Geoană şi Vanghelie au plătit pentru înfrângerea lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie şi Mircea Geoana, joi, la Comitetul Executiv Naţional al PSD FOTO Marian Iliescu
Marian Vanghelie şi Mircea Geoana, joi, la Comitetul Executiv Naţional al PSD FOTO Marian Iliescu

Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova au fost scoşi ţapi ispăşitori pentru înfrângerea lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale şi au fost excluşi din partid. Congresul PSD va avea loc în primăvară.

După o şedinţă care a durat mai bine de şase ore, liderii PSD, reuniţi, joi, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN), au luat decizii dure, dar nu pentru Victor Ponta, marele perdant al alegerilor, nici măcar pentru Liviu Dragnea, cel care i-a condus campania lui Ponta, ci pentru oameni care nu au fost în rândul doi al alegerilor. Au plătit cu excluderea din partid senatorii Dan Şova şi Mircea Geoană, precum şi edilul Sectorului 5, Marian Vanghelie. În favoarea excluderii au fost exprimate 86 de voturi „pentru“ şi două „împotrivă“. Surse din partid susţin că împotriva excluderii s-au pronunţat Ion Iliescu şi Cătălin Ivan.

Cel mai deranjat de decizie a fost Marian Vanghelie, care nu se află la prima excludere din partid. „Am ieşit din sală pentru că mi s-a făcut greaţă. Nici la partidul comunist nu s-a întâmplat aşa ceva. Băieţii ăştia doi, Victor Ponta şi Liviu Dragnea, le-a fost frică de congres“, a spus Vanghelie, scăpând o greşeală gramaticală. „A fost o execuţie. Domnul Ponta, cât a fost în Dubai, l-a lăsat pe Dragnea să aranjeze lucrurile“, şi-a vărsat amarul Vanghelie. 

Întrebat despre planurile de viitor şi dacă i-a în considerare înfiinţarea unui partid, Vanghelie a răspuns: „O să vedeţi cine va veni cu mine“. Mircea Geoană a plecat de la şedinţă confuz: nu ştia dacă a fost exclus sau doar suspendat. „Domnul Ponta a făcut propuneri de excluderi pentru un număr de colegi, inclusiv pentru mine, dar după o discuţie, opinia a fost cea legată de suspendarea celor trei până la Congres. Am mai trecut prin astfel de moment. Nu cred că aşa trebuie să procedăm“, a spus Geoană. 

Şova, resemnat

Spre deosebire de Marian Vanghelie, senatorul Dan Şova a fost temperat în declaraţii, spunând presei că se conformează deciziei şi că în viaţa sa urmează o perioadă de „reflexie“. „Accept sancţiunea care mi-a fost aplicată. Cred că este şi justificată. Am încălcat principiul unităţii partidului. Îmi asum greşeala făcută şi este o decizie corectă. Nu mă alătur altui partid. Au fost nişte decizii foarte constructive. Respect decizia. Nu am avut niciodată o relaţie tensionată cu Liviu Dragnea. Am fost taxat pentru ce s-a întâmplat după 16 noiembrie. Nu ştiu dacă este cineva de vină pentru eşecul de la prezidenţiale“, a spus Dan Şova. 

De altfel, Victor Ponta, în discursul sterp ţinut după şedinţă, a subliniat că Dan Şova nu intră în aceeaşi găleată cu Geoană şi Vanghelie. „Votul legat de Geoană şi Vanghelie, pentru că Şova a fost acuzat de prea mult entuziasm, este un prim semnal“, a spus Ponta.

În schimb, Victor Ponta nu a reuşit să explice de ce au fost excluşi Mircea Geoană şi Marian Vanghelie. „Cum să spun eu că este de vină domnul Geoană sau domnul Vanghelie că am pierdut eu alegerile? Nu am ce să-i reproşez domnului Vanghelie, însă cred că avem concepţii diferite. Nu mă tem de o rupere a partidului pentru că am propus şi varianta retragerii mele dacă era o altă propunere acum“, a spus Ponta, lăsând senzaţia că Geoană şi Vanghelie tocmai au fost primiţi în partid, nu daţi afară. 

În rest, liderul PSD a vorbit despre guvernare, despre alegerile din 2012, 2014, ba chiar şi despre cele care urmează, numai despre situaţia tensionată din PSD nu a scos niciun cuvânt. „În primăvară, în baza lucrurilor bune şi în baza lecţiilor şi greşelilor noastre, să avem un nou proiect politic, iar în 2016 să fim cum am fost în 2012, principala forţă politică din România, iar în 2019, dacă va fi să nu le câştigăm, măcar să nu le pierde încă o dată pentru că suntem consideraţi comunişti, protectorii corupţilor“, a mai spus Ponta.

Ioan Rus, săgeţi către Iliescu 

Şedinţa liderilor PSD nu a fost lipsită de reproşuri.  Surse participante la discuţie au susţinut că Ioan Rus, ministrul Transporturilor şi lider PSD Cluj, a avut un schimb de replici acide cu preşedintele fondator al partidului, Ion Iliescu. Rus i-ar fi spus fostului preşedinte că, după alegerile de duminica trecută, Victor Ponta trebuia să fie „dezlipit de eticheta de comunist“. Remarca l-a iritat pe Iliescu, care a interpretat  afirmaţia ca un atac la persoana sa.  „Mă faceţi pe mine comunist? Dacă nu făceam eu Revoluţia, nu mai puteaţi vorbi liber acum“ , a replicat Iliescu.

Congresul, în primăvară

Congresul PSD, în care, cel mai probabil, se va alege un nou preşedinte al PSD, va avea loc în primăvară. Organizarea unui congres extraordinar al partidului, în contextul pierderii alegerilor, a fost un alt subiect care a iscat discuţii interminabile în PSD. Deşi era agreată ideea organizării congresului în primăvară, în urmă cu o săptămână, Liviu Dragnea s-a sucit şi a cerut un congres rapid, în 20 decembrie. Paradoxal este faptul că, deşi atât vicepremierul, cât şi baronii locali erau de acord cu devansarea datei congresului, se dorea rămânerea lui Victor Ponta la cârma partidului. Dimineaţă, înaintea CexN, cîţiva lideri e organizatii, printre care şi Gheorghe Nichita, s-au arătat de acord cu un congres extraordinar în februarie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite