Viceprimar Iaşi: O cantitate mare de gaz s-a scurs dintr-o conductă fisurată, printr-un canal, în subsolul blocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
teava

Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu a declarat, joi seară, că specialiştii INSEMEX Petroşani ar fi descoperit, în urma măsurătorilor, că o cantitate mare de gaz a pătruns, printr-un canal, în subsolul blocului unde s-a produs explozia, în urma fisurării unei conducte de gaz, la câteva zeci de metri distanţă de bloc.

"Cei de la INCD INSEMEX au mers pe fir fără să le spună nimeni. Au desfăcut canivoul conductei de termoficare, în zona în care cu o zi în urmă echipele E.ON au descoperit nişte fisuri în ţeava de gaz şi au constatat că pe canalul respectiv, al cărui capăt este subsolul blocului, s-a acumulat o cantitate mare de gaz. Cei de la INSEMEX au făcut măsurători şi asta le-a indicat aparatele”, a declarat viceprimarul Gabriel Harabagiu, care a fost prezent, joi după-amiază, în zona în care specialiştii de la Petroşani au venit să facă primele investigaţii privind cauzele exploziei de luni seară, soldată cu doi morţi şi 11 răniţi.

Harabagiu a spus că, foarte probabil, aceasta este sursa exploziei, în condiţiile în care gazul nu avea cum pătrunde prin altă parte în subsolul imobilului.

"În subsol nu există ţevi de gaz, deci gazul a ajuns acolo dintr-o sursă externă. Iar explozia e clar că s-a produs în subsolul blocului, se vede asta şi din modul cum e ondulat plafonul. Se pare că fisurile găsite în conducta de gaz din afara blocului ar fi dus la infiltrarea gazului pe canalul unde sunt puse ţevile termoficării”, a declarat viceprimarul Harabagiu.

Viceprimarul Iaşiului Gabriel Harabagiu a declarat miercuri că echipele E.ON au descoperit trei găuri într-o ţeavă de gaz, în pământ, la câteva zeci de metri de blocul din zona Copou unde s-a produs explozia, iar gazul ar fi pătruns pe un canal către subsolul imobilului, aceasta putând fi cauza deflagraţiei.

Potrivit lui Harabagiu, prin spărturile respective, gazul ar fi ieşit şi s-ar fi infiltrat într-un alt canal, în care sunt puse ţevile pentru alimentarea cu agent termic.

"Erau trei găuri cu diametrul cât un deget. Credem că aceasta este cauza exploziei, însă ancheta este cea care ne va arăta ce s-a întâmplat. Gazul s-a dus pe canalul respectiv, iar capătul de linie este subsolul blocului unde a avut loc explozia”, a precizat viceprimarul Gabriel Harabagiu.

Surse din rândul anchetatorilor precizau, miercuri la prânz, că una dintre variantele luate în calcul este ca deflagraţia să se fi produs în subsolul blocului, în urma unei acumulări de gaz. Aceleaşi surse au precizat că este posibil ca bărbatul care a murit în urma exploziei să fi intrat în boxa de la subsol, iar deflagraţia să fi fost declanşată după ce acesta a aprins lumina.

Anchetatorii urmează să stabilească, totodată, dacă au fost scăpări în reţeaua de gaz, precum şi modul în care gazul s-ar fi infiltrat în subsolul imobilului.

Locatarii au afirmat în seara producerii exploziei că, în ultima perioadă, au sesizat miros de gaz în zona blocului, însă reprezentanţii E.On Gaz afirmă că nu au primit vreo sesizare din partea celor care locuiesc în imobilul respectiv.

Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă şi distrugere calificată în cazul exploziei din blocul situat în zona Copou a municipiului Iaşi.

Ancheta este efectuată de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iaşi.

În urma exploziei, două persoane au murit, iar 11 au fost rănite. Una dintre persoanele care a decedat în urma exploziei de luni seară este fostul prorector al Universităţii Tehnice ”Gheorghe Asachi”, Victor Bulacovschi, iar cealaltă victimă este soţia acestuia, fost cercetător la Institutul ”Petru Poni”.

Cele trei persoane - doi soţi, ambii în vârstă de 81 de ani, dar şi o femeie de 63 de ani - care mai sunt încă internate în spital în urma exploziei sunt în stare stabilă, dar medicii spun că pot apărea complicaţii pe fondul vârstei înaintate.

Joi dimineaţă, la subsolul imobilului afectat de deflagraţie s-a produs un nou incendiu.

Purtătorul de cuvânt al ISU Iaşi a precizat că incendiul a fost lichidat rapid, fiind vorba despre un focar rămas nestins luni seară.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite