Ambasadorul Rusiei, după întrevederea cu Meleşcanu: „O conversaţie foarte pozitivă, foarte consistentă“. Ce a omis să spună ministrul român

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, i-a cerut ambasadorului rus la Bucureşti, Valery Kuzmin, la o întâlnirea de săptămâna trecută, să evite „o retorică inadecvată în declaraţiile publice“. Pe de altă parte, într-un interviu acordat presei ruse, Kuzmin prezintă propria varianta asupra temelor şi documentelor discutate.

„Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, l-a primit, luni pe ambasadorul Federaţiei Ruse, Valery Kuzmin. Cu acest prilej, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa unei abordări pragmatice în relaţiile bilaterale, exprimând deschiderea părţii române pentru dialog. Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declaraţiile publice şi focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti“, se arată în comunicatul MAE. 

Mai multe detalii despre această întrevedere a dat ambasadorul Rusiei, Valeri Kuzmin, într-un interviu pentru Tass. „La rândul său, Ambasadorul rus într-un interviu acordat corespondentului TASS, a caracterizat conversaţia cu şeful Ministerului Afacerilor Externe al României ca fiind «foarte pozitivă, foarte consistentă.» «Am fost unanimi în înţelegerea necesităţii de a intensifica dialogul diplomatic dintre cele două ţări, în plus faţă de acele contacte destul de sistematice, care au loc în cadrul structurilor internaţionale, precum ONU, Organizaţia Cooperării Economice a Mării Negre şi multe altele» – a spus acesta. «A avut loc un schimb de opinii pe teme de actualitate ale situaţiei internaţionale – relaţiile reciproce în cadrul Consiliul Rusia – NATO, situaţia din regiunea Europei de Sud-Est şi regiunea Mării Negre»“, a precizat Ambasada Rusiei într-un mesaj publicat la începutul săptămânii pe pagina lor de Facebook. 

De asemenea, Meleşcanu nu a amintit nimic despre documentele discutate de cei doi reprezetanţi ai diplomaţiilor de la Bucureşti şi Moscova. „Pe ordinea de zi următoare, a menţionat domnul Kuzmin, se află semnarea a trei documente importante – noul Program de cooperare în domeniul culturii, educaţiei, mass-media, sportului, tineretului şi turismului, un nou Protocol de cooperare în domeniul învăţământului pe perioada 2017-2022, între Ministerul Educaţiei şi Ştiinţei din Federaţia Rusă şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România, precum şi Protocolul privind desfăşurarea unui concurs comun de proiecte de cercetare ştiinţifică între aceleaşi ministere (aşa-numitul memorandum de granturi)“, mai arată mesajul Ambasadei Ruse. 

„Ne-am pronunţat pentru desemnarea de urgenţă a copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale ruso-române de cooperare economică şi tehnico-ştiinţifică, am susţinut ideea de a organiza un forum de afaceri al întreprinzătorilor din cele două ţări, în această primăvară, la Moscova", a spus diplomatul rus pentru Tass. Totodată, acesta a precizat, că „în cadrul discutării importanţei relaţiilor culturale bilaterale a fost menţionată apropierea unei date importante – 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Rusia şi Regatul României“. 

Şi concluziile lui Kuzmin au fost difereite faţă de cele ale lui Meleşcanu.„Pe ansamblu, acesta a fost un schimb de opinii foarte util, care creează baza pentru continuarea mersului înainte. Am văzut atitudinea şi deschiderea către un dialog pragmatic şi o cooperare reciproc avantajoasă, fapt care m-a bucurat“, a mai spus Kuzmin pentru Tass. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite