Klaus Iohannis: Shhaideh şi Plumb ar fi trebuit să demisioneze. Nu e de bun augur că PSD a făcut scut. Sunt mulţumit de DNA. Toader s-a crezut profesor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis susţine că Sevil Shahideh şi Rovana Plumb ar trebui să demisioneze sau să fie demise din Guvernul Tudose după ce procurorii au început cercetarea în dosarul Belina. Şeful statului l-a criticat şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, după ce acesta a spus că procurorii DNA şi-au depăşit atribuţiile când au decis să ancheteze hotărârile de guvern prin care lacul Belina a fost trecut la CJ Teleroman.

Cele două ministre ar fi trebuit să demisioneze?

Iohannis: Cred că vă amintiţi de poziţiile mele pe care le-am avut în ocazii similare, şi din nefiricere au fost câteva astfel de ocazii. Eu vreau să cred că România este o ţară care întăreşte statul de drept. Într un stat de drept, persoane urmărite penal nu trebuie să fie în codnucerea statului. Da, doamenle minsitru trebuiau să demisioneze. A doua varianta aceptabilă: trebuiau să fie retrase. Faptul că PSD face scut în jurul doamnelor ministru nu este de bun augur. Nu mă antepronunţ prin acestă afirmaţie şi nu cunosc detalii din dosar, nu este treaba mea. Vorbesc din punct de vedere al preşedintelui. Îmi doresc foarte mult un Guvern care nu este supus unor suspiciuni, un Guvern care acţionează pentru români.. Nu ştiu dacă doamnele ministru sunt vinovate sau nu, nu este treaba mea, nici a PSD să stabilească acest lucru. Vinovăţia se stabileşte de către judecători. Pentru Guvern ar trebui să devină normalitate ca persoane urmăritre penal, judecate sau condamnate să nu fie în conducerea statului. Cum vor privi românii un Guvern în care două doamne care gestionează fonduri foarte consistente sunt supectate de acţiuni penale? Nu este bună această evoluţie. Este păcat că PSD nu a înţeles nimic din repetatele mele apeluri. Avertizez că această cale nu este cea bună. Un număr important de politicieni influenţi se ocupă cu a ataca Justiţia, inducând în populaţie impresia că Justiţia nu funcţionează. Mai mulţi din aceşti politiceni influenţi sunt fie condamnaţi penal, fie urmăriţi penal. Nu doresc tăcere şi adoptarea legilor în Parlament.Nu am niciun temei pentru suspendarea acestor doamne minsitru. 

Tudorel Toader a sugerat un posibil abuz al DNA.

Iohannis: Domnul ministru Toader a confundat poziţia de acum cu poziţia de rector pe care a avut-o înainte. Dacă vorbim pur teoretic, se poate purta o disucţie pe competenţa de contencios adminsitartiv. Este adevărat că se poate purta această discuţie. Dar domnul Toader nu este profesor universitar, ci este minsitrul Justiţiei. Din postura de minsitru al Jsutiţiei, nu trebuia să facă afirmaţii teoretice, ci trebuia să vină cu un act care să corecteze codul de procedură civilă. Mi se pare inadecvată abordarea domnului ministru. Sunt mulţumit de activitatea DNA.

Daniel Dragomir a spus că are probe. 

Iohannis: Altă întrebare. 

Cum vedeţi faptul că Parlamentul vrea să sesizeze CCR pe ancheta procurorilor?

Mi se pare cam trasă depăr. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite