INTERVIU Cristian Preda: „Preşedintele a respectat întotdeauna majoritatea. Lui Băsescu nu îi place să fie profet”
0
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a acceptat să vorbească pentru pentru adevărul.ro în ultima zi a acestei campanii electorale. Strategia preşedintelui Traian Băsescu, dar şi momentele importante cu care vom rămâne după această campanie au fost analizate de europarlamentatul PDL.
R: Ce ne rămâne în urma acestei campanii electorale?
C. P. Campania de acum a fost o continuare a campaniei începute în ianuarie cu boicotul parlamentului, apoi cu suspendarea preşedintelui. Toată această campanie a fost o parte. Pentru USL acesta a fost esenţialul campaniei. Şi acum, cu ajutorul unei prese pro-guvernamentale, care este foarte mobilizată, îşi continuă campania. Nu îmi amintesc să fi existat o presă atât de înverşunată în a fi pro-guvernamentală. Exceptând anii de după Revoluţie, când exista o presă pro-guvernamentală controlată prin mijloacele birocratice. În faţa acestei situaţii am răspuns şi noi cum am putut. Atunci, în 1990, partidele civilizate au luat sub 10%. Acum, noi sperăm să facem peste 20%.
R. Chiar şi cu acest 20%. Ce poate face ARD?
C. P. Vom vedea. Va trebui să privim detaliul scorurilor, să vedem cine este ales şi cine nu este ales şi va trebui să avem o strategie, fie de participare la guvernare, pe care eu nu o exclud complet în acest moment, fie o strategie de opoziţie. Este foarte important să vedem însă aceste detalii de care vorbeam: câte mandate vom avea, vom fi al doilea, al treilea partid. Rămâne de văzut.
R. Unii candidaţi sunt nemulţumiţi că au fost acoperiţi mediatic de disputele Băsescu-USL. Cum vedeţi această situaţie?
C.P. N-aş vrea să comentez campania. Vom face o analiză după ce se termină totul. Nu pot să comentez campanie înainte de a vedea rezultatul de la urne. Este adevărat însă că elementul cel mai important în această campanie a fost agresivitatea pro-guvernamentală. Suntem într-o situaţie cum nu am mai fost din 90. Nici măcar guvernul Năstase nu a fost atât de agresiv. Ei erau agresivi faţă de presă, dar nu erau aşa de agresivi, aşa cum este acest guvern condus de Victor Ponta, prin numărul de apariţii, prin tipul de mesaje pe care îl abordează. Este vorba de o agresivitate care a dominat de la un capăt la altul campania. Noi ne-am găsit în situaţia unui partid de opoziţie, lipsit de multe mijloace şi încercând să replicăm în plus, dar într-un mod moderat, pentru că nu am vrut să sporim isteria.
R. Nici imaginea nu vă ajută. PDL plăteşte tribut măsurilor de austeritate?
C.P. Aici este marea invenţie a guvernului şi anume aceea de a însoţi agresivitatea de care vorbim cu ficţiunea unei guvernări PDL-iste care nu s-a încheiat încă. Această influenţă este eliminată. Guvernul a făcut sute de numiri şi înlocuiri, cu toate astea se tratează situaţia ca şi cum guvernarea PDL nu s-ar fi încheiat niciodată. În aceste condiţii, repet, sper să fie un scor semnificativ mai mult decât dublu faţă de cel al partidelor democratice la alegerile din 90.
R. 9 decembrie ar putea constitui ziua în care ne întoarcem la momentul 20 mai 1990?
C.P. Sper să nu fie aşa. Dacă o să fie ca în “Duminica Orbului” ne vom pregăti.
R. Vă pregătiţi, dar ce opoziţie aveţi cu 20% în Parlament?
C. P. Bun şi atunci la şase ani distanţă s-a răsturnat pentru prima dată un guvern la urne. A fost o noutate extraordinară. Nu se mai întâmplase niciodată până atunci aşa ceva. Opoziţia nu este comodă, dar staţi să vedem alegerile.
R. Vedeţi un Crăciun agitat?
C.P. Temerea mea este ca unele dintre trăsăturile care au dominat anul 2012 să nu fie accentuate acum. Vorbim despre boicotul Parlamentului şi respectiv denaturarea acţiunii unor instituţii. Tot anul 2012 a stat sub semnul boicotului. Prima oară a fost boicotul lor în Parlament şi apoi boicotul pe care noi l-am suscitat pentru a nu avea USL o majoritate. Apoi, sub semnul crizei politice din vară, care a însemnat în primul rând denaturarea sensului unor instituţii, amintiţi-vă că zile întregi nu s-a discutat de altceva decât de a avea noi liste electarale, după ce se votase. Asta este o nebunie, nu se întâmplă nici în cele mai fragile şi puţin evoluate state din lume. Şi asta a implicat instituţii cum ar fi MAI, Curtea COnstituţională, Parchetul.
R. Am putea să ajungem din nou în aceea situaţie dacă preşedintele nu le va da premierul celor de la USL?
C. P. Deocamdată, preşedintele Traian Băsescu a respectat întotdeauna majoritatea. Cei care nu au respectat-o sunt cei de care am vorbit până acum. A boicota Parlamentul înseamnă a nu respecta majoritatea. Să spui: aaa, noi suntem minoritari, nu mai vrem să fim în Parlament. Deocamdată, cei care nu au respectat majoritatea sunt cei de la USL. Dacă ei vor veni acum şi vor transfera asupra preşedintelui ceea ce ei au făcut, nu cred că va fi foarte bine. Traian Băsescu, în momentul în care a văzut că MRU nu mai are majoritate a zis direct: haideţi, veniţi şi l-a desemnat pe Victor Ponta. Deci el a respectat majoritatea. De unde ideea că Traian Băsescu nu ar respecta majoritatea.
R. Preşedintele a lăsat de înţeles că nu-l va desemna pe Victor Ponta, după 9 decembrie.
C. P. Da, pentru că Traian Băsescu nu este profet, nu îi place să joace rolul de profet, nu ghiceşte rezultatele alegerilor.
R. Da, dar sondajele le vedem cu toţii.
C.P. Sondajele se mai şi înşeală. Vă reamintesc că există cineva în România care, în seara alegerilor, dansa de bucurie că a ieşit preşedinte şi era tot aşa la limită. Foarte multe sondaje sunt şi acum la limită 51 - 49%, depinde.
R. M-aş întoarce la începutul interviului nostru. Cu ce rămânem în urma acestei campanii electorale?
C.P. Eu am rămas cu gesturile radicale făcute de doi cetăţeni şi m-a marcat asta. Gestul unui cetăţean din Cluj, care s-a dus şi s-a retras de pe listele electorale. Al doilea este cetăţeanul din Bucureşti care a scris la geam "Eu cu cine votez?". Eu cu asta am rămas. Cu decepţia uriaşă a unor cetăţeni care ne interogează pe noi cei care suntem în spaţiul politic şi asta ar trebui să ne dea foarte mult de gândit.