Presa internaţională: „Băsescu vrea eutanasierea maidanezilor“. Cum au abordat alte ţări aceeaşi problemă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Mediafax

Presa internaţională a preluat declaraţiile făcute, marţi  seară, de preşedintele Traian Băsescu, care a cerut Guvernului să adopte o Ordonanţă de Urgenţă prin care să reglementeze problema câinilor vagabonzi, arătând că viaţa omului trebuie pusă mai presus de cea a câinilor.

Ştirea publicată de Associated Press a ajuns în publicaţii precum „Huffington Post“, „Die Welt“ sau „Washington Post“, care au prezentat declaraţiile făcute de şeful statului cu titlul: „Preşedintele României vrea eutanasierea maidanezilor“.

„« Nu putem pune câinii mai presus de oamenii», a declarat preşedintele Băsescu, într-un discurs la Palatul Cotroceni, difuzat, marţi, de televiziuni“, se arată în materialul care precizează faptul că şeful statului a făcut trimitere la cazul copilului în vârstă de patru ani, care a fost omorât de câini.

„Băsescu a mai spus că a adoptat trei câini maidanezi şi că iubitorii de animale ar trebui să facă acelaşi lucru, dar câinii rămaşi pe străzi trebuie eutanasiaţi“, se mai specifică în ştirea preluată de presa internaţională.

Site-ul „Huffington Post“ a realizat, de asemenea, un material în care prezintă legislaţia altor state referitoare la câinii maidanezi.

Astfel, jurnaliştii arată că Ucraina a legalizat, în 2011, eutanasierea câinilor, iar ulterior, în luna noiembrie a aceluiaşi an, statul a reacţionat în faţa presiunilor venite din partea autorităţilor străine, încetând practica. Soluţia a fost construirea de adăposturi pentru animale.

În Sri Lanka, unde creşte numărul celor muşcaţi de câini, guvernul a decis introducerea eutanasiei, după ce sterilizarea a dat greş. „Am decis să revenim la vechea practică. În mod clar, cea veche a eşuat“, au motivat autorităţile.

În 2010, în Bagdad, s-a demarat o campanie încheiată cu uciderea a 58.000 de maidanezi într-un răstimp de trei luni, după ce s-au raportat mai multe cazuri de copii care fuseseră ucişi de câini, în timp ce în Tailanda, de pildă, numărul ridicat de câini vagabonzi a devenit o problemă în special pentru turişti.

În 2008, „The New York Times“ a relatat cazuri de cruzime faţă de animale, apărute în Puerto Rico, unde au fost găsite cadavre abandonate de câini şi pisici. Împotriva celor acuzaţi de acte de cruzime s-a intentat un proces, dar aceştia nu au fost găsiţi vinovaţi.

Un caz asemănător citat de site-ul „The Huffington Post“ s-a petrecut în Etiopia, unde, la finalul lui 2007, au fost otrăviţi, de către autorităţi, mii de câini vagabonzi.

„Câinii nu sunt vaccinaţi, nu există nimeni care să se ocupe de ei“, au precizat, la acea dată, autorităţile.

Site-ul nemţesc „Die Welt“ subliniază, în relatarea ştirii, că subiectul a devenit unul sensibil, iar dezbaterea pe această temă este marcată de emoţii puternice.

Subiectul a fost preluat atât de site-uri din Statele Unite, cât şi din Germania, Italia sau Spania.

INTRĂ ÎN DISCUŢIA DESPRE CÂINII COMUNITARI LA ADEVĂRUL LIVE!

Adevărul propune cititorilor să intervină în direct de la ora 15.00 în discuţia despre câinii fără stăpân, să-şi povestească experienţele şi să spună dacă sunt de acord cu eutanasierea patrupedelor - soluţie propusă ieri de preşedintele României, Traian Băsescu.

Cititorii care sunt iubitori de câini, dar şi cei care sunt nemulţumiţi de prezenţa câinilor maidanezi pe străzile din comunitatea lor sunt invitaţi să-şi spună părerea în direct astăzi, începând cu ora 15.00, la Adevărul LIVE. Tot ce trebuie să faceţi este să ne trimiteţi numele, numărul de telefon şi id-ul dumneavoastră de Skype la adresa adevarullive@adevarul.ro iar jurnaliştii „Adevărul” vă vor contacta pentru mai multe detalii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite