Bilanţ de deputat. Elena Udrea a stat mai mult pe Facebook şi în arest decât în Parlament
0
În urma celor patru ani de deputăţie ai Elenei Udrea rămâne un gol de aproape un an, trei luni petrecute în arest şi nicio lege promulgată. Udrea a comunicat mai mult pe Facebook şi la TV decât în Parlament în ultimul său mandat. Acum, Elena Udrea cere să fie votată din nou.
Cu două luni înainte de alegeri, deputata Elena Udrea a anunţat că va candida pentru un nou mandat de deputat din postura de independent şi ţinteşte să ajungă şefă peste Comisia de Control a SRI, de unde vrea să se lupte cu „Sistemul“. „O să strâng semnături în stradă şi o să-mi fac o campanie ieftină pe Facebook. Nu vreau să se spună că am făcut rău PMP sau Preşedintelui Traian Băsescu. Voi veni în zilele următoare cu propunerile legislative concrete pe care eu le voi promova în Parlamentul viitor“, a explicat Elena Udrea.
Înainte de a afla ce-şi propune Elena Udrea în Legislativul viitor, „Adevărul“ vă prezintă ce a făcut fostul ministru în ultimul său mandat din cele două avute. La alegerile parlamentare din 2012, pentru a fi sigură că va prinde un loc în Parlament, Elena Udrea a părăsit colegiul din Bucureşti şi a mers să candideze la Roman, unde calculele electorale nu erau aşa complicate. „Loteria era foarte mare la Bucureşti“, iar PDL, nici vopsit în ARD, nu a reuşit să scoată un scor onorabil în faţa uriaşului USL. Udrea promitea să facă din Roman „un centru religios, cultural şi comercial“. În campania electorală, Udrea şi-a închriat chiar şi un apartament la Roman. După ce a fost aleasă, fosta „blondă de la Cotroceni“, aşa cum a poreclit-o presa, nu a mai fost văzută la faţă de către romaşcanii „calzi şi primitori“ care au votat-o şi a preferat „agitaţia Bucureştiului“ dîn faţa „spiritului Romanului“, de care spunea că se simte mult mai aproape.
Nicio lege pentru Roman
În Parlament, promisiunile Elenei Udrea legate de Roman nu s-au regăsit în niciuna din cele 13 proiecte de lege semnate în cei patru ani. Opt dintre cele 13 propuneri legislative au fost respinse definitiv, iar restul de cinci se află în diferite stadii de discuţie în Parlament. Multe dintre cele 13 proiecte de lege nu îi aparţin, Elena Udrea punându-şi semnătura la rugâminţile altor colegi. „Victimă“ a denunţurilor în dosarele pe care le are, Elena Udrea a iniţiat un proiect de lege care îi descurajează pe denunţători. Aflat în dezbaterea în Parlament, proiectul de lege, singurul pentru care Udrea s-a ostenit, prevede că denunţătorii scapă de pedeapsă doar dacă denunţă o faptă penală în trei luni de la comiterea ei.
De la tribuna Parlamentului a vorbit cel mai mult atunci când s-a apărat de acuzaţiile procurorilor. De 11 ori a luat cuvântul Elena Udrea de la tribuna Parlamentului, dintre care de trei ori când s-a votat reţinerea şi arestarea sa, o dată când a depus jurământul de credinţă şi altă dată pentru a anunţa plenul Camerei Deputaţilor că s-a retras din grupul parlamentar al PDL. În cei patru ani, Elena Udrea a vorbit în total o oră la tribuna Parlamentului, dintre care 48 de minute pentru a le cere deputaţilor să o protejeze de cătuşe.
Din acel moment, Udrea şi-a petrecut următoarele trei luni în arest. Udrea nu s-a mai întors în Parlament nici după ce a părăsit arestul. A mai fost văzută de câteva ori, dar niciodată la şedinţele Camerei Deputaţilor. Chiar dacă absenta de la Parlament, Udrea era prezentă mereu la televiziuni sau pe Facebook. Cu toate astea, Udrea a continuat să primească leafa de parlamentar, în jur de 3.200 de lei lunar, potrivit declaraţiei sale de avere.
Bijuterii de 100.000 de euro
Indemnizaţia de parlamentar este însă nesemnificativă în comparaţie cu averea pe care o deţine Elena Udrea. Potrivit declaraţiei sale de avere depusă la Camera Deputaţilor în iunie 2016, Elena Udrea deţine numai bijuterii în valoare de 100.000 de euro. Fosta „blondă de la Cotroceni“ a fost mereu criticată pentru ţinutele scumpe şi pentru bijuteriile purtate.
În urma divorţului de omul de afaceri Dorin Cocoş, condamnat la închisoare cu executare, Elenei Udrea i-a revenit cotă parte din patru terenuri intravilane aflate în Bucureşti şi patru terenuri agricole, toate în judeţul Călăraşi, unul din ele fiind în comuna Nana, unde şi familia Băsescu deţine terenuri. La categoria maşini, Udrea are un Fiat 500, din 2012, şi un Mercedes, din anul 2005.
Primul mandat, şi mai slab
În primul mandat de deputat, Elena Udrea a avut o activitate şi mai redusă decât în Legislatura 2012-2016, perioadă care a coincis şi cu funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale pe care a deţinut-o Elena Udrea. Deputata a semnat doar trei iniţiative legislative şi a luat cuvântul în plenul Camerei Deputaţilor de 13 ori. La doar 42 de ani, Elena Udrea a fost consilier prezidenţial, ministru de două ori, lider de partid şi candidat la funcţia de preşedinte al României.
La alegerile din 11 decembrie, Elena Udrea vrea să obţină al treilea mandatd e deputat din cariera sa politică. „Deoarece numărul de semnături pe care trebuie să îl strang este mare, aproape 20.000 şi timpul scurt, vă rog pe toţi cei ce credeţi că este nevoie în politica, acum mai mult ca oricând, şi de onoare, şi de curaj, şi de eficienţă, să mă sprijiniţi semnând pentru candidatura mea, pe listele pe care le veţi găsi la tinerii care vor ieşi în strada pentru a aduna semnături “, sună apelul lui Udrea.
Elena Udrea, în Parlament, alături de colegul său, deputatul Sebastian Ghiţă FOTO Agerpress
