Cine este Mihai Tudose. Petele din CV-ul premierului desemnat de Iohannis. „Nu pretind că am inventat eu Teorema lui Pitagora“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Tudose, propunerea de premier a PSD. FOTO David Muntean
Mihai Tudose, propunerea de premier a PSD. FOTO David Muntean

Mihai Tudose, propunerea de premier a PSD, a mai fost în două rânduri ministru al Economiei în guvernele conduse de Victor Ponta şi de Sorin Grindeanu. Doctor în Ştiinţe Militare şi Informaţii, Tudose a cerut în 2016 retragerea acestui titlu după ce în presă au apărut informaţii că ar fi plagiat o parte din lucrarea sa de doctorat. La evaluarea făcută de PSD asupra activităţii Guvernului Grindeanu, Tudose avea zero realizări.

Mihai Tudose are 50 de ani şi este din Brăila. El a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”. Mihai Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Mihai Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazu”, SRI. 

Suspiciuni privind teza de doctorat

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat. Potrivit Centrului Roman pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI), lucrarea de doctorat pe baza căruia Mihai Tudose a devenit cadru didactic la Academia Nationala de Informatii „Mihai Viteazul” a SRI a fost plagiată. Ca răspuns la acuzaţii, Mihai Tudose a spus că „erau alte vremuri". „Poate am fost şi puţin neglijent, dar era ca şi cum aş face o lucrare de geometrie: nu pot pretinde că am inventat eu Teorema lui Pitagora“, declarat Tudose în august 2015.

Zero realizări la Ministerul Economiei

La evaluarea făcută de PSD asupra activităţii Guvernului Grindeanu, Ministerul Economiei, condus de Mihai Tudose, avea zero realizări, două măsuri parţial îndeplinite şi 17 neîndeplinite. Pe de altă parte, fostul ministru al Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că Tudose şi-a făcut treaba, însă proiectele sale au fost blocate de premierul Sorin Grindeanu. 

CV politic

  • Deputat de Braila - Parlamentul Romaniei, 2012 - 2016
  • Ministru - Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului, 2014 - noiembrie 2015
  • Preşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare, 2004 -2014
  • Deputat de Braila - Parlamentul Romaniei, 2008 - 2012
  • Deputat de Braila -  Parlamentul României, 2004 - 2008
  • Deputat de Braila -  Parlamentul României, 2000 - 2004
  • Consilier juridic / marketing - SC Farex S.A. Brăila, 1999 - 2000
  • Şef birou senatorial - Senatul Romaniei, 1992 - 1999
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite