Adrian Năstase: Procurorii vor construi propriul sistem de interceptări
0Fostul premier Adrian Năstase crede că decizia CCR de a limita drepturile procurorilor să folosească interceptările SRI va da naştere unui „nou sistem de interceptări“. Năstase propune înfiinţarea unei „agenţii de interceptare“ care să funcţioneze în subordinea Parlamentului.
Redăm integral mesajul postat de Adrian Năstase pe blog.
„Înainte şi, o vreme, după ’89, formulă magică, mantra mesajului politic era constituită din „drepturile omulul”. Nu drepturile economice, sociale şi culturale, ci drepturile civile şi politice. Ele reprezentau citirea „contractului social” dinspre individ spre stat. Erau evidenţiate „drepturile” individului în oglindă cu îndatoririle statului. Acţiunea occidentală îndreptată spre schimbarea regimurilor politice din Europa de Est s-a bazat în mare măsură pe aceşti mici „virusi” – drepturile omului – pentru a genera implozia regimului comunist. Au trecut anii. Obiectivele păr să se fi schimbat. Drepturile omului păr să fie mai puţin importante în ecuaţia individ-stat. Acum drepturile statului, respectiv îndatoririle individului păr mai importante. O citire de la dreaptă la stânga. De aceea, nouă mantra a devenit „statul de drept”. El presupune ordine, disciplină, stabilitate în teritoriile „domesticite”. Cu excepţia Ucrainei, unde lucrurile nu au depăşit încă fază drepturilor omului. Interesantă schimbare. Evident că ONG-urile, finanţate din exterior, execută nouă comandă.
În România, Băsescu a operaţionalizat această modificare în ultimul deceniu. Rezultatul a fost crearea unui sistem cu potenţial periculos. S-a pus accentul doar pe servicii de informaţii, pe mecanisme de control, pe procurori. Prea puţin pe formule de construcţie. Acum, Băsescu lăcrimează când vorbeşte de acest sistem. Sistemul are însă propria să logică, bazată pe competiţie inter-agenţii. Existau, recent, comentarii laudative la adresă faptului că procurorii nu mai pot folosi înregistrări din partea SRI, în urmă unei decizii CCR. Ceea ce nu s-a înţeles este faptul că procurorii vor construi propriul sistem de interceptări, realizând o bază de date din care să extragă în funcţie de „necesitati”. Mă întreb de ani de zile de ce este nevoie de nenumărate autorităţi de interceptare şi nu se recurge la modelul german – respectiv crearea unei Agenţii unice de interceptări, sub autoritatea Parlamentului – agenţie la care să se „aboneze” toţi cei care au nevoie de interceptări şi să le obţină pe bază unei solicitări exprese. O astfel de procedura, asociată cu responsabilitatea cererii, ar evită abuzurile şi ar scădea costurile. Sigur că acest lucru nu ar fi posibilă decât dacă am avea parlament“, a scris Adrian Năstase pe blogul personal.