Un român la semnarea acordului istoric privind limitarea programului nuclear al Iranului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cornel Feruţă (al treilea din dreapta), alături de preşedintele AIEA şi vicepreşedintele Iranului, care au semnat acordul. FOTO via Flickr
Cornel Feruţă (al treilea din dreapta), alături de preşedintele AIEA şi vicepreşedintele Iranului, care au semnat acordul. FOTO via Flickr

Cornel Feruţă, coordonator-şef în cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a făcut parte din delegaţia care a negociat cu Teheranul, fiind prezent şi la semnarea planului de acţiune pentru implementarea acordului.

Acordul istoric la care Vestul a reuşit să ajungă cu Iranul după mai bine de 20 de luni de negocieri conduse de Secretarul american de Stat, John Kerry, a fost încheiat şi datorită contribuţiei unui român. Mai exact, Cornel Feruţă, fost director-general pentru afaceri politice în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti, a participat la lungul proces în vederea atingerii unei înţelegeri. 

Considerată una dintre principalele reuşite ale preşedintelui american Barack Obama, care a tranformat problema într-o prioritate pe agenda externă a SUA, înţelegerea a fost încheiată pe 14 iulie, la Viena. 

„Astăzi, după doi ani de negocieri, SUA alături de comunitatea internaţională au reuşit ceva ce decenii de animozitate nu au livrat: un acord comprehensiv pe termen lung cu Iranul, un acord care va împiedica Teheranul să obţină arma nucleară”, a spus Obama. „Înţelegerea nu a fost încheiată pe încredere, ci pe verificare”, a continuat preşedintele american. 

De acest pilon esenţial se va ocupa Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), pentru care acordul prevede clar drepturi extinse de verificare periodică a facilităţilor nucleare din Iran. Mai exact, Agenţia este cea responsaibilă cu monitorizarea programului nuclear iranian, iar experţii AIEA vor merge regulat în Iran pentru a controla dacă ţara pune într-adevăr în aplicare angajamentele pe care şi le-a asumat prin semnarea acordului numit istoric. 

Principalele prevederi ale acordului presupun ca Iranul să-şi micşoreze cu 98% stocurile de uraniu îmbogăţit şi să reducă la o treime numărul cetrifugelor. Stocul de uraniu şi numărul centrifugelor trebuie menţinute la acest nivel redus timp de cel puţin 15 ani. Apoi, timp de alţi 15 ani, Iranul s-a angajat să nu obţină uraniu îmbogăţit de procent mai mare de 3,67% şi să nu construiască vreo uzină pentru a obţine uraniu îmbogăţit sau apă grea. 

cornel feruta foto via flickr

Cornel Feruţă (primul din stânga), alături de preşedintele AIEA şi vicepreşedintele Iranului, care au semnat acordul. FOTO via Flickr

Feruţă (39 de ani) se ocupă din septembrie 2013 de coordonarea activităţilor interne şi externe ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA). 

În 2008, el a fost numit vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor AIEA, funcţie pe care a deţinut-o până în 2010. În 2011 a fost numit preşedinte al celei de-a 55-a Conferinţe Generale a Agenţiei. În 2013 el a fost numit preşedinte al celui de-al doilea Comitet Pregătitor al Conferinţei de Revizuire a Tratatului de Neproliferare a Armelor Nucleare (2013).  Cornel Feruţă este diplomat de carieră cu o activitate de peste 15 de ani în cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Experienţa sa în cadrul serviciului diplomatic naţional include funcţii de execuţie şi conducere în cadrul direcţiilor OSCE, Balcanii de Vest, exercitarea funcţiilor de director de Cabinet al ministrului afacerilor externe, director general pentru afaceri politice. În perioada ianuarie 2005-iunie 2007, Feruţă a fost şeful de cabinet al ministrului de Externe Mihai Răzvan Ungureanu.  

În perioada 2007-2012 a deţinut funcţia de Reprezentant Permanent al României la Organizaţiile Internaţionale de la Viena. În 2008, Feruţă a fost ales în grad de cavaler al Consiliului de Onoare al Ordinului „Meritul Diplomatic” în urma votului exprimat de cavalerii Ordinului, alături de Andrei Pleşu (mare ofiţer), Mihai Răzvan Ungureanu (mare ofiţer), Mihnea Constantinescu (comandor) şi Bogdan Mazuru (ofiţer).   

În februarie 2012, Feruţă a devenit şeful de cabinet al premierului Mihai Răzvan Ungureanu, funcţie pe care a deţinut-o până la căderea Guvernului MRU, la sfârşitul lunii aprilie 2012.  Feruţă a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative din cadrul Universităţii Bucureşti, urmând apoi cursurile de masterat în specializarea Relaţii Internaţionale. Feruţă a primit o diplomă de merit din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru contribuţia la exercitarea Preşedinţiei OSCE. Înainte de a se angaja în structurile MAE, Feruţă a fost timp de trei ani redactor la Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional, în perioada noiembrie 1994 - decembrie 1997.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite