Crin Antonescu, după scandalul din USL: „Domnul Ponta nu câştigă nimic decât dacă vrea Traian Băsescu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul liberal Crin Antonescu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că Victor Ponta  câştigă numai dacă vrea Traian Băsescu, iar dacă şeful statului nu dă curs acelor propuneri, prim-ministrul este într-o situaţie „delicată rău“.

- Colegii mei au reacţionat bine, ca întotdeauna. PNL este un partid mare pentru că înţelegem ce înseamnă politica.

- Voi fi la fel de vigilent pe viitor. Încrederea poate fi o constantă numai în situaţii excepţionale. Nu s-a jucat viitorul alianţei. S-au jucat nişte atitudini, principii şi reguli. Mergând înainte avem o falie care la nivelul numărărtorii de ministere se concretizează nu în faptul că am cedat un minister. Am spus aşa: Suntem gata. Văd că noaptea părerile se schimbă.

- Premierul s-a cramponat de numirile pe care deja le-a făcut. Noi nu am acceptat să mai cauţionăm ministerul Justiţiei pe propuneri deja făcute. Dacă luăm Ministerul Justiţiei, propunerile sunt retrase imediat. 

- Nu mai este în răspunderea noastră, dar nu înseamnă că nu ne mai interesează.

- Despre pactul dintre Ponta şi Băsescu: Nu am citit pactul. Nici atunci, nici după aceea. Nu pot citi ce nu are valoare, un asemenea hrisov de natură feudală.

- Întrebat dacă s-a simţit trădat, Antonescu a spus că „trădat e un cuvânt greu. Am simţit şi simt că ceva deviază. Nu înghit poveşti de felul răului cel mai mic, pauze de memorie. 

- Nu rupem alianţa. Mergem înainte. Dacă se răzgâneşte domnul Ponta până mâine, rezolvăm această problemă. Putem trece.Şi câtă vreme va depinde  de noi vom face ce ne stă în putinţă ca alianţa să reziste. De ce? Pentru că în 2012, am mers printre mii de oameni care ne implorau să rămânem uniţi. Noi putem trece peste un minister, dar cu condiţia să avem certitudinea că rămânem pe un drum fără de care acea alianţă nu ar mai avea rost. E un episod grav ce s-a petrecut. 

- Victor Ponta a vorbit şi nu sunt ironic. A folosit cuvântul compromis. A lăsat să se înţeleagă că face acest compromis pentru că asta cere Europa. Acum avem o problemă suplimentară pentru că Bruxelles, după ce cuplul Ponta-Băsescu se aşază într-un conflict cu CSM, vine CE şi ne spune clar: Nu, nu este în ordine nici cu Kovesi.

- Cred că e posibil să se întâmple ca dl. Băsescu să facă un apel la dl Barroso pentru a îndulci Comisia.

- Domnul Ponta nu câştigă nimic decât dacă vrea Traian Băsescu. Victor Ponta este într-o situaţie delicată rău. Dacă el câştigă o partidă, o câştigă sub pulpana lui Băsescu. 

- Încerc tot ce-mi stă în putinţă ca împreună cu Victor Ponta să mergem pe drumul normal. Să presupunem că azi guvernul se rupea. Alternativa era că mâine triumful lui Traian Băsescu era normal.

- Pariul nostru, miza noastră era ca începând cu aceste propuneri care stăteau în puterea noastră să începem eliberarea justiţiei de regimul Băsescu. 

- Am văzut interviul cu dl. procuror general. Interesant. S-a antepronunţat. A spus că nu poate fi procuror la DNA. Problema e următoarea: ce crede Daniel  Morar ne interesează mai puţin pe noi. Problema este că într-o anumită privinţă Daniel Morar a avut dreptate: trasa foarte exact graniţele şi spunea că nu-i treaba lui ce spune ministrul. Dacă un ministru parcurge etapele corecte, Daniel Morar poate face în baza legii două lucruri: să stea 60 de zile şi să de aviz negativ. 


Miercuri, în urma unei şedinţe USL, s-a decis ca ministerul Justiţiei să fie preluat de PSD. Crin Antonescu a declarat că dacă liberalii păstrau ministerul, ar fi păstrat standardele şi exigenţele privind procurorii, însă PNL nu a dorit o criză "majoră, fatală în USL.

„Menţinându-ne fiecare poziţia pe care o cunoaşteţi deja, care nu s-a schimbat, în legătură cu tema numirilor pentru procurori şi, implicit, cu ministerul Justiţiei, am decis următoarele: tema justiţiei din acest moment este una care rămâne în responsabilitatea exclusivă a domnului Ponta şi a partidului pe care îl conduce, probabil mai departe şi a domnului Băsescu, în funcţie de înţelegerile care s-au făcut sau nu s-au făcut. PNL este în situaţia de a se asocia la această combinaţie, şi nu o face, de a crea o criză majoră, fatală în USL, şi nu o face, şi în aceste condiţii în mod firesc asumând totala răspundere pentru ceea ce urmează să se întâmple în justiţie, premierul şi PSD au asumat acest minister“, a declarat Antonescu, la finalul şedinţei USL.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu a declarat, miercuri, că ar fi înţeleaptă retragerea actualelor propuneri pentru şefia Parchetului General sau DNA.

Antonescu a a adus ca argument pentru retragerea propunerilor reacţiile apărute, mai ales în rândul magistraţilor.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite