De ce este surprinzătoare amânarea verdictului CCR care-l poate face pe Dragnea premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valer Dorneanu, preşedintele CCR
Valer Dorneanu, preşedintele CCR

Curtea Constituţională (CCR) a amânat judecarea Legii de funcţionare a Guvernului, care l-a oprit pe Liviu Dragnea să devină premier. Totuşi, jurisprudenţa Curţii arată că Statul poate impune criterii de integritate pentru funcţiile publice.

Curtea Constituţională (CCR) a amânat până pe 21 martie verdictul la Legea de organizare şi funcţionare a Guvernului, care interzice unui condamnat penal să facă parte din Executiv. „Nu am reuşit să ajungem la o soluţie. Am simţit nevoia să aprofundăm mai bine cauza şi să analizăm cea mai bună dintre variantele care s-au discutat astăzi, care au fost mai multe. Aprofundarea este pentru a da o soluţie bună, nu o soluţie greşită”, a declarat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu.  Legea a fost contestată la CCR de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, imediat după instalarea Guvernului Grindeanu, în contextul în care Liviu Dragnea care i-a interzis să fie premier „profund neconstituţională“.

Decizia de amânare a CCR este surprinzătoare. Dacă ne uităm la cazurile judecate anterior, observăm că ori de câte ori a fost sesizată cu legi care conţin interdicţii legate de cazierul penal, Curtea Constituţională le-a respins ca neîntemeiate, considerând că Statul are o largă marjă de apreciere atunci când impune restricţii menite să protejeze o anume funcţie publică sau o anumită profesie. Aşadar, jurisprudenţa CCR arată că Statul poate impune criterii de integritate pentru orice funcţie din Guvern. Şi, spre deosebire de instanţele regulate, CCR lucrează pe bază de precedent judiciar, deci hotărârile  luate anterior sunt izvor de lege. De-a lungul anilor, numeroşi cetăţeni care fie au fost concediaţi, fie n-au putut ocupa o funcţie din cauza unor condamnări penale au criticat aceste prevederi la Curtea Constituţională - şi de fiecare dată acţiunile lor au fost respinse. (mai multe detalii aici).

Dragnea se arată nepăsător
Întrebat dacă se gândeşte să-i ia locul lui Sorin Grindeanu în cazul în care CCR declară legea de funcţionare a Guvernului neconstituţională, preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus:  „Nu fac legătura între această speţă şi componenţa Guvernului. N-am avut posibilitatea să solicit funcţia de premier pentru mine, aşa cum era firesc şi legitim după câştigarea alegerilor, am luat decizia să-l propun pe Sorin Grindeanu. Nu l-am propus pentru a ocupa o funcţie pe termen limitat. Are toată susţinerea mea“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite