ANALIZĂ Se rupe USR? Încotro va merge partidul după referendumul care l-a trimis acasă pe Nicuşor Dan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR a decis să aibă o poziţionare clară faţă de iniţiativa cetăţenească privind revizuirea Constituţiei, votul majoritar fiind pentru păstrarea actualei definiţii a căsătoriei din legea fundamentală. „Adevărul “ a vorbit cu mai mulţi specialişti despre posibila evoluţie a USR şi despre decizia lui Nicuşor Dan de a nu se întoarce în partid.

Peste jumătate dintre membrii USR, adică 52.7%, au votat pentru poziţionarea partidului faţă de iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei, votul împotriva redefinirii familiei fiind majoritar. 864 de membri au votat „împotrivia“ susţinerii iniţiativei cetăţeneşti, în timp ce doar 184 au fost „pentru“.

Nicuşor Dan anunţase anterior că dacă partidul va vota majoritar pentru nepoziţionare faţă de iniţiativa cetăţenească ar putea să revină şi să candideze la congres. Însă, condiţia revenirii fostului lider nu a mai fost îndeplinită. Ce urmează acum pentru USR în contextul în care nu are preşedinte şi tabelere sunt împărţite.

Analiza specialiştilor

„Adevărul“ a vorbit cu mai mulţi specialişti despre viitorul USR în urma referendumului intern şi despre ce înseamnă rămânerea liderului fondator în afara formaţiunii pe care a dus-o la aproape 10% la ultimele alegeri parlamentare.

Sociologul Mircea Kivu crede că USR va avea de câştigat din acest referendum intern, chiar dacă existe şi mulţi nemulţumiţi. „Rezultatul referendumului s-ar putea să ducă la plecări, dar partidul în sfârşit va lua o direcţie. Istoria USR ne arată că acest partid a crescut foarte repede într-o perioadă foarte scurtă de timp – între alegerile locale şi cele parlamentare. Lucrurile au funcţionat puţin invers: oamenii au intrat în acest partid, abia apoi au văzut ce vrea cu adevărat partidul. Acum au o clarificare. Se ştie clar ce vrea USR“, spune Mircea Kivu.

Rezultatul referendumului s-ar putea să ducă la plecări, dar partidul în sfârşit va lua o direcţie Mircea Kivu, sociolog

Şi analistul politic George Rîpă vede în rezultatul referendumului USR momentul unei clarificări doctrinaire. „USR a decis aproape oficial că va fi un partid progresist, de stânga, după modelul partidelor socialiste şi liberale din Occident. În timp, dacă şi la PSD va exista o clarificare doctrinară, se vor bate pe acelaşi electorat. Clarificarea doctrinară era necesară în primul rând pentru propriul electorat, căci nu poţi funcţiona la nesfârşit fără să spui în ce crezi şi care sunt principiile pentru care faci politică.“, a declarat George Rîpă pentru „Adevărul“.

Pe de altă parte, analistul consider că USR ar putea pierde voturi pe partea dreaptă, acestea urmând a se duce spre un PNL care a devenit în ultima vreme un partid cu accente conservatoarea şi democrat-creştine. „Pe de altă parte, mutarea USR la stânga oferă PNL o şansă uriaşă de a deveni un partid de dreapta real, care apără şi promovează valorile europene clasice, care promovează libertatea economică, piaţa liberă şi capitalismul dar şi valorile fundamentale pentru care înaintaşii lor au murit în închisorile comuniste: patriotismul, familia, credinţa“, a completat Rîpă.  

USR a decis aproape oficial că va fi un partid progresist, de stânga, după modelul partidelor socialiste şi liberale din Occident George Rîpă, analist politic

O altă perspectivă asupra definirii ideologice a USR are analistul politic Radu Delicote. Acesta consideră formaţiunea trebuie să aibă o bază ideologică, pentru ca electoratul să se poată raporta la ceva, însă mai importante sunt proiectele politice. „În contextul dat  - ultimele frământări interne, 2 aripi paralele, fără preşedintele fondator – reţeta succesului constă în asumarea politicilor publice: USR Popular să aibă mesaje referitoare la administraţia publică locală şi USR Liberal să comunice mesajele legate de administraţia publică centrală“, a precizat Delicote.

Înţelegerea între diferitele tabere

De altfel,potrivit aceluiaşi analist, coabitarea în diferitele grupuri e necesară dacă USR vrea să mai joace vreun rol pe scena politică.  „În acest moment, USR nu are de ales decât să coabiteze – indiferent de nuanţe - deoarece partidul nu are încă anvergura sau puterea de a funcţiona împărţit în doua aripi, în paralel (nici din punct de vedere al numărului fizic de membri, nici din punct de vedere al influenţei)“, a punctat Radu Delicote.

USR, ca proiect politic comun, ar avea de câstigat în faţa publicurilor sale ţintă dacă ar alege 10 teme cheie mari, relevante, din administraţia locală şi centrală şi ar bate moneda pe acestea Radu Delicote, analist politic

Cât despre o eventuală intrare a lui Dacian Cioloş în USR, în contextul în care e dorit de mai mulţi lideri ai USR liberal, sociologul Kivu precizează: „Mă tem că Cioloş a pierdut momentul când ar fi putut intra în partid. Nu-l văd făcând acest pas în viitorul apropiat“.

Independentul Nicuşor Dan

În ceea ce priveşte viitorul lui Nicuşor Dan în politică, părerile sunt împărţite. De exemplu, Radu  Delicote subliniază că fostul lider al PNL ar putea  să se menţină în prim plan dacă rămâne concentrate pe proiectele sale pe Bucureşti şi să încerce uneori prezentarea lor şi la nivel naţional.  „Nicusor Dan are o şansă reală, atâta timp cât îşi asumaă câteva puncte cheie (teme reprezentantive şi specifice colegiului său parlamentar iniţial) şi le extrapolează la nivel naţional. Cu alte cuvinte, Nicuşor Dan are un viitor daca se super-specializează pentru a rămâne relevant în amalgamul agendei publice“, explică Radu Delicote.  

În schimb analistul George Rîpă consider că Nicuşor Dan încă are o carte de jucat în condiţiile în care rămâne un potenţial candidat pentru Bucureşti. „În momentul de faţă, electoral, creaţia politică şi-a depăşit creatorul, însă nu trebuie să uităm că Nicuşor Dan a reuşit să obţină peste 175.000 de voturi la alegerile pentru primăria Bucureştiului. Deocamdată este prea devreme pentru a spune ce se va întâmpla cu fiecare vot, iar aici cred că important va fi modul în care cele două tabere vor comunica cu propriul electorat. Pe de altă parte, relaţia dintre cele două zone poate continua. USR nu are în 2020 un candidat mai bun decât Nicuşor Dan la PMB. Rămâne de văzut dacă va acţiona raţional ş îl va susţine sau va acţiona  mai degrabă vindicativ“, conchide Rîpă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite