Cioloş îi răspunde lui Dăncilă: Cred că am acţionat în interesul României, ferind România de o astfel de reprezentare în Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Preşedintele PLUS şi lider al grupului Renew Europe, Dacian Cioloş, răspunde acuzaţiilor premierului Viorica Dăncilă care susţine că a contribuit la eşecul numirii Rovanei Plumb în funcţia de comisar european, Cioloş spunând că a acţionat "în interesul României" şi arătând că în comisia JURI nu este membru niciun eurodeputat din România.

Dacian Cioloş a afirmat, luni seară, într-o intervenţie telefonică la Digi 24, că Viorica Dăncilă "a fost prevenită” de câteva săptămâni că există riscul ca Rovana Plumb să fie respinsă în urma audierilor pentru numirea comisarilor europeni.

"Oricât ar încerca dânsa să o dea pe patriotism şi că e împotriva României... Nu. Eu cred că am acţionat în interesul României, ferind România de o astfel de reprezentare în Comisia Europeană. Clar, România va avea o reprezentare în Comisia Europeană, dar nu putem merge cu oameni care fac jocuri”, a spus Dacian Cioloş.

El a adăugat că unii colegi au spus că Rovana Plumb "a mai fost în astfel de situaţii”, în care ar fi luat bani de la o persoană, după care ar fi facilitat angajarea copiilor creditorului său în Guvern.

"Oamenii aici au aflat de acel lucru şi nu de la noi, de la colegii români, ci au aflat pentru că numai PSD-iştii care stau cu capul în nisip au impresia că nu-i vede lumea, îşi imaginează că ei sunt izolaţi în România. Evident că oamenii aici au îngrijorări pentru că e vorba de Comisia Europeană, instituţia care reprezintă executivul european şi oamenii nu se joacă cu lucrurile astea. În Comisia juridică nu e niciun membru al Parlamentului European de naţionalitate română. Deci nu poate să spună doamna Dăncilă că iar a tras sforile opoziţia. Dar când nu trage sforile opoziţia sunt agenturile străine care acţionează împotriva intereselor României, sau mai ştiu eu cine. Totdeauna alţiii sunt de vină, doamna Dăncilă nu vrea să vadă adevărul, privit în faţă, curat şi cu onestitate”, a spus Cioloş.

Acesta a precizat că şeful Comisiei Juridice, care face parte din Renew Europe, nu a votat pentru că a vrut să-şi păstreze neutralitatea, arătând că se poate verifica cine a votat.

Dacian Cioloş a arătat că decizia a fost luată pentru că Rovana Plumb nu a reuşit să-i convingă pe membrii Comisiei juridice de buna sa credinţă.

"Normalitatea lor, din PSD, nu e şi normalitatea la nivel european. Dacă eu am influenţat cu ceva lucrurile, şi mă bucur că doamna Dăncilă recunoaşte că eu am o influenţă la nivel european, în interesul României, în interesul valorilor şi principiilor pentru care noi am făcut campanie”, a spus Dacian Cioloş.

Acesta a precizat că în România mai este "de lucru” la legislaţia care vizează conflictul de interese.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat luni, după ce Comisia Juridică din PE a respins nominalizarea Rovanei Plumb pentru postul de comisar european, că este vorba despre un conflict între legislaţia naţională şi cea europeană, iar atitudinea comisiei a fost profund încurajată de opoziţia din România în frunte cu preşedintele Iohannis. Ea a anunţat că va fi făcută o nouă nominalizare. În ceea ce priveşte invitaţia la consultări făcută de preşedintele Klaus Iohannis, a spus că va merge de îndată, acelaşi ”de îndată” aplicat de preşedinte la recomandarea CCR privind numirea miniştrilor interimari.

”Şi să nu uităm nici de lobby-ul negativ exercitat de liderul Grupului Europarlamentar Renew Europe, Dacian Cioloş, împotriva României. Să nu uităm că preşedintele Comisiei JURI este membru al grupului condus de domnul Cioloş! Să-l întrebăm şi pe domnul Dacian Cioloş ce demersuri a întreprins în acest sens şi care este mai exact influenţa dumnealui în ceea ce priveşte decizia de astăzi„, a declarat premierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite