Vladimir Plahotniuc, oligarh şi al treilea om în stat, are dublă identitate: una în Moldova, una în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşe­­dintele Parlamentului Republicii Moldova şi unul dintre cei mai bogaţi oameni din statul vecin, apare în documentele oficiale ale României cu o altă identitate, Vlad Ulinici. Înaltul demnitar moldovean, Vladimir Plahotniuc, şi-a schimbat de două ori identitatea în România, şi a candidat la parlamentarele din noiembrie 2010, din Moldova, cu  vechiul său nume.

Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreşedintele Legislativului din Moldova, cunoscut şi ca „omul-fantomă" datorită apariţiei bruşte în viaţa publică, are nu doar dublă cetăţenie, română şi moldovenească, ci şi două identităţi, conform Monitorului Oficial al României.

Citiţi şi:

Top 10 cei mai bogaţi deputaţi moldoveni

Horoscopul politicienilor, în 2011

La 7 august 2009, unul dintre cei mai influenţi actuali politicieni moldoveni a cerut României să-i fie schimbat numele, din Vladimir Plahotniuc în Vladimir Ulinici. Ulinici este, de altfel, numele de fată al mamei lui Vladimir Plahotniuc. Datele personale ale politicianului coincid întocmai cu cele ale cetăţeanului român Ulinici, de la data şi locul naşterii până la numele copiilor săi. Ca reşedinţă în România, Plahotniuc a indicat o casă aflată în cartierul rezidenţial Pipera din Voluntari, lângă Bucureşti.

La 29 ianuarie 2010, Vladimir Ulinici solicita în România schimbarea numelor pentru cei doi copii ai săi, Timofei şi Inochentie, din Plahotniuc în Ulinici. Serialul transformărilor nu s-a oprit aici.

La 2 iunie 2010, prim-vicepreşedintele Moldovei a solicitat din nou statului român o schimbare de identitate, din Vladimir în Vlad Ulinici. Din acest moment, politicianul apare în Republica Moldova ca cetăţean al acestei ţări, cu numele Vladimir Plahotniuc. În acelaşi timp, contrar legislaţiei, aceeaşi persoană poartă numele Vlad Ulinici, sub care are acte de cetăţean român în dreapta Prutului.

La 10 august 2010, soţia demnitarului, Oxana Childescu, a cerut în România să-i fie schimbat numele de familie tot în Ulinici. Şi asta chiar dacă, cu un an înainte, la 30 iunie 2009, soţii Plahotniuc au intentat acţiune de divorţ în Moldova. Rezoluţia magistraţilor nu mai apare însă pe site-ul Judecătoriei. Despre dubla identitate, prim-vicepreşedintele Parlamentului de la Chişinău a refuzat orice comentariu. „Nu mă interesează cine sunteţi", a răspuns scurt Plahotniuc-Ulinici jurnaliştilor de la „Adevărul".

Casa din România a parlamentarului basarabean, indicată ca reşedinţă, este una luxoasă, ascunsă de privirile curioşilor, fiind situată pe o stradelă lăturalnică. Vila impunătoare, mascată de un gard înalt, este supravegheată non-stop de agenţii unei firme de pază. Unul dintre paznici nu se sfieşte însă să dea detalii despre proprietar.

Şi adresa e dublă

„Aici nu locuieşte niciun domn Ulinici. Locuieşte domnul Plahotniuc, dar vine foarte rar, nu stă în România. A cumpărat casa de la unu' Cecan, acum mai bine de un an şi jumătate", a povestit pentru „Adevărul" unul dintre paznici. În actele oficiale, imobilul figurează ca fiind proprietatea lui Silviu Dorinel Sabău, acţionarul majoritar al firmei de telecomunicaţii Ines Group SRL din România, care cumpărase casa în 2002.

„Conacul" din Pipera nu este şi singura adresă indicată de Vladimir Plahotniuc în România. Cel puţin până în 2004, acesta a locuit oficial, ca cetăţean român, într-un bloc din cartierul rezidenţial Dorobanţi, aflat în Bucureşti.

"Un cetăţean moldovean care-şi schimbă numele în alt stat are obligaţia să facă asta şi în ţara natală. "
Lucia Ciobanu
şef Serviciu Stare Civilă,  Republica Moldova

„Este ilegal să ai dublă identitate"

Specialiştii în drept au clasificat drept ilegal ca o persoană să aibă nume diferite în două ţări, chiar dacă deţine cetăţenie în ambele state. „Poate fi acuzată de fals de identitate dacă nu şi-a declarat schimbarea numelui şi în ţara de origine", a explicat Aurel Dublea, judecător la Curtea de Apel Iaşi. „Dacă o persoană are două identităţi, poate duce în eroare ambele state, dar şi alte ţări. Întrebarea e de ce a recurs la acest lucru.

Ori are ceva de ascuns, ori intenţionează să facă ceva ilegal", a declarat şi Teo Cârnaţ, jurist şi director al Comitetului Helsinki din Republica Moldova. Acesta mai susţine că o persoană cu dublă identitate încalcă legislaţia internaţională.

„Avem dreptul să facem schimbări, dar trebuie să putem fi identificaţi cu acelaşi nume în toate statele", a mai spus Cârnaţ.  „Este cert o ilegalitate. Dacă a făcut modificări, trebuia să vină cu aceste acte şi la noi, în ţara de origine", a declarat Lucia Ciobanu, şef al Serviciului de Stare Civilă.

Avere de sute de milioane de euro

Casa din Pipera, de pe strada Erou Nicolae Iancu, reşedinţa „de România“    Foto: Dorin Irimia



Vlad Plahotniuc figurează încă în funcţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al „Victoria Bank", una dintre cele mai importante bănci din Republica Moldova. În decembrie 2010, după ce a fost ales deputat şi prim-vicepreşedinte al Parlamentului, acesta a anunţat că renunţă la funcţie.

Averea lui Plahotniuc este cotată la 300 de milioane de dolari în topul averilor publicat de revista ucraineană de business „Delo", în august 2010. Cel mai bogat dintre cei 101 deputaţi din Parlamentul Moldovei, Plahotniuc a adunat în doi ani, numai din salarii, 270.000 de euro. Banii i-au venit atât de la „Victoria Bank", cât şi de la compania „Petrom Moldova", unde figurează ca vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie.

Deşi nu apare în actele firmelor, presa de la Chişinău a vehiculat de mai multe ori că Plahotniuc ar deţine cel mai luxos hotel din Moldova, „Nobil". Tot despre el s-a mai scris că are Hotelul „Codru" din Chişinău, Compania Naţională de Asigurări „Asito", clubul de noapte „Drive", posturile TV Prime şi 2 Plus şi radioul Prime FM din Moldova.

Promovat ca filantrop

image

Blocul din Dorobanţi, în care a locuit familia Plahotniuc până în 2004  Foto: Lucian Muntean



Înainte de parlamentarele din 2010, Vladimir Plahotniuc a fondat Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova şi Fundaţia de caritate „Edelweiss". La inaugurarea asociaţiei pentru oamenii de afaceri moldoveni, milionarul l-a avut drept invitat de marcă pe Dominique de Villepin, fost premier al Franţei. Imediat după fondarea celor două organizaţii, politicianul a avut numeroase apariţii TV, în care îşi promova o imagine de filantrop.

"Sunt nespus de preocupat de afacerile mele. Îmi trăiesc viaţa în ele. Nu mă interesează politica. "
Vladimir Plahotniuc
11 august 2010

Cel mai păzit dintre deputaţi

Plahotniuc (dreapta), însoţit de garda de corp   Foto: Adevărul Moldova

image



Vlad Plahotniuc vine la Parlament cu patru agenţi de pază de la Firma „Agruss", care asigură securitatea la majoritatea firmelor lui. Aceştia sunt echipaţi cu arme de foc, motiv pentru care nu le este permis accesul în sediul Legislativului. De fiecare dată, ei îl conduc pe prim-vicepreşedintele Parlamentului până la intrarea în sediul instituţiei.

Milionarul este însoţit peste tot în Palatul Republicii de Constantin Botnaru, consilierul lui pe probleme de protocol. Acesta a fost acreditat la Parlament de Plahotniuc şi are permis de acces timp de un an.

Controversatul om de afaceri este singurul parlamentar care are consilier netitular cu permis în Legislativ. „Paza de corp a deputaţilor  nu are voie să intre în sediul Parlamentului, cu atât mai mult dacă sunt înarmaţi", a declarat Eugen Viţu, ofiţer de presă la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat. 

Profil

-Nume: - Vladimir Plahotniuc, pentru Republica Moldova;

- Vlad Ulinici, pentru România; 

-Vârsta: 41 de ani;

-Activitate politică: membru al Partidului Democrat şiprim-vicepreşedinte al Parlamentului Moldovei.

-Vladimir Plahotniuc a intrat în politică la 20 noiembrie 2010, ca membru al PD, cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare.

image

Anunţul din Monitorul Oficial al României de la 7 august 2009 prin care solicită schimbarea numelui în Vladimir Ulinici

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite