.

O "prezenţă puternică" este aşteptată din partea liderilor celor 35 de ţări africane invitate, a declarat acest diplomat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite