Cum s-a transformat Camera Deputaţilor într-o agenţie de turism pentru Valeriu Zgonea. Cât au costat excursiile şefului deputaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, un campion al plecărilor în străinătate pe bani publici, vrea să blocheze deplasările externe ale deputaţilor pentru a face economie. Doar în primele trei luni ale anului, Zgonea a efectuat patru vizite externe, două dintre ele fiind în afara Europei, care au costat Camera Deputaţilor 35.000 de euro.

Şeful deputaţilor, Valeriu Zgonea, al treilea om în statul român, s-a arătat deranjat de frecvenţa cu care colegii săi părăsesc graniţele ţării pentru diverse misiuni parlamentare şi a cerut o anchetă la nivelul Camerei privind fondurile alocate pentru fiecare deplasare externă în parte.  „Dragi colegi, am avut neplăcuta surpriză să văd că lumea este supărată că nu se deplasează – atunci când vrea unul, să fie trei. Eu am atras atenţia Comitetului liderilor că daţi aprobări pe bandă rulantă şi că banii se termină. Au fost la AP NATO, la APCE, la AP OSCE; s-au dus la toate comisiile, subcomisiile, întâlnirile. De săptămâna viitoare vom bloca deplasările externe. Domnule secretar general, eu vă rog mult să faceţi o prezentare, o analiză împreună cu departamentul şi să îmi daţi un document săptămâna viitoare cu modul în care au fost cheltuite aceste sume – pe fiecare adunare parlamentară“, a tunat Zgonea, într-una din şedinţele conducerii Camerei Deputaţilor.

De principiu, mai marele deputaţilor are dreptate, cei mai mulţi parlamentari ascunzându-se în spatele unor argumente ca importanţa reprezentării României în structurile internaţionale sau cea a acţiunilor de diplomaţie parlamentară pentru a se răsfăţa pe banii statului cu cele mai interesante destinaţii. Însă dreptatea lui Zgonea se termină în momentul în care derulezi filmul şi constaţi că preşedintele Camerei Deputaţilor deschide lista celor mai plimbăreţi deputaţi, aşa cum a observat şi liberalul Tinel Gheorghe. „Eu spun să facem o analiză foarte serioasă în ceea ce priveşte deplasările. Dacă nu mă înşel, cele mai multe deplasări le-aţi avut dumneavoastră“, a replicat Tinel Gheorghe. Chiar înainte să vadă rezultatul analizei cerute, Zgonea a respins, din start, că ar putea fi el cel mai umblăreţ din Camera Deputaţilor. „Cele mai multe deplasări le-a avut APCE, să ştiţi. Veţi vedea că nu le-am avut eu. Cele mai mari cheltuieli sunt la APCE. Deci, cred că este bine să faceţi această analiză, ca să vadă lumea cine a avut cele mai multe deplasări şi cele mai mari cheltuieli“, a replicat Zgonea.

APCE, una; Zgonea, patru

În primele trei luni, singura deplasare a delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE),  din care au făcut parte Ionuţ Stroe şi Cezar Preda, a fost în Franţa, la lucrările Comisiei pentru respectarea obligaţiilor şi angajamentelor asumate de statele membre ale Consiliului Europei şi la prima reuniune a Alianţei Parlamentare împotriva urii ale APCE şi a costat Camera Deputaţilor 12.597 lei, aşa cum reiese din datele publicate pe siteul oficial al Camerei Inferioare, cdep.ro. În aceeaşi perioadă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a efectuat patru vizite externe, două dintre ele fiind chiar dincolo de graniţele Europei, mai exact în Canada şi Israel.

Proaspăt întors din vacanţa de sărbători, Valeriu Zgonea şi-a început activitatea cu o vizită de trei zile la Praga, unde a participat la evenimentele organizate cu prilejul Zilei Memoriale a Holocaustului şi pentru marcarea celei de-a 70-a aniversări a victoriei asupra nazismului. Camera Deputaţilor a cheltuit 26.152 de lei cu plimbarea de ianuarie a lui Valeriu Zgonea în Cehia. În februarie, când termometrele indicau temperaturi sub 0 grade în România, Valeriu Zgonea se îmbarca în avion cu destinaţia Israel, fiind însoţit de liderul PNL Alina Gorghiu şi de alţi doi colegi. Scopul vizitei: strângerea legăturilor interparlamentare, cu precădere prin schimburi de experienţă în ceea ce priveşte activitatea legislativă şi cooperarea la nivel internaţional, venind astfel în susţinerea ansamblului relaţiilor româno-israeliene. Practic, niciun acord semnat, nicio promisiune din partea israeliană.

Plimbarea de cinci zile a celor patru aleşi a costat Parlamentul, transformat în „agenţie de turism“, 26.152 de lei. Nu a trecut o lună fără vreo deplasare a lui Valeriu Zgonea, iar în martie, Zgonea a ridicat ştacheta şi a bifat două vizite externe într-o singură lună. Pentru ca drapelul României să stea arborat, timp de trei zile, pe clădirea Parlamentului Canadian, aşa cum s-a lăudat Zgonea, bugetul Camerei Deputaţilor s-a golit cu nici mai mult, nici mai puţin, de 93.086 de lei, adică 20.000 de euro, de opt ori mai mult decât deplasarea delegaţiei parlamentare a APCE, către care a arătat cu degetul Zgonea. Cinci zile au petrecut în Otatawa şi Toronto preşedintele Camerei, însoţit de alţi trei colegi.În aceeaşi lună, Zgonea a fost prezent şi la Gala de premiere găzduită de Camera Comunelor din Regatul Unit al Marii Britanii, pentru care Camera a mai alocat încă 6.266 de lei. Totalul decontat de la bugetul statului pentru cele patru deplasări care l-au avut în centru pe Valeriu Zgonea: 154.775 de lei. În aprilie, Zgonea a marcat alte două destinaţii pe harta personal a ţărilor vizitate: Italia şi Croaţia, însă Camera Deputaţilor nu a făcut încă publice costurile aferente deplasărilor.

În decembrie, şapte zile la căldură, în India

Israel nu a fost singura destinaţie călduroasă din iarnă către care s-a îndreptat Valeriu Zgonea. În decembrie, preşedintele Camerei Deputaţilor a plecat tocmai în India într-o vizită de lucru pentru o săptămână, fiind însoţit de alţi şapte deputaţi şi de şefa sa de cabinet, cifră care l-a deranjat pe Zgonea când a fost vorba de un alt grup de deputaţi. Parlamentul a plătit aproximativ 20.000 de euro doar pentru biletele de avion, iar explicaţia a fost una simplă în viziunea lui Valeriu Zgonea. „Parlamentarii români sunt parlamentari europeni. Atunci când pleacă în afara Uniunii Europene, toţi parlamentarii români care ne reprezintă pe noi pleacă la clasa bussines, nu pleacă cu Dacia 1300“, arăta Zgonea.

Un bilet dus-întors la clasa business pe ruta Bucureşti - New Delhi costă 2.300 de euro de persoană la compania aeriană aleasă de Camera Deputaţilor.  De asemenea, deputaţii au avut decontată cazarea pentru două nopţi, diurna asigurată timp de şapte zile, costul vaccinurilor şi al controalelor medicale, cheltuieli de protocol, dar şi banii pentru cadouri simbolice.  Costul total al deplasării s-a ridicat la 20.000 de euro (81.173 de lei), informarea privind rezultatele vizitei nefiind prezentată, deşi au trecut cinci luni de la deplasare. Tot în decembrie, Zgonea a dat o fugă şi până în Slovenia, alţi 4.000 de euro fiind cheltuiţi din bugetul Camerei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite