Adevărul Live. Eugen Tomac: Rusia poartă un război deschis cu Europa, iar interesele sale în Republica Moldova sunt uriaşe. Filat a căzut în capcana lăcomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a vorbit, luni, la Adevărul Live despre Congresul formaţiunii pe care o conduce, venirea lui Traian Băsescu în PMP şi despre proiectul votului prin corespondenţă, dar şi situaţia din Republica Moldova după reţinerea lui Vlad Filat. De asemenea, liderul PMP a precizat că la alegerile parlamentare din 2016, formaţiunea sa va lua în jur de 20%.

Despre proiectul legii votului prin corespondenţă 

Nu pot să-mi schimb şi să spun altceva. Atât PSD, cât şi PNL nu-şi doresc legea votului ptrin corespondenţă. Dacă îşi doreau, în luna decembrie a anului trecut aceştia etrau pentru această lege dezbătută în Parlament. Această lege a fost respinsă pentru că iniţiatorul eram eu şi colegii din PMP. 

În februarie, le-am trimis invitaţie celor din PSD şi PNL o invitaţie să participe la elaborarea unei asemenea legi. Însă, doar 6 parlamentari şi-au depus semnătura pentru a fi co-iniţiatori. PNL-ul, care de obicei de bate cu pumnul în piept că este pentru legea votului prin corespondenţă, a votat în comisii împotriva acestei legi. Proiectul care e supus astăzi dezbateri în plenul Senatului e un proiect în mare parte dintr-o lege anterioară. Oarecum bizară este implicarea Poştei Române. Eu sunt pentru ducere plicurile la misiunile diplomatice.   

Plicurile ar trebui să vină la Biroul Electoral central, biiroul de circumscrpţie din străinătate. Eu cred că normal trebui să vină la misiunile diplomatice şi apoi să plece mai departe, prin predare pe bază de proces verbal, către AEP.Da, o să suţin un asemenea amendament în mod clar. Este şi mai sigur şi mai eficient. Vă asigur, că nu există niciun diplomat din MAE care să inventeze lucruri aşa cum ar fi cei din PNL sau PSD.

De altfel, şi neseriozitatea cu care au tratat Comisia de Cod Electoral. Apoi s-a cerut în timp record la AEP un asemenea proiect. Nu se poate. Eu am solicitat de şapte ori să fiu invitat să prezeint varianta mea, o variantă la care au lucrat experţi din Ministerul de Externe. Ne-am inspirat din modele ooccidentale, în speţă cel austriac. Nu cred că o să avem un vot prin corespondeţă.Până la 1 noiembrie nu avem o lege adoptată de ambele camere şi promulgată de preşedinte, nu avem vot prin corespondenţă. 

PNL-ul are un joc subteran cu UDMR-ul. Cei din urmă vor ca o parte din români să nu participe la vot deoarece au un scop electoral. Sunt avantajaţi ca mai puţini români să iasă la vot. Preşedintele Iohannis a omis la ultuma ieşire să vorbească de votul prin corespondenţă, deşi anul trecut, pe vremea aceasta, vorbea de votul prin corespondenţă şi necesitatea ca românii să poată să voteze. 

Eu am rezerve foarte mari faţă de acest proiect. Am fost la comisii, am fost la plen. Această lege a fost omorâtă şi anterior de PNL şi PSD. Legea votului prin corespondenţă e o necesitate în actuala Europa, o Europă unită. Parlamentarii se bucură, uneori, doar când îşi trimis soţiile la Bruxelles. În mod clar da, voi vota această lege. 

Despre reţinerea lui Vlad Filat 

Cred că Moldova traversează una din cele mai dificile crize politice. Din păcate, şi aici sunt surprins să văd că sunt voci care prezintă altfel Rusia. Rusia poartă un război deschis cu Europa, iar interesela sale în Moldova sunt uriaşe. Da, eu cred că Filat a căzut într-o capcană. Ilan Shor era exponentul intereselor Federaţiei Ruse. De ce un Guvern proeuropean l-au numit în fruntea unei bănci pe un om al Federaţiei Ruse. Banca de Economii nu e orice fel de bancă, e cea mai mare bancă. E un echivalent al CEC-ului românesc. Cred că a căzut în capcana lăcomiei. Cred că va avea efecte grave asupra prezentului şi viitorului Republicii Moldova.

Partidele proruseşti pun presiune de la nivelul străzii. Cred că Moldova are nevoie acum şi de sprijin din exterior, dinspre Europa occidentală. Nu trebuie să existe doar o manifestare de sprijin de la distanţă. 

Cât a fost Băsescu a fost la Cotroceni România era mai influentă în Moldova decât Federaţia Rusă.   România are nevoie de acţiune concretă pentru a recupera Republica Moldova în spaţiul pro-occidental. Sper să nu ajungem să fim puşi în spatele faptului împlinit, ţinnând cont de situaţia din Ucraina, de mişcările Rusiei.

Declaraţia neinspirată ne scoate în evidenţă şi un mod de a gândi. Eu vorbesc din poziţia de est-european. Eu cred că Europa fără Statele Unite nu-şi poate garanta securitatea, într-un spaţiu nesigur. pe certificatul meu de naştere scrie Uniunea Sovietică. Ştiu cum s-a trăit în această ţară. Da, Rusia poate fi un partener economic, dar nu un model apărare a drepturilor omului. 

Cred că preşedintele Timofti trebuie să devină un partener de dialog cu liderii europeni. Premierul Filat nu are acum şansa decât să-şi dovedească nevinovăţia. Vladimir Plahotniuc e un om de afaceri care a prins gustul politicii. Nu e un secret că între cei doi Vlazi este un război. Se pare că interesul şi războiul lor personal riscă să compromită cauza proeuropeană a Republicii Moldova, pentru ca actuala coaliţie să nu se spulbere. Nu există decât un singur beneficiar acum: Rusia. Îngrijorarea mea este ca partidele proruseşti să nu ajungă să facă majoritatea în parlamente şi să facă agenda Rusiei. 

Despre poziţia PPE faţă Rusia

O să merg în această săptămână la Madrid la summityul popularilor unde se va discuta şi despre Rusia. Nu doar noi aveam o retincenţă faţă de Rusia, ci şi alte ţări din est. Polonia, de exemplu. 

Despre Congresul PMP 

Este un moment important al PMP. Cred că înscrierea lui Băsescu, un lider politic care în continuare are lucruri de spus, ne ajută. Din PMP ne mişcăm în Mişcarea Populară. ideea i-a aparţinut preşedintului încă de la apariţia Fundaţiei Mişcarea Populară. Românii au nevoie de un pol politic spre care să-şi îndrepte încrederea. De când Băsescu a anunţat că revine în politică, PNL-ul şi PSD

Îmi voi depune candidatura pentru o funcţie importantă în conducerea. Funcţia pe care o voi decide va fi una foarte importantă. Nus e pune problema în a încerca să las un gol în partid. cred că echipa pe care o vom prezenta sâmbăta la Congres va fi una de succes. Mişcarea Poplară va deveni partidulc el mai dinamic de pe scena românească.  

Şi eu îmi voi publica astăzi numărul de telefon şi voi putea fi contactat de orice cetăţean din ţară, la fel cum a făcut şi domnul preşedinte Băsescu. Încă de când Traian Băsescu şi-a anunţat venirea s-a creat o emulaţie. Au venit din acel moment şi foarte mulţi oameni, ceea ce e bine. Am avut întâlniri regionale spontane, întâlniri organizatorice pentru Mişcarea Populară.  

Despre funcţia pe care o va avea Băsescu în Mişcarea Populară

vedeţi la Congres ce funcţie va avea. E un om cu experineţă, un om care a învins PSD-ul de mai multe ori, a rezistat la suspendări, are determinarea de a reveni pe scnea politică pentru a ne susţine şi clădi o forţă politică. 

Despre posibila candidatură a lui Băsescu la Primăria Capitalei

Domnia sa va răsăpunde la această întrebare, dar uitaţi-vă la partidele vechi. Puteau să ia puterea la Capitală, dar nu au vrut. Vine iarna, iar nimeni nu-şi asumă ceea ce se întâmplă. Băsescu ar fi un edil de zece ori mai bun faţă de ceea ce promovează partidele vechi. Degeaba au majoritate în Consiliu. Acest blat dintre PSD şi PNL trebuie terminat. 

Despre alegerile locale şi parlamentare

Vom avea candidaţi în toată ţară. Avem structuri bine puse la punct aproape în toată ţara. Aranjamentul PNL-PSD va fi spart de oamenii care vor candida din partea noastră. La alegerile parlamentare Mişcarea Parlamentară va scoate în jur de 20%. E un obiectiv realist şi avem suficientă determinare pentru a intra în acest război politic. Vom arăta că suntem adevărata alternativă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite