Compromis electoral pe reducerea TVA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Codul Fiscal aduce Puterea şi Opoziţia la masa negocierilor FOTO Adevărul
Codul Fiscal aduce Puterea şi Opoziţia la masa negocierilor FOTO Adevărul

Liderii politici vor negocia astăzi scăderea cotei TVA cu un ochi la bugetul de stat şi cu altul la alegerile de anul viitor. Toate cadourile financiare oferite de premierul Ponta, aflat pe picior de plecare, vor trebui decontate de următorul Guvern. În plus, cum anul 2016 programează două rânduri de alegeri, partidele trebuie să-şi lase rezerve de alte pomeni electorale

Reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare se vor aşeza astăzi la o masă rotundă pentru a negocia adoptarea noului Cod Fiscal, întors de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament. Deşi, în primă fază, au votat cot la cot proiectul de Cod Fiscal, acum PSD şi PNL pleacă de pe poziţii total diferite. Liberalii se află într-o postură ingrată: pe de o parte, au propus reducerea TVA de la 24% la 19%, iar PSD a acceptat, în condiţiile în care premierul Victor Ponta propusese o cotă de TVA de 20%. După ce şeful statului a întors Codul Fiscal la reexaminare, liberalii au fost nevoiţi să adopte o poziţie mult mai evazivă, ba chiar să catalogheze proiectul de lege la care chiar ei înşişi au contribuit ca fiind nesustenabil. „PNL e într-o capcană pe care şi-a întins-o singur atunci când nu a stat să cugete ce înseamnă să votezi fără să gândeşti măsuri propagandistice“, spune analistul politic Dan Ionescu.

Potrivit unor surse politice, liberalii vor merge la negocieri fără să mai susţină cu ardoare reducerea TVA  la 19%. „Vom cere la discuţii reducerea TVA, dar nu vom propune niciun procent. Cu siguranţă vom ajunge la un numitor comun“, au spus surse din PNL pentru „Adevărul“. Strategia a fost confirmată, în mare parte, chiar şi de secretarul general al partidului, Marian Petrache. Întrebat, la „Adevărul Live“, ce-şi propune, concret, PNL, de la discuţiile cu restul partidelor, Petrache a spus: „PNL merge cu un mandat simplu, şi anume acela de a avea convingerea că vom vota un Cod Fiscal care să aibă sustenabilitate şi care să aducă beneficii, nu să creeze probleme mai târziu. E mai bine să măsori de zece ori şi să tai o singură dată“. În plus, după discuţii, liberalii vor începe să se victimizeze în ochii electoratului, pe motiv că au picat în plasa PSD. „Cum am putea noi explica electoratului că am propus TVA de 19% apoi am dat înapoi? La data la care s-a votat Codul Fiscal nu erau puse în discuţie atâtea cheltuieli bugetare“, a răspuns Marian Petrache.

„Senzaţia de neprofesionalism“

 Liderul PNL se referă la cadourile financiare pe care le-a făcut premierul Ponta după ce Codul Fiscal trecuse de Parlament: majorarea salariilor pentru demnitari, majorarea salariilor medicilor, dar şi dublarea tuturor lefurilor angajaţilor bugetari, din toamnă, odată cu noua lege a salarizării. Toate aceste măsuri luate de Guvernul Ponta creează deficit bugetar, iar pentru a umple cât de cât acest gol fiecare punct din cota TVA contează. Spre exemplu, un punct procentual însemană în termeni reali 1,8 miliarde de lei, ceea ce comparativ, ca impact bugetar, înseamnă acoperirea golului lăsat de creşterea salariilor din sistemul medical. „În ceea ce priveşte modul în care îşi pot explica poziţia electoratului, nu pot decât să mizeze pe acelaşi discurs în care accentuează lipsa de responsabilitate a Primului Ministru. Asta nu îi scuteşte de senzaţia de neprofesionalism de care au dat dovada, dar e singurul mod în care pot ieşi din situaţia de faţă“, spune Dan Ionescu.

Jocul lui Ponta

De partea cealaltă, Victor Ponta urmăreşte un singur lucru: reducerea TVA la 20%, nu la 19%, cum au propus liberalii. „Cred în continuare ca un tehnocrat ce sunt, alături de domnul Teodorovici, că important este să dăm mesajul fundamental pentru economie şi pe zona socială cu 20% TVA, nu 19%, că 20% cotă generală cu 9% la alimente înseamnă 16% medie“, a spus Ponta, ieri, la începutul şedinţei de Guvern. Reducerea TVA la 20% i-ar aduce lui Ponta un dublu câştig: pe de o parte, le va arăta liberalilor că s-a făcut aşa cum a propus el iniţial, pe de altă parte, va rămâne şi cu bani mai mulţi în buget, bani pe care îi va putea folosi pentru alte pomeni electorale, atât cât va mai sta la guvernare. „Dacă liberalii acceptă propunerea lui Victor Ponta , o să pară că cedează şi premierul îi va arăta cu degetul ca fiind populişti care au acceptat 20%, dar nu au vrut 19%, în timp ce el a fost echilibrat şi a cedat pentru binele comun. Dacă se vor încăpăţâna să nu cedeze, îi vor permite lui Victor Ponta să se victimizeze, lucru pe care desigur că nu şi-l doresc“, spune Dan Ionescu.

„Presiunea e pe liberali“

Până la urmă, liberalii par că acceptă varianta lui Ponta, dar au prezentat-o tot ca pe o victorie a lor. „Iniţiativa PNL privind dialogul şi multiplele discuţii constructive din ultima perioadă la nivelul clasei politice pe temele majore dă primele rezultate. PSD a dat deja un prim semnal ca va accepta o variantă nouă a Codului Fiscal, diferită de cea iniţială, dovadă că răbdarea şi dialogul sunt calea stabilităţii macroeconomice şi că orgoliul şi lipsa de raţiune au fost lăsate deoparte“, a scris Gorghiu pe Facebook. Pe lângă faptul că trebuie să iasă elegant dintr-o situaţie grea, liberalii au şi ei de câştigat dacă TVA-ul va fi redus la numai 20%. Cum Victor Ponta este cu un picior în groapă, PNL îşi face calcule că va prelua rapid guvernarea. Iar dacă ajung la Putere, vor avea nevoie de bani pentru a umple găurile bugetare lăsate de premierul Ponta, dar şi pentru tradiţionalele pomeni electorale pe care orice partid aflat la guvernare le oferă mai ales într-un an cu două rânduri de alegeri.

Analistul politic Radu Magdin concluzionează: „Interesul Guvernului e să treacă Codul Fiscal foarte repede. Ponta a şi spus că acceptă cota de TVA la 20%, astfel încât le-a arătat pisica liberalilor. Când a fost trecut în primă fază Codul prin Parlament, liberalii s-au lăudat cu faptul că ei au fost cei care au redus cota TVA de la 20%, atât cât a vrut Guvernul, la 19%. Acum, PNL ar vrea ca noul Cod să fie adoptat sub guvernarea sa, însă presiunea pe ei este foarte mare, mai ales din partea mediului de afaceri, a sectorului privat. Până la urmă, cred că se va ajunge la un consens între partide“.

Ce propun restul partidelor

UNPR: „La discuţiile de joi, fiecare partid participăm, fiecare din punct de vedere tehnic, fără niciun mandat. În interesul României, în urma acestor discuţii eu sunt convins că va fi un acord până la urmă“, a spus Gabriel Oprea.

UDMR: „Noi mergem pe varianta noastră de reducere a TVA la 19%, dacă nu se va întruni majoritatea, susţinem varianta Guvernului cu un TVA de 20%“, a precizat Kelemen Hunor.

ALDE: „Vom susţine actualul Cod fiscal în forma lui care deja a fost adoptată în Parlament. Este şi o chestiune de consecvenţă, de angajament faţă de partenerii sociali, partenerii din mediul economic “, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Întâlnire Iohannis - Ponta

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu premierul Victor Ponta, pentru a discuta despre Codul Fiscal. Aceasta a fost prima întrevedere dintre şeful statului şi premier în ultimele două luni, după ce, la finalul lunii iunie, Iohannis i-a cerut demisia lui Ponta, ca urmare a problemlor penale.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite