Băsescu vrea ca primul pas în Schengen să aibă loc în timpul mandatului său
0Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, la o dezbatere organizată de Fundaţia Mişcarea Populară, despre obiectivele europene ale României: intrarea în Schengen şi adoptatea monedei euro. Băsescu speră ca intrarea României în spaţiul Schengen pe cale aeriană să aibă loc în iunie, înainte de alegerile pentru un nou preşedinte, iar în 2015 să se producă şi pe cale terestră.
”Şi cu una şi cu alta nu suntem foarte departe, dar nu reuşim să ajungem exact acolo unde vrem. Sper ca anul acesta, mai precis în iunie, să se stabilească intrarea în Schengen pe prima fază, cu aeroporturile şi cu porturile, iar în 2015 să se producă intrarea şi cu frontierele terestre”, a precizat preşedintele Băsescu. Efortul de integrare nu este mic şi nici nu e întotdeauna cu succes, a afirmat Traian Băsescu, la Iaşi.
Totodată, şeful statului spune că România va îndeplini anul viitor toate cele cinci criterii pentru aderarea la zona euro, însă a adăugat că nu este suficient. „În ce priveşte zona euro, cred că anul viitor România va îndeplini toate criteriile - cele cinci criterii de la Maastricht. În momentul de faţă, România îndeplineşte patru din cele cinci criterii, însă experienţa altor state care au intrat în zona euro ne arată că îndeplinirea celor cinci criterii nu este suficientă“, a mai spus şeful statului, precizând că un element esenţial este competitivitatea economică.
Liviu Voinea, ministrul Bugetului, a anunţat oficial, la reuniunea consiliului ECOFIN, că Guvernul României a stabilit data de 1 ianuarie 2019 ca dată pentru aderarea la zona euro. În schimb, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că fixarea unui obiectiv ambiţios ar putea avea efecte de mobilizare a ţării, dar presupune o bună înţelegere din partea politicienilor, stabilirea unor termene clare şi consens politic şi social.
Citeşte şi:
- Prea săraci pentru a adera la euro România are nevoie de cel puţin zece ani în care să aibă o creştere cu cel puţin două puncte procentuale mai mare decât cea a zonei euro pentru a putea recupera decalajele în privinţa nivelului de trai, astfel încât să fie primită în zona euro, a declarat Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR).
- Isărescu: Bucureştiul poate intra în zona euro, dar trebuie să intre şi Las Fierbinţi. Guvernatorul îl contrazice pe Ponta şi cere aderarea în perioada 2021-2023 Bucureştiul şi zona Ilfov ar putea intra imediat în zona euro din punct de vedere al dezvoltării, însă trebuie să intre „toată România", fiind nevoie ca toate aspectele să fie analizate profund pentru a nu apărea mai multe dezavantaje decât avantaje, a declarat Mugur isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).
- Tănăsescu, vicepreşedintele BEI: România are nevoie de o dată clară pentru adoptarea euro ca să o ţină în priză România are nevoie de o nouă dată-ţintă pentru adoptarea monedei euro care să joace rolul de ancoră, de ţel care să mobilize o ambiţie instituţională mai mare, spune Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI), fost reprezentant al România la Fondul Monetar Internaţional (FMI).