Gorghiu va fi preşedinte unic al PNL. Falcă, coordonatorul campaniei electorale. „E un semn de maturitate a echipei formate în urmă cu doi ani“
0Alina Gorghiu va fi, cel puţin temporar, preşedinte unic al PNL, după ce foştii lideri PDL au decis, în cadrul unei şedinţe de sâmbătă, să renunţe la funcţia de copreşedinte care revenea grupului democrat-liberalilor, după demisia lui Vasile Blaga. Foştii PDL-işti au decis ca europarlamentarul Daniel Buda să fie împuternicit să semneze din partea PDL listele de candidaţi pentru parlamentare, iar Gheorghe Falcă să fie şeful campaniei.
UPDATE Alina Gorghiu, după BPN: „E un semn de maturitate a unei echipe care s-a format în urmă cu doi ani.
Povara am împărţit-o până azi cu Vasile Blaga şi a fost mai uşor. Priorităţile noastre sunt acum programul de guvernare. O să le prezentăm de la CNC de săptămâna viitoare. O să vedeţi oameni noi pe listele noastre, chioar dacă o să mai vedeţi opoziţia unor lideri de filiale“, a declarat Gorghiu.
UPDATE „Au fost două şedinţe. Prima, a fost cea preşedinţiilor din vechiul partid PDL. Apoi, şedinţa normală, cu BPN. În prima şedinţă după o dezbatere serioasă cu un singur vot împotrivă şi patru abţineri am hotărât să renunţăm la copreşedinţia partidului. Evident, respectăm întru-totul statutul, l-am împuternicit pe Buda să semneze cu doamna Gorghiu listele cu candidaţi pentru alegerile parlamentare din iarna asta“, a declarat Vasile Blaga după BPN.
De asemenea, Blaga a adăugat că va rămâne alături de Gorghiu şi partid. „O s-o sprijin în continuare pe doamna Gorghiu şi partidul cu tot ceea ce pot. Aveţi încredere că partidul are resorturi să treacă peste aceste probleme“, a completat Gorghiu.
UPDATE PDL-iştii ar fi acceptat varianta unui nou copreşedinte după ce li s-a promis că propunerea viitorului premier să vină din partea. De asemenea, ei au cerut să aibă şi şeful de campanie, chiar dacă mai mulţi oameni s-au dat la o parte înainte de alegerea lui Falcă drept principal coordonator.
UPDATE - Liderii PNL, întruniţi într-o şedintă a Biroului Permanent Naţional al formaţiunii, au decis ca Gheorghe Falcă să îl înlocuiască pe Vasile Blaga în funcţia de coordonator al campaniei electorale pentru alegerile parlamentare, în condiţiile în care Blaga şi-a dat demisia miercuri din funcţiile de copreşedinte şi şef de campanie
UPDATE - Membrii fostului PDL au decis ca Alina Gorghiu să rămână temporar preşedinte unic al Partidului Naţional Liberal. Europarlamentarul Daniel Buda a fost mandat de colegii săi să semneze listele cu candidaţi pentru alegerile parlamentare, în calitate de prim-vicepreşedinte PNL.
Decizia de a-l mandata pe Buda să semneze listele a venit ca urmare a prevederilor din statutul PNL care cer ca listele de candidaţi să poarte două semnături.
Varianta adoptată este asemănătoare fuziunii din filiale, unde preşedinţia unică a fost completată de o funcţie de prim-vicepreşedinte, din partea celuilalt partid, cu puteri de decizie.
Daniel Buda este şi preşedintele comisiei de etică şi integritate şi oricum soluţiona problemele care urmau să apară în privinţa listelor la parlamentare. Astfel, el va contrasemna această listă în calitate de prim-vicepreşedinte.
Liderii PNL şi cei ai fostului PDL se vor reuni într-o nouă şedinţă, începând cu ora 18.00, la care va participa şi Alina Gorghiu, care a revenit sâmbătă după-amiază dintr-o călătorie pe care a efectuat-o la Paris.
UPDATE La sediul din Modrogan încep să vină şi vechii liberali, cu toate că mai e o oră până la întâlnirea oficială.
Reacţia lui Gorghiu
UPDATE Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a ajuns la sediul din Modrogan. Aceasta a evitat să dea un răspuns clar despre cum văd vechii liberali situaţia de faţă. „Concluziile vi le voi spune după şedinţa de la ora 6. Susţin soluţia cea mai bună şi sunt convins că astăzi vom veni cu o soluţie foarte bună. De 140 de ani tot ieşim din situaţii de criză. Suntem într-o situaţie mai dificilă dar nu am nicio ezitare să spun că sfârşitul zilei va fi bun pentru PNL“, a punctat Gorghiu.
Mai mult, aceasta i-a mustrat pe cei care au ieşit zilele trecute cu declaraţii despre cum e indicat să fie condus partidul. „Eu ştiu că au fost câţiva colegi de-ai mei care în loc să-şi vadă de ce trebuie s-au tot pronunţat pe diverse soluţii: ba preşedinţie unică, ba copreşedinţi, ba 160, ba 161 (articole din Statutul PNL - n.r.). Nu cred că acest lucru e important“, a adăugat Gorghiu.
UPDATE Fostul copreşedintele Vasile Blaga le-a transmis liderilor PDL că cea mai bună variantă, în acest moment, este ca Alina Gorghiu să rămână lider unic al partidului pentru a arăta unitate în pragul alegerilor. În schimb, liderii democrat-liberali din teritoriu doresc să numească un copreşedinte, europarlamentarul Daniel Buda având în acest moment cea mai mare susţinere, potrivit unor surse din partid, citate de news.ro.
UPDATE Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu: Parcurgem, forţaţi de împrejurări nedorite şi neplăcute, o procedură care nu era prevăzută în parlcursul fuziunii la acest moment. Dar asta este viaţa, trebuie să facem faţă şi să mergem înainte. Important este să avem discuţii constructive şi să găsim o soluţie care să consolideze fuziunea şi să crească şansele partidului în alegeri. Cred că acestea sunt obiectivele pe care trebuie să le avem în vedere: consolidarea fuziunii şi creşterea şanselor partidului în alegeri.
UPDATE Preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a refuzat oferta făcută de câţiva lideri ai fostului PDL de a intra în competiţia pentru postul de copreşedinte al PNL, rămasă vacantă prin demisia lui Vasile Blaga, Flutur neparticipând la şedinţa foştilor lideri democrat-liberali de sâmbătă.
UPDATE Copreşedintele PNL Vasile Blaga, întrebat dacă va face vreo propuunere colegilor pentru funcţia de copreşedinte, răspunsul acestuia fiind: ”O să am şi eu un punct de vedere”.
UPDATE Vicepreşedintele PNL Cezar Preda: Eu sunt mai preocupat de ce se întâmplă cu preşedintele meu. Asta, cu cine va fi... Deocamdată domnul Blaga nu e mort, e un om viu, un membru PNL de bază şi cred că principala preocupare a fiecăruia este ce simte dumnealui acum, după ce a condus un partid atâţia ani şi a făcut totul pentru a câştiga campanii electorale pentru noi toţi. Unii nu ştiu care mai de care să se suie pe locul dânsului. Asta este o ruşine. Ce vom decide la 15.00 va fi spre binele partidului.
Demisia lui Vasile Blaga din fruntea PNL a scos la suprafaţa faptul că partidul e în continuare foarte divizat. Liberalii din vechiul PNL şi cei din fostul PDL nu au aceeaşi viziunea asupra modului cum trebuie rezolvată problema şefiei. Primii vor un preşedinte unic în persoana Alinei Gorghiu, ceilalţi conducere bicefală. Însă, cei din urmă nu reuşesc să se pună de acord asupra persoanei care să-l înlocuiască pe Blaga şi care să facă echipa cu Gorghiu.
Varianta Săftoiu
Pe de o parte în PDL există o tabără susţinătoare a Adrianei Săftoiu, persoană aflată agreată de Vasile Blaga, dar care nu e văzută ca un lider care să impună respect şi disciplină. Potrivit unor surse politice, declaraţiile date vineri de secretarul executiv Cristina Trăilă, persoană pe care Săftoiu o vrea lista cu locuri eligibile la Bucureşti, a fost o încercare de a arăta că lista din care se poate alege succesorul conţine câteva nume. „Potrivit Statutului, ai un număr de prim-vicepreşedinţi, că nu degeaba sunt prim-vicepreşedinţi, la care trebuie să te raportezi atunci când iei o astfel de decizie. Prin urmare, cel care va fi copreşedinte va fi din rândul foştilor prim-vicepreşedinţi PDL”, a spus Trăilă.
Cei patru prim-vicepreşedinţi din fostul PDL sunt Cătălin Predoiu, Anca Boagiu, Gheorghe Flutur şi Adriana Săftoiu. Cătălin Predoiu a fost vehiculat drept posibil succesor, însă acesta a negat faptul că Blaga i-ar fi cerut preluarea partidului. Anca Boagiu nu a fost niciun moment în cărţi pentru funcţia de copreşedinte, în timp Gheorghe Flutur l-a refuzat pe Blaga, potrivit unor surse politice. Aşadar, rămâne Adriana Săftoiu.
Varianta Buda
Pe de altă parte, o altă tabără consideră că, din moment ce nu se pot baza pe Flutur, politician recunoscut pe calităţile organizatorice şi pe abilitatea sa de a calma întotdeauna spiritele în partid, ar trebui susţinut un om din zona Ardealului. Iar foştii PDL-iştii s-au oprit, potrivit unor surse politice, la europarlamentarul Daniel Buda, cel care nu e prim-vicepreşedinte. Dar, acest lucru nu-l împiedică pe Buda cu nimic să fie ales de PDL-işti ca lider al lor. Potrivit unor surse politice, ideea avansată de Trăilă e falsă. Niciăieri nu scrie că omul care trebuie să-i ia locul lui Blga, trebuie să fie dintre foştii prim-vicepreşedinţi.
Nu în ultimul rând, în rândul liberalilor ar mai fi avansat şi numele lui Gheorghe Falcă, însă acesta nu e agreat de Blaga. Primarul Aradului, cu toate că e un lider din teritoriu puternic, are „păcatul“ de a-l avea naş pe Băsescu.
Gorghiu, preşedinte unic
Mâine dimineaţă, liderii din vechiul PNL se vor întâlni într-o şedinţă informală cu Gorghiu. Cu toate că iniţial mai mulţii liberali ar fi vrut să ceară calmarea spiritelor în rândul lor şi să termine cu menţinerea ideii că e necesară conducere unică, surse politice susţin că oamenii din jurul copreşedintelui ar încerca să pună la punct în detaliu forţarea preluării conducerii partudului doar de Gorghiu. „Atitudinea lor (n.r.-vechilor liberali) e o bombă cu ceas. Mai bine ar termina cu preşedinţia unică dacă nu vor să-şi piardă spirjinul din partea noastră“, a declarat un lider PDL din teritoriu.