De ce e imposibil să avem alegeri anticipate concomitent cu alegerile prezidenţiale. Cioloş n-a citit Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Adevarul Live, Dacian Cioloş a cerut Opoziţiei să forţeze trântirea Guvernului Dăncilă, apoi, în toamnă, să fie organizate alegeri anticipate în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale. Planul lui Cioloş este blocat chiar de Constituţie: anul acesta pot fi organizate alegeri anticipate cel mai târziu în luna iunie, un scenariu oricum utopic

„Cred că obiectivul Opoziţiei anul acesta ar trebui să fie demiterea guvernului actual, alegeri anticipate şi organizarea alegerilor în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale. Ar fi un câştig şi pentru democraţia din România“, a spus Dacian Cioloş la Adevărul Live.

Ca să se ajungă la alegeri anticipate, mai întâi Guvernul Dăncilă trebuie înlăturat prin moţiune de cenzură, căci o demisie a premierului e foarte puţin probabilă. Ulterior, Parlamentul trebuie să refuze de două ori o propunere de premier venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Articolul 63, alineatul 2 din Constituţie spune: „Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului“.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc în luna noiembrie. Aşadar, ca să avem, cel puţin teoretic, alegeri anticipate concomitent cu alegerile prezidenţiale, Guvernul Dăncilă ar trebui să pice în toamnă (ca să fie respectat termenul de trei luni impus de Constituţie pentru organizarea de noi alegeri).

Numai că, articolul 89, alineatul 3 din Legea fundamental spune:  „Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele şase luni ale mandatului Preşedintelui României“. Cum mandatul lui Iohannis se termină în decembrie, anul acesta pot fi organizate alegeri anticipate cel mai târziu în luna iunie. Deci e imposibil ca în 2019 să avem alegeri anticipate pentru Parlament concomitent cu alegerile prezidenţiale.

Matematica e în defavoarea Opoziţiei

Dincolo de rigorile Constituţiei, planul dizolvării Parlamentului este utopic. La moţiunea de cenzură din luna decembrie, Opoziţiei unite i-au lipist 72 de voturi ca să dea jos Guvernul, o cifră enormă în aritmetica parlamentară. Chiar dacă UDMR s-ar dezlipi de PSD, Opoziţia tot ar mai avea nevoie de 40 de voturi pentru a trânti Executivul. Singura soluţie ar fi ca ALDE să iasă de la guvernare şi să treacă de partea PNL, USR şi PMP, însă fără să formeze o nouă majoritate parlamentară, ci, împreună, să refuze propunerile de premier venite de la Cotroceni, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat şi să se ajungă la anticipate. Un scenariu permis de Constituţie ar fi organizarea de alegeri anticipate concomitent cu alegerile europarlamentare din mai. Însă mai întâi e nevoie de schimbarea majorităţii parlamentare.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite