Ce şanse ar avea un nou partid de stânga şi unul de dreapta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sebastian Ghiţă şi Monica Macovei au anunţat lansarea unor noi partide politice. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ spun că cele două proiecte sunt complet diferite, nu doar din punct de vedere ideologic.

Rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie a deschis uşa unor noi proiecte politice, şi de stânga, şi de dreapta. Sebastian Ghiţă, proaspăt demisionar din PSD, aşteaptă să vină Anul Nou pentru a-şi continua cariera politică într-un nou partid de stânga, ce va fi format, cu precădere, din tineri.

„În ianuarie o să începem strângerea de semnături pentru un nou partid politic. Am rămas surprins să văd că peste 10 parlamentari mai tineri mi-au dat mesaje“, a declarat Sebastian Ghiţă, la România TV, propriul post de televiziune. Anunţul vine la scurt timp după ce Sebastian Ghiţă i-a cerut public lui Ion Iliescu şi lui Marian Vanghelie să plece din PSD, pentru că amândoi trag partidul în jos. Până la urmă a plecat el din PSD.

„Este vremea independenţilor“

De noi partide este loc şi pe dreapta politicii. Monica Macovei, fost candidat independent la alegerile prezidenţiale,  îşi face planuri pentru o nouă formaţiune, dar urmează exemplul lui Traian Băsescu: îşi deschide mai întâi fundaţie, apoi partid. „Asociaţia se înfiinţează în scurt timp, până într-o lună de zile. De partid ne apucăm de îndată“, a spus Monica Macovei la „Adevărul Live“.

Fostul minIstru al Justiţiei se luptă însă cu legislaţia, care, în opinia ei, este mult prea rigidă pentru a lansa o noua formaţiune. „Am propus ca un partid să fie înfiinţat cu minimul trei membri. În România este cerinţa a 250.000 de membri fondatori, să provină din 18 judeţe plus Bucureşti. În Malta, Cipru, Irlanda, se face un partid cu minimum 1 membru. În Spania, cu minimum 2 membri. În alte ţări, cu trei membri. Până şi Rusia a scăzut la 600 de membri. A rămas România cu 250.000. În America faci un partid în 24 de ore. Propun să nu le dăm bani şi să nu le dăm sedii partidelor. Le dăm sedii când au câştigat un scrutin. Le punem condiţii“, sună proiectul Monicăi Macovei, care îşi propune ca noul partid să fie pregătit pentru alegerile locale din primăvara lui 2016. „Este de dorit ca într-o democraţie să fie două partide mari, dar trebuie să laşi şi alte partide. În Europa, oamenii vor partide noi. Lumea s-a săturat de aceste partide vechi.Vrem să începem cu alegerile locale şi apoi parlamentare. Este vremea independenţilor“, a mai susţinut Monica Macovei la Adevărul Live.

Cât despre partidul anunţat de Sebastian Ghiţă, Macovei a spus: „Ghiţă a văzut că a prins asta cu tinerii şi cu Facebook-ul. Domnul Ghiţă ar trebui să restituie foarte mulţi bani la stat. Va fi un partid ca el şi el nu este un om integru. Un partid, pornind aşa, este sortit eşecului. Este incredibil! Ghiţă vorbeşte de anticorupţie, Vanghelie vorbeşte de anticourpţie. PSD nu poate fi asanat. Este o prefăcătorie!“.

„Două situaţii complet diferite“

Anliştii politici contactaţi de „Adevărul“ au subliniat diferenţele dintre proiectul Monicăi Macovei şi cel al lui Sebastian Ghiţă. „Partidul Monicăi Macovei se va face foarte probabil şi va avea o nişă în măsura în care opţiunea Iohannis şi marele PNL nu vor fi suficiente pentru o parte din dreapta. Partidul lui Sebastian Ghiţă va decola doar în funcţie de cât va reuşi să rupă din PSD. Dacă nu va aexista o fractură clară, eventual generaţională, la nivel de PSD, va fi greu să se pornească ceva puternic de la zero. E loc de mai multe stângi pe piaţă, dar cum PSD nu mai e atât de ideologic, iar pe noul partid al lui Sebastian Ghiţă nu prea îl văd dedicat prea mult cauzei săracilor, e greu de întrevăzut o nişă ideologică“, crede Radu Magdin, analist politic.

Sociologul Mircea Kivu spune: „Mă aştept ca măcar cei care au susţinut-o pe Macovei în campanie să vină şi să o susţină şi în proiectul acesta. Acesta era şi scopul alegerilor, ştia că nu va intra în turul II. La Sebastian Ghiţă este genul acela de partid care cu bani mulţi se poate înfiinţa, nu îi trebuie foarte mulţi susţinători. Un exemplu în acest sens este UNPR“.

Referitor la iniţiativa propusă de Monica Macovei, de schimbare a legislaţiei în sensul posibilităţii înfiinţării unui partid politic cu minimul trei membri, Kivu vede o duplicitate a clasei politice. „Practic, legea asta este făcută pentru a nu permite accesul pe scena politică a altor partide politice. Toţi o să spună că sunt de acord, dar vor tergiversa promovarea unei astfel de legi“, a mai spus Kivu.

Adi Zăbavă, analist politic şi blogger adevarul.ro, crede că partidul Monicăi Macovei va prinde mai bine la electorat decât formaţiunea lui Ghiţă. „Sunt două situaţii complet diferite. Monica Macovei va fi capul de afiş în proiectul său. În cazul celălalt, nu va exista un partid în care Sebastian Ghiţă să fie una din figurile principale. Scopul partidului lui Ghiţă este adus pentru lupta în interiorul PSD, de a arăta taberelor adverse din PSD că există şi o altă oportunitate, dacă nu se doreşte rămânerea la Putere a lui Ghiţă şi Ponta. Partidul Monicăi Macovei are o şansă de reuşită, dar ţine foarte mult modul în care se va consitui. Un partid născut din efervescenţa mediului online ar avea mai mari şanse de izbândă“, a spus Adi Zăbavă.
 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite