Adevărul Live: Problemele votului din diaspora au ajuns în Parlament. Răspunsurile lui Victor Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta participa la discutia despre votul in diaspora
Victor Ponta participa la discutia despre votul in diaspora

Premierul Victor Ponta a fost prezent, marţi, în Parlament pentru o discuţie „politică“ despre problemele votului din străinătate. Această problemă a dus la schimbarea a trei miniştri de Externe în mai puţin de o lună.

În 17 noiembrie, liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a declarat că liberalii au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor solicitarea de organizare a unei dezbateri în plenul acestei Camere pe marginea votului din diaspora cu prezenţa „obligatorie“ a lui Victor Ponta.

„Organizarea dezastruoasă a votului în diaspora nu trebuie ascunsă sub preş de Guvernul Ponta. În consecinţă, grupul liberal a depus astăzi după-amiază o solicitare către Biroul Permanent prin care solicită o dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor cu participarea obligatorie a prim-ministrului privind modul ruşinos şi umilitor pentru români în care a fost organizat votul în străinătate“, a declarat George Scutaru.

Jurnaliştii Dan Marinescu şi Liviu Iolu au urmărit dezbaterile din Parlament şi au comentat răspunsurile prim-ministrului.

Explicaţiile premierului Victor Ponta:

„Alegerile din 2 şi 16 noiembrie au arătat că prevederile din legea 370 din 2004 sunt depăşite de realităţile demografice în spaţiul UE. Este clar că legea trebuie modificată şi dvs. sunt îndrituiţi să faceţi acest lucru.
 
Se impune să luăm situaţia actuală a românilor din afara ţării şi logistica necesară în aşa fel încâtsă luăm măsuri cu anticipaţie.
 
Fac un apel la forţele politice să dea dovadă de dialog , de raţiune şi de măsuri realiste care să nu ţină cont doar de interese politice.

 Vă rog să ţineţi cont de câteva date: există doar 550.000 de cetăţeni care au declarat că au reşedinţa în străinătate. Numărul lor este mult mai mare.
 
În  16 noimebrie au votat doar 10%. Pentru a asigura pe viitor prezenţa la vot, trebuie ca dvs.,Parlamentul, trebuie să luaţi în considerare două elemente esenţiale. Prima constă în organizarea logistică, ca să putem organiza mai multe secţii de vot. Un vot electronic care să asigure accesul tuturor cetăţenilor dreptul la vot este soluţia care poate fi susţinută.Trebuie ca dvs. să decideţi dacă este măsura cea mai bună.
 
A doua propunere este de a da unei autorităţi, AEP, toate atribuţiile legale de organizare a votului. MAE are ca sarcină repretare a intereselor democratice.
 
Luaţi în considerare modificarea legislativă care să dea AEP toate pârghiile pentru a organiza votul. În acest fel avem garanţia că o instituţie tehnică se va ocupa de toate măsurile logistice pentru ca votul în diapsora să se desfăşoare în condiţii bune“
, a spus Ponta la microfonul Camerei Deputaţilor.

Principalele comentarii ale celor doi jurnalişti, Liviu iolu şi Dan Marinescu:

„A fost o încăpăţânare politică. Vorbim de toate partidele care nu au vrut să schimbe acest sistem de vot. S-au temut că prin introducerea votului electronic vor schimba configuraţia electoratului. Am avea o prezenţă la vot mult mai mare, putem să ajungem la peste 70%“, consideră Dan Marinescu.

Se temeau cei de la PSD de voturile din Diaspora. Ar fi contat enorm dacă în ţară era o egalitate, iar Victor Ponta s-a temut de asta.

„Există plângeri penale la Parchet, cine va plăti?“, se întreabă jurnalistul Liviu Iolu.

„În clipa în care, cu bună ştiinţă, nu faci tot ce trebuie, înseamnă că îngrădeşti dreptul la vot. Vom vedea“, spune Marinescu. Dacă se constată că s-a îngrădit un drept constituţional, va fi clar. Au căzut deja două capete de miniştri de externe. Mi se pare grav ca Ministerul de Externe să îşi piardă credibilitatea. Au fost angrenaţi într-o luptă politică. Din fericire, acum este o alegere bună, Bogdan Aurescu este un tehnocrat.

Liviu Iolu: Îl văd pe Victor Ponta cam singur la tribuna miniştrilor, doar domnul Aurescu este în zonă, iar Dragnea este în băncile deputaţilor.

Dan Marinescu: Dragnea se descurcă foarte bine la înfrângeri. Pe el nu o să-l vedeţi niciodată că se bagă înb lupte cu şanse mici. Doar când sunt procente clare. Nu ştiu cât de bun organizator el, acum încearcă să iasă din chestia asta. Are sprijin din partea baronilor.

În mod normal, el trebuia să se retragă primul.

La electoratul care votează de pe computer nu merge cu ulei şi făină

Liviu Iolu: Cine ar mai putea fi în vizorul procurorilor, în afară de miniştri?

Dan Marinescu: Depinde de hârtiile oficiale şi de mărturii. Ancheta poate ajunge şi la nivel de vicepremier şi premier, dar nu ştim dacă este aşa. Speţa este clară, unor cetăţeni li s-a îngrădit dreptul la vot. Nu ar trebui să fie ceva complicat.

Trebuie să se lămurească şi trebuie să se ia măsuri, pentru ca astfel de lucruri să nu se mai întâmple.

Liviu Iolu: Domnul Zgonea nu părea interesat de schimbarea legii electorală.

Dan Marinescu: Riscăm să rămâna aşa şi la alegerile următoare să avem aceeaşi lege. Au fost mai multe iniţiative, problema e că tot timpul şi-au amintit partidele de această lege doar când a fost în Opoziţie. Puteau să o facă fiecare, că s-au succedat la guvernare. La electoratul care votează de pe computer nu merge cu ulei şi făină. Dacă se reuşeşte schimbarea sistemului, se produce o mică revoluţie în România, prin faptul că vor vota şi alţi oamenii decât cei care votează în mod obişnuit.

În acest moment, în condiţiile actuale, este posibil să facă o astfel de modificare, pentru că au luat frica acestui vot. Să vedem cât îi ţine.

Ponta se apuce, în sfârşit, de o bună guvernare

Liviu Iolu: Este prima apariţie a lui Victor Ponta după vacanţă. Ce se va întâmpla cu el? Este totuşi prim-ministru, crezi că este terminat politic?

Dan Marinescu: Dacă ne uităm la vârstă, putem zice că mai are. Dar nu a fost un exponent al vârstei lui, deşi el a pornit bine. Părea un politician adaptat vremurilor noastre. Dar prieteniile şi alianţele pe care l-a încheiat ridică multe semne de întrebare. În partidul acesta găştile au învins întotdeauna. Cred că toate partidele politice trebuie să dea un un restart, să îşi caute oameni competenţi şi să elimine găştile.

Şansa lui Victor Ponta să rămână în politică este să se apuce, în sfârşit, de o bună guvernare. Au guvernarea pe mână, încă.

Iolu: Vedem că PNL nu se grăbeşte să preia guvernarea.

Marinescu: Este firesc. Ponta a făcut tot felul de promisiuni şi aşteaptă să vadă dacă se descurcă cu ele. Şi nici PNL nu pare să fie pregătit.

Liviu Iolu: Iohannis ar fi bătut cu pumnul în masă la PNL, cu uşile închise, şi a oprit cererile de venire la guvernare acum. Dar nu va mai putea face asta după ce va prelua oficial mandatul de preşedinte al României.

Marinescu: Totul vine de la baronii locali, care asta cer, să intre la guvernare. Deocamdată fac coadă la DNA. Baronii însă fac presiuni, nu îi interesează proiectele pe termen lung, doar să le intre banii la teşcherea.

Acum nu avem nevoie de o criză politică şi mişcări de trupe în Parlament.

Vom reflecta pe larg ce se întâmplă În Republica Moldova

Liviu Iolu: În Republica Moldova, se pare că partidul comuniştilor nu va reuşi să obţină peste 50%

Marinescu: Informaţiile care vin de acolo spun că s-ar organiza nişte mişcări, un contra-maidan prorus acolo. Este o situaţie destul de grea acolo. Totul stă în mâna populaţiei, dar acolo manipularea este imensă.

„Adevărul“ a trimis doi corespondenţi în Moldova şi vom reflecta pe larg ce se întâmplă acolo împreună cu redacţia „Adevărul de Moldova“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite