Casa Poporului nu este a poporului. Dezvăluirea lui Zgonea: Ni se cer daune pentru ultimii trei ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea FOTO Eduard Enea
Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea FOTO Eduard Enea

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a dezvăluit că imaginea celei mai mari clădiri din Europa, Casa Poporului, unde îşi desfăşoară activitatea Parlamentul României, nu aparţine statului, ci moştenitorilor fostei deputate Anca Petrescu, proiectantul clădirii-mamut. Statul are de plătit daune pentru ultimii trei ani.

"O construcţie la care românii au cotizat ani de-a rândul nu aparţine statului român, ci unei persoane fizice. Imaginea Parlamentului a fost înregistrată şi aparţine unei persoane fizice şi moştenitorilor săi pentru că statul român, în acest moment, are o problemă pe care nu a rezolvat-o de foarte mult timp. Dacă vrei să faci o fotografie cu Parlamentul României, atunci familia respectivă vă dă în judecată şi trebuie să îi daţi drepturi. Este vorba de cabinetul de arhitectură al fostei doamnă deputat Anca Petrescu. Sunt chestiuni pe care le-am ridicat în diverse întâlniri şi care niciodată nu au avut aderenţă necesară. Suntem singurul Parlament din Europa şi din lume care nu putem să facem produse pentru a le vinde fără acordul persoanei care deţine aceste chestiuni", a explicat Valeriu Zgonea, pentru DC News.

Şeful deputaţilro spune că ştia despre această situaţie încă de acum trei ani. „Acum am fost sesizat de către instituţie şi ni se cer daune pentru ultimii trei ani. Este o chestiune extrem de delicată şi complicată. Am început procesul prin care înregistrăm cadastral această construcţie a statului român. Este un proces complicat; cadastrul ne costă foarte multe resurse financiare etc. Eu sunt preşedintele Camerei Deputaţilor şi am sesizat în ultimii trei ani această chestiune“, a mai spus Valeriu Zgonea.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a mai arătat că statul nu deţine acte de proprietate, de aceea nici nu poate accesa fonduri europene pentru refacerea parcului de la Casa Poporului. „În momentul în care vrei să îl faci pe fonduri europene, trebuie să fii proprietar. Ca să fii proprietar, trebuie să ai cadastru. Noi nu avem nici intabularea structurii. Ca să ai intabularea, trebuie să negociezi cu cei care sunt reprezentanţii legali ai imaginii pentru a-ţi putea permite să faci toate procedurile legale, altfel te reclamă“, a conchis Valeriu Zgonea.

Cum a apărut Casa Poporului

În anul 1977, România era zguduită puternic de cutremur. Atunci, în mintea lui Nicolae Ceauşescu a început să prindă rădăcini ideea unui monument strategic. Aşa a ajuns să organizeze un concurs la care au participat 17 colective de arhitecţi. Printre aceştia se numără şi Anca Petrecu, al cărei proiect a reuşit să-l impresioneze pe Nicolae Ceauşescu.

Pentru a fi ridicată construcţia grandioasă din inima Bucureştiului, circa 20.000 de oameni au muncit timp de şapte ani, în trei schimburi. Pentru a fi ridicată construcţia grandioasă din inima Bucureştiului, circa 20.000 de oameni au muncit timp de şapte ani, în trei schimburi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite