Cristian Pârvulescu: „Raportul Forumului constituţional conţine şi propuneri contradictorii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Pârvulescu FOTO Arhiva Adevărul
Cristian Pârvulescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Forumului constituţional, Cristian Pârvulescu, a declarat, marţi, în conferinţa de presă de prezentare a Raportului elaborat de Forum, că documentul conţine şi propuneri de revizuire a Constituţiei care sunt contradictorii, reflectând astfel starea de spirit a societăţii româneşti.

Pârvulescu a spus că raportul este rezultatul unui proces de consultare început în luna martie şi încheiat marţi, consultare care a presupus 49 de întâlniri desfăşurate în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară pe cele trei axe - teritorială, tematică, academică.

Potrivit lui Pârvulescu, raportul cuprinde 400 de propuneri acumulate, în care 50 de propuneri de modificare a Constituţiei sunt integrate.

Pârvulescu a spus că raportul este structurat pe câteva capitole, respectiv un capitol de prezentare şi câteva capitole de analiză a propunerilor făcute.

El a spus că cel mai consistent dintre capitole, care conţine foarte multe propuneri de modificare a unor articole, se referă la principiile generale, la drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale.

Pârvulescu a precizat că un alt capitol priveşte organizarea şi echilibrarea relaţiilor dintre Parlament, preşedinte şi Guvern, alt capitol reuneşte propunerile privind descentralizarea, regionalizarea şi reforma instituţională, iar un alt capitol priveşte organizarea sistemului juridic, economia sau redefinirea şi echilibrarea rolului şi a funcţionării Curţii Constituţionale.

La rândul său, coordonatorul executiv al Forumului constituţional, Todor Arpad, a precizat că există o preocupare pentru clarificarea Constituţiei, astfel încât viitoarele conflicte să fie rezolvate în mod predictibil.

"Nimeni nu se aşteaptă ca aceste conflicte să dispară, dar se vrea un traseu mult mai clar", a spus Todor Arpad.

El a spus că majoritatea participanţilor sunt de acord să nu existe o Constituţie foarte complexă, în stilul Greciei, şi a menţionat că în domeniul drepturilor şi libertăţilor se doreşte nu atât extinderea, cât clarificarea unor articole enunţate la nivel de principiu, dar care acum sunt ignorate de autorităţile statului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite