Tudorel Toader declanşează procedura de evaluare a activităţii procurorului general. Reacţia lui Augustin Lazăr

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin
Tudorel Toader Inquam Photos / George Calin

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, sâmbătă, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Augustin Lazăr a reacţionat, la acest anunţ, şi a transmis că a luat act de declanşarea procedurii şi precizează că tema protocoalelor „este falsă”.

UPDATE 17.30 Procurorul general, Augustin Lazăr, afirmă, sâmbătă, că a luat act de declanşarea procedurii de evaluare şi precizează că tema protocoalelor ”este falsă”. Lazăr precizează că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, iar săptămâna viitoare Ministerul Public va publica toată corespondenţa avută cu aceste instituţii.

„Declanşez procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie !”, a scris ministrul Justiţiei pe pagina sa de Facebook.

Acesta a adăugat şi contextul acestui anunţ, şi anume faptul că „în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016”. Tudorel a adăugat şi că rezultatele evaluării vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile.

„Preambul:

În urmă cu câteva săptămâni afirmam faptul că vine vremea când fiecare trebuie evaluat.

În urmă cu câteva luni apreciam disponibilitatea procurorului general al PÎCCJ pentru desecretizarea Protocolului din 2009.

Zilele acestea aflăm că în realitate a fost "desecretizat" un protocol "abrogat" încă din 2016. Aceasta deoarece, potrivit art. 27 al Protocolului din decembrie 2016, "La data intrării în vigoare a prezentului Protocol se abrogă Protocolul de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin în domeniul securităţii naţionale nr.....din 04.02.2009". 

Folosirea sintagmei "se abrogă", arată şi faptul că semnatarii respectivelor Protocoale au înţeles să le confere acestora valenţe normative.

Rezultatele evaluării, însoţite de eventuale propuneri, vor fi făcute publice în termen de cel mult 30 de zile !”, a mai scris ministrul Tudorel Toader.

Un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) în 7 decembrie 2016 a fost publicat, joi seară, de consilierul premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, pe pagina sa de Facebook. Documentul secret, care prevede cooperarea între cele două instituţii ”pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, este semnat de către Augustin Lazăr şi Eduard Helvig.

În urma unei proceduri similare de evaluare a activităţii manageriale, în luna februarie a acestui an ministrul Toader a făcut propunerea care a dus la revocarea Lauei Codruţa Kovesi de la şefia DNA.

În 15 august, după demararea anchetei cu privire la acţiunea în forţă a jandarmilor de la protestul diasporei, procurorul general Augustin Lazăr transmitea un mesaj de încredere în procurorii care instrumentează acest dosar, subliniind că le asigură resursele necesare pentru soluţionarea dosarului în timp rezonabil. Lazăr mai asigura cetăţenii că s-au luat măsuri ca ancheta să fie una imparţială.

„Au procuror general care ne asigură că această anchetă va fi, cred că a zis obiectivă. Nu aveam nevoie de aceste asigurări pentru că toate anchetele trebuie să fie obiective", a răspuns Tudorel Toader la mesajul procurorului general.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite