Împrumuturi mari, cheltuieli mari, investiţii mici
0Printre pregătirile pentru alegerile europarlamentare, referendumul pentru justiţie şi gafele diplomatice ale Vioricăi Dăncilă, am aflat că guvernul a luat un împrumut de 3 miliarde de euro, pentru 30 ani, la un cost foarte mare, românii urmând să plătească doar dobânzi de circa 2,2 miliarde de euro.
Iar acest împrumut vine imediat după ce ministrul de Finanţe Orlando Teodorovici ne asigura ferm, la dezbaterea bugetului în Parlament, că sunt bani în buget şi pentru cheltuielile curente, şi pentru investiţii. Acum vedem că aceste asigurări au valoarea promisiunilor făcute de PSD în campania electorală şi niciodată onorate.
Datele oficiale de la Ministerul de Finanţe arată că în ultimii doi ani guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat frecvent, iar datoria statului a crescut cu 44,5 miliarde de lei. Cu alte cuvinte, fiecare român are acum de plătit o datorie de aproape 17.000 de euro. Spre comparaţie, în 2008 datoria pe cap de locuitor era de 3.340 lei.
Dincolo de cifrele oficiale care aruncă practic la gunoi tot optimismul din declaraţiile guvernanţilor, rămâne scopul acestui împrumut. Dacă guvernul Dăncilă ar fi împrumutat 3 miliarde de euro pentru investiţii importante, pentru a construi autostrăzile sau spitalele promise, am fi înţeles utilitatea bailor împrumutaţi şi poate am fi acceptat mai uşor că ne împrumutăm cel mai scump dintre toate toate ţările din UE.
Din păcate, guvernul se împrumută pentru cheltuielile curente, în urma creşterii accelerate a costurilor cu salariile, dar şi în urma oferirii unor beneficii angajaţilor din sectorul public, fără să se ia în considerare efectul asupra cheltuielilor bugetare.
Având în vedere condiţiile în care s-a împrumutat România, ne dăm seama că actualul guvern are din ce în ce mai multă nevoie de bani şi că probabil vor mai urma astfel de împrumuturi, deoarece suntem abia la începutul unui an electoral, va mai urma încă un an electoral, iar tendinţa guvernanţilor de a cheltui este din ce în ce mai mare.