Ana Birchall şi literatura: Balzac, tatăl curentului literar numit balzacianism, după ce în 2014 l-a confundat pe Camil Petrescu cu Rebreanu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a oferit o mostră a cunoştinţelor în materie de literatură. Potrivit unei postări pe blogul personal, ministrul i-a atribuit lui Balzac, scriitor francez de secol XIX, crearea curentului literar numit balzacianism. Ministrul nu este la prima gafă literară, în 2014 spunând că „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” a fost scrisă de Liviu Rebreanu.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene nu se sfieşte să realizeze omagii la adresa scriitorilor marcanţi. În luna mai a venit rândul lui Honoré de Balzac, scriitor francez de secol XIX, cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari scriitori în domeniul romanului realist. Dorind să marcheze împlinirea a 218 ani de la naşterea scriitorului, ministru i-a oferit un loc pe pagina personală de blog, unde a aşternut câteva gânduri profunde. Elogiul a început cu informaţii despre locul naşterii şi influenţa marcantă pe care a avut-o în literatura română. Dacă asta nu era suficient să ne convingă de geniul scriitorului, Ana Birchall a subliniat cea mai importantă caracteristică a lui Balzac: „creatorul curentului literar numit balzacianismul”. Ministrul pentru Afaceri Europene nu a intrat însă în detalii, lasându-ne să descoperim singuri misterele curentului literar creat de Balzac.

„Născut la 20 mai 1799 în localitatea Tours din Franţa, Honoré de Balzac reprezintă unul dintre cei mai mari scriitori francezi în domeniul romanului realist şi creatorul curentului literar numit balzacianismul, consacrat şi în literatura noastră de către una dintre cele mai proeminente personalităţi enciclopedice ale culturii şi literaturii române, George Călinescu”, spunea Ana Birchall în mesajul dedicat lui Balzac.

balzac birchall

Postarea omagială la adresa lui Honore Balzac Sursă anabirchall.ro

Liviu Rebreanu, noul Camil Petrescu

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene nu este la primul episod de educare literară a publicului. În 2014, tot din dorinţa de a omagia un scriitor, de data asta privilegiul revenindu-i lui Liviu Rebreanu, Ana Birchall a făcut o nouă gafă: Liviu Rebreanu a devenit Camil Petrescu şi, între timp, a scris „Prima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Postarea a fost retrasă, la scurt timp după ce fusese publicată.

„Ziua de 27 noiembrie reprezintă un moment important în istoria literaturii române, fiind data de naştere a unui mare dramaturg şi prozator român, membru al Academiei Române, Liviu Rebreanu. Cu toţii am fost fascinaţi în adolescenţă de povestea de dragoste a romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război” sau de radiografia autentică a satului românesc transilvănean din romanul „Ion”, spunea Ana Birchall în 2014.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite