Tragedie în Colectiv. Românii din diaspora, alături de conaţionalii lor din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii din diaspora, în semn de solidaritate, protestează şi ei. Drama este foarte mare şi a declanşat un val de nemulţumiri şi revoltă atât pentru evenimentele recente de la clubul Colectiv, dar şi pentru situaţia din ţară din ultimii ani.

Italia Circa 300 de persoane au manifestat ieri în faţa Ambasadei de la Roma pentru a comemora victimele din clubul Colectiv.  Românii au venit cu pancarte şi au strigat „Corupţia ucide“, „Vrem schimbare“ şi „Colectiv“.

Spania Aproximativ 150 de românii din Comunitatea Madrid s-au mobilizat pe reţelele sociale şi au venit la protestul de vineri şi sâmbătă, în faţa Secţiei Consulare a Ambasadei României la Madrid, notează sâmbătă Ziarul El Rumano en Espana. Prezenţa lor la protest a fost determinată de tragedia de la Colectiv şi de nivelul corupţiei din ţară. 

Marea Britanie  Circa 300 de persoane au protestat, sâmbătă, în faţa sediului Institutului Cultural Roman din Londra.  Oamenii  au venit cu mesaje precum: "Ieşiţi din casă, dacă vă pasă", "Luaţi şpăgi de milioane şi românii mor de foame","Corupţia ucide".

Canada O manifestaţie de solidaritate cu protestele din România a avut loc la Montreal, în Canada, duminică, a informat site-ul stiridemontreal.com.  Este pentru a doua oară când românii din Montreal se întâlnesc în Place de la Roumanie în ultimele zile. Luni seară au fost aprinse lumânări în memoria victimelor incendiului din clubul „Colectiv“.

image

Austria  Uniunea Jurnaliştilor Români de Pretutindeni (UJRP), cu sediul la Viena, constituită din jurnalişti care fac publică vocea românilor din diaspora, solicită preşedintelui României, Klaus Iohannis, partidelor politice şi părţilor sociale implicate în negocierile pentru un nou guvern să asculte şi vocea milioanelor de români plecaţi la muncă în străinătate, informează Pulsul Afroditei, primul ziar românesc din Cipru, care a publicat, sâmbătă, o scrisoare deschisă a UJRP.

Revoluţia #COLECTIV din aceste zile a fost prefigurată anul trecut în diasporă. Primele proteste pentru o altfel de Românie au avut loc în urmă cu un an, în 16 noiembrie anul trecut, la cozile de la secţiile de votare din marile capitale ale lumii. Atunci revolta miilor de români nu a fost limitată la încălcarea dreptului de a vota, ci a vizat corupţia şi hoţia aflate la putere în ţară. 

Dar preşedintele ales de diasporă nu a invitat pe nimeni din diasporă la consultările cu reprezentanţii societăţii civile care au avut loc vineri la palatul Cotroceni, notează UJRP în această scrisoare deschisă. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite