Totul despre parada de 1 Decembrie din Bucureşti: cum va fi vremea, elitele care participă la festivitate, pe unde poate fi ocolită zona Arcului de Triumf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 3.500 de cadre din Armată, SRI şi MAI cu peste 400 de mijloace tehnice participă în acest an la Parada de 1 Decembrie. Meteorologii au anunţat deja că va fi înnorat, dar cu şanse de ploaie doar după-amiază. Parada militară va începe la ora 11:00, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti. Poliţiştii de la Rutieră recomandă patru rute pentru ocolirea zonei unde va fi festivitatea.

Parada Militară de 1 Decembrie din acest an, care va marca  99 de ani de la Unirea tuturor românilor, se anunţă una impresionantă. Vor participa peste 3.500 de cadre din MApN, SRI şi MAI, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave şi, nu în ultimul rând, 14 detaşamente de militari străini din Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

Operaţii Speciale

Printre militarii de elită care vor defila la parada comandată de generalul-locotenet Adrian Tonea se vor afla experimentaţii luptători din Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul”.

Riguros selectaţi şi antrenaţi, capabili să facă faţă efortului fizic şi psihic prelungit, în medii grele, militarii acestei unităţi participă din anul 2006, în mod constant, la misiuni specifice în teatrul de operaţii din Afganistan. În timpul misiunilor folosesc motociclete ENDURO, ATV-uri de tip RANGER POLARIS 6 x 6 şi celebre vehiculele de luptă de tip HUMVEE. Forţele pentru operaţii speciale îşi bazează puterea pe surpriză, viteză de acţiune, ingeniozitate, mobilitate şi flexibilitate. Înainte de plecarea în misiune, ofiţerii se documentează pentru a cunoaşte foarte bine obiceiurile localnicilor pe care le folosesc în avantajul lor.  

Specialişti în culegerea de informaţii

O altă unitate de elită prezentă la Paradă va fi Brigada de Informaţii Militare.  Militarii brigăzii au fost printre primii români participanţi la misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest şi Afganistan.

De atunci, structurile de informaţii militare ale Brigăzii sunt dislocate în teatrele de operaţii continuu. Misiunea lor a fost să asigure sprijinul cu date şi informaţii obţinute prin tehnici şi procedee specifice a operaţiilor conduse de NATO în cadrul coaliţiilor multinaţionale. Nu de puţine ori, culegerea de date se făce prin misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operaţii. 

Alţi militari cu vastă experienţă în teatrele de operaţiuni sunt cei ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava” Infanterie, unitate care a participat la operaţiunile din  Angola, , Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan.

De la defilare nu lipsesc nici „Scorpionii Roşii”, aşa cum sunt cunoscuţi militarii Batalionului 26 Infanterie, care au deschis, în anul 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. Vor fi prezenţi şi militarii detaşamentului Batalionului 33 Vânători de Munte „POSADA” care au participat începând cu anul 2005 la 5 misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Lista militarilor de elită participanţi la paradă va fi continuată de cei din Batalionului 307 Infanterie Marină, o structură similară United States Marine Corps,   unică în  Armata României prin specificul misiunilor pe care le poate executa, atât pe apă, cât şi în teren.

Detaşamentul va fi comandat de către locotenent-colonelul Marius Gheorghescu. Infanteriştii marini din subordinea sa au participat la numeroase exerciţii, alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică, precum Black Sea Rotational Force, Platinum Lion, Sea Shield, Danube Protector, atât în România, cât şi în Europa.

Infanteriştii marini români participă, în fiecare an, la Exerciţiul multinaţional Black Sea Rotational Force, organizat de Comandamentul Infanteriei Marine al SUA pentru Europa şi Africa, exerciţiu care are ca obiectiv principal dezvoltarea procedurilor standard de operare ale forţelor militare aliate din zona Balcanilor, zona Mării Negre şi a Caucazului.

Militarii răniţi în misiuni

Şi în acest an defilează la parada militară naţională un detaşament format din militari răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan. Detaşamentul va fi comandat de căpitanul Adrian Ciprian Iriciuc, rănit în Afganistan şi medaliat cu bronz la proba de canotaj în sală la Jocurile Games 2017 din Canada.

Din cadrul detaşamentului fac parte şi alţi militari răniţi care au participat la jocurile militare paralimpice Invictus Games 2017 din Canada, unde au obţinut rezultate deosebite.

Din 1996 şi până în prezent, 29 de militari şi-au sacrificat viaţa pentru ţară, iar astăzi 25, din cei peste 180 de răniţi, dau onorul de Ziua Naţională a României.

Rute ocolitoare recomandate de Poliţia Rutieră

image

Pentru că circulaţia rutieră este restricţionată pe numeroase artere din zona Arcului de Triumf, Poliţia rutieră recomandă următoarele rute ocolitoare: 

1. Şos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Str. Alexandru Constantinescu – Piaţa Domenii – Bd. Ion Mihalache;

2. Sos. Bucureşti-Ploieşti – Piaţa Presei Libere – Piaţa Montreal – Bd. Mărăşti – Bd. Mareşal Averescu – Str. Turda – Podul Grant;

3. Piaţa Victoriei – Bd. Aviatorilor – Bd. Nicolae  Caramfil – Bd. Aerogării – DN1;

4. Şos. Stefan cel Mare – Str. Barbu Văcărescu – Bd. Aerogării – D.N.1. 

Cum va fi vremea

Vremea va fi capricioasă de 1 decembrie pe întreg teritoriul ţării. În Capitală, temperaturile maxime vor fi de 8 grade Celsius, iar minimele vor fi de 4 grade Celsius şi temporar, în a doua parte a zilei, va ploua. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite