Cine este Cseke Attila, omul pe care UDMR a vrut să-l impună la Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Negocierile dintre PSD şi UDMR sunt în impas din cauza lui Cseke Attila, pe care ungurii îl doresc în fruntea Ministerului Sănătăţii. Attila s-a mai ocupat de portofoliul Sănătăţii, în timpul guvernării Boc II, între anii 2009 şi 2011, fiind cel de-al 19-lea ministru postdecembrist.

A condus ministerul Sănătăţii numai doi ani, însă Cseke Atilla a rămas cunoscut drept ministrul care a închis cele mai multe spitale. Mai exact, în baza unei hotărâri de guvern (nr. 345 din 31 martie 2011), la 1 aprilie 2011, 67 de spitale au fost închise. Presa remarca la acea vreme că nici unul dintre spitalele închise nu se afla în judeţele Harghita şi Covasna.

Decizia ministrului a creat proteste  în rândul locitorilor, care s-au văzut nevoiţi să facă naveta în municipiile reşedinţă de judeţ pentru a fi consultaţi de un medic.

Potrivit Mediafax, la un an de la decizia ministrului, din cele 67 de spitale din închise, 21 au devenit cămine de bătrâni, 10 au fost redeschise ca spitale, şapte au devenit centre multifuncţionale, iar restul de 29 au rămas închise.


În 4 august 2011, Cseke Attila a anunţat a anunţat că demisionează din funcţia de ministru al Sănătăţii. Motivul: banii primiţi de minister la rectificarea bugetară. Acesta a susţinut că s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor.

Cseke Attila este  membru al UDMR din 1997. În anii 2002-2003 a fost preşedinte al Comisiei de supraveghere a regulamentelor din cadrul UDMR Bihor.

În perioada iulie 2002 - iulie 2004 a fost consilier juridic al preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor. Din aprilie 2003 este vicepreşedinte executiv al UDMR Bihor şi membru în Consiliul Operativ Judeţean. Tot din 2003 este membru în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Unionali al UDMR.

În perioada iunie 2004 - ianuarie 2005 a fost consilier municipal la Oradea şi secretarul Comisiei Juridice.

În luna mai 2007 a fost ales de premierul Călin Popescu Tăriceanu să conducă Comisia interministerială pentru repartizarea bunurilor intrate în proprietatea privată a statului şi care sunt valorificate conform legii, el fiind pe-atunci secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.

Cseke Attilla este absolvent de drept, terminând în 2000 Facultatea de Ştiinte Juridice şi Administrative a Universităţiii din Oradea. La aceeaşi universitate a făcut studii postuniversitare de drept public şi un master în dreptul privat.

Citeşte şi:
 

Băsescu forţează uşa viitoarei guvernări

Traian Băsescu condiţionează rămânerea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului de o nouă „redesemnare“ în funcţia de premier, în caz contrar ameninţând cu sesizarea CCR

Formarea noului Guvern: USD şi UDMR încă nu au bătut palma. Maghiarii pun presiune să ia Ministerul Sănătăţii

Negocierile dintre UDMR şi premierul Victor Ponta privitoare la componenţa, programul si structura noului Guvern erau programate să debuteze astăzi, în Parlament, dar surse politice au declarat pentru "Adevărul" că liderii formaţiunilor s-au întâlnit încă de ieri şi au ajuns la un acord informal ale cărui elemente vor fi anunţate astăzi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite