INFOGRAFIE Sondaj: doar 34,8% din români mai au încredere în Guvernul Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul şi Parlamentul pierd din încrederea românilor FOTO gov.ro
Guvernul şi Parlamentul pierd din încrederea românilor FOTO gov.ro

Potrivit cercetării “Adevărul despre România”, realizată de INSCOP Research, Executivul este instituţia care a scăzut cel mai mult în ochii românilor, din martie până în septembrie 2013.

 În ultimele şase luni,  încrederea populaţiei în instituţiile politice a scăzut aproape constant. Au existat uşoare reveniri sporadice (dar de cele mai multe ori creşterile nu au depăşit marja de eroare): primăriile - în septembrie faţă de iulie, Curtea Constituţională - în iulie faţă de mai, Parlamentul - în septembrie faţă de iulie.

Scăderea cea mai pronunţată în ceea ce priveşte încrederea românilor în instituţiile politice o înregistrează Guvernul (40,1% - în luna martie, 34,8% - în luna septembrie), relevă sondajul “Barometrul de opinie public - Adevărul despre România”, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului “Adevărul”. Cercetarea a fost efectuată în perioada 10-17 septembrie 2013, pe un eşantion de 1.050 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Dacă păstrăm comparaţia între lunile martie şi septembrie, constatăm că, după Executiv, cea mai accentuată scădere e consemnată în dreptul Parlamentului (care a pierdut 4,4% din încrederea românilor) şi al partidelor politice (care au pierdut 3,7% din sufragii). De menţionat că o singură instituţie politică a înregistrat o creştere: Curtea Constituţională a României (31,9% - în martie, 33,3% în septembrie).

Armata domină topul instituţiilor executive

Ierarhia de încredere a instituţiilor executive (încredere multă şi foarte multă din totalul populaţiei fără non-răspunsuri): Armata (65,4%, faţă de 64,6% în iulie), BNR (51,2%, faţă de 50% în vară), SRI (47,7%, faţă de 48% în vară), SIE (47%, faţă de 47,6% în vară), Poliţia (46%, faţă de 45% în vară), DNA (45,7%, faţă de 47,4% în iulie). Tendinţa negativă măsurată în cazul instituţiilor politice nu este la fel de clară în ceea ce priveşte instituţiile executive. Faţă de situaţia din urmă cu cinci luni, instituţiile executive se remarcă prin cel mai mare grad de stabilitate.

Biserica, tot în frunte

Topul încrederii în instituţiile sociale sau private din luna septembrie este dominat în continuare de Biserică: 65,2% încredere multă şi foarte multă (procente din totalul populaţiei, fără nonrăspunsuri), cu o uşoară creştere (63,9%  în iulie-august).


Creşte încrederea în ONU şi în NATO

Faţă de iulie-august, în septembrie 2013 a crescut uşor încrederea în majoritatea instituţiilor internaţionale. Cele mai mari creşteri de încredere se înregistrează în cazul ONU (de la 52,5% la 56,3%) şi în cazul NATO (de la 48,2% la 52,1%). Dacă luăm în calcul faptul că în perioada de culegere a datelor unul dintre subiectele fierbinţi era situaţia din Siria, putem explica această tendinţă prin interesul mai mare arătat de români, pe acest fond, organizaţiilor internaţionale.

Banca Mondială şi FMI sunt în continuare instituţiile cu cel mai redus nivel de încredere, dintre instituţiile internaţionale, fiind probabil asociate de români cu criza şi cu austeritatea. De menţionat că încrederea în Uniunea Europeană rămâne la cote stabile şi ridicate.

adevarul despre romania infografie

Citeşte şi:

INFOGRAFIE Un român din trei crede că relaţiile cu maghiarii sunt bune

29,2% din respondenţi spun că românii şi minoritatea maghiară se înţeleg bine, potrivit unei cercetări INSCOP Research, realizată la comanda „Adevărul“. 29,1% din români susţin însă că relaţiile cu ungurii sunt rele

SONDAJ România, divizată de intervenţia militară în Siria

Numărul românilor care se opun unei intervenţii armate împotriva regimului de la Damasc este aproape egal cu cel al românilor care sunt de acord cu atacul.

SONDAJ Nouă români din zece nu vor câini pe stradă. Oamenii de la ţară şi bărbaţii sunt mai cruzi decât orăşenii şi femeile

Institutul sociologic INSCOP a efectuat un sondaj de opinie la comanda ziarului „Adevărul“ având drept subiect una dintre cele mai disputate teme din aceste zile: soarta câinilor fără stăpân.

INFOGRAFIE O femeie e bătută la fiecare 30 de secunde. Ce cred românii despre misoginie

Potrivit unei cercetări efectuate de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 30,9% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice.

SONDAJ Adevărul despre România: 43% din români vor independenţă energetică

Chiar dacă exploatarea resurselor naturale ale ţării înseamnă riscuri pentru mediul înconjurător, mulţi români consideră că România nu ar trebui să depindă de importuri de energie.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: doi români din trei cred că ne îndreptăm într-o direcţie greşită

Potrivit „Barometrului de opinie publică – Adevărul despre România“, realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“, 65,5% din români sunt de părere că ţara se află pe o traiectorie nepotrivită.

INFOGRAFIE Adevărul despre România: un sfert dintre români vor monarhie

27,2% din români ar alege ca formă de guvernământ monarhia, conform barometrului „Adevărul despre România“. Este cel mai ridicat procent din ultimii 23 de ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite